A néma gyilkos nem is olyan néma: 10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

lehelet szomjúság cukorbetegség figyelmeztető jel diabétesz
Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is. Prof. dr. Somogyi Anikó, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája 10+1 olyan jelre hívja fel a figyelmet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet.

A néma gyilkos

„A cukorbetegség alattomos kór, amely éveken, évtizedeken át rombolja a szervezetet anélkül, hogy komolyabb fizikális tüneteket okozna, azaz nem fáj, nem érezzük, hogy bajunk lenne. Ezért is nevezik néma gyilkosnak" – magyarázza Prof. dr. Somogyi Anikó, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája.

A cukorbetegség alattomos kór, amely éveken át rombolja a szervezetet anélkül, hogy komolyabb fizikális tüneteket okozna Forrás: Shutterstock/Proxima Studio

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában gyorsan, mindössze néhány nap vagy néhány hét alatt jelentkeznek, és a kezdeti tünetei sokkal súlyosabbak, mint a 2-es típus esetében. Ez utóbbiról sokszor csak akkor szerez tudomást a beteg, amikor a betegség már súlyos károsodást, szövődményeket okozott például az erekben. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a cukorbetegek túlnyomó többsége, 90 százaléka a 2-es típusba tartozik.

Mindkét típusú cukorbetegségnek ugyanazok a figyelmeztető jelei:

1. Éhség és fáradtság – Amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek részére kevés inzulin termelődik ahhoz, hogy a szénhidrát beépüljön a sejtekbe, (inzulinrezisztencia alakul ki), nem jutnak energiához. Ezért érezhetnek fáradtságot és éhséget megfelelő táplálkozás ellenére is a cukorbetegek.

2. Szomjúság és gyakoribb vizelés – A cukorbetegség megemeli a vércukorszintet, amely bizonyos szint felett (10 mmol/L) kiürül a vesén át. A cukor úgynevezett ozmótikus diuretikum, azaz vízzel együtt ürül, ezért több vizelet keletkezik, ami viszont növeli a szomjúságérzetet. Ezért amíg az emberek általában négy-hét alkalommal pisilnek 24 óra alatt, a cukorbetegek sokkal többször, sokszor éjszaka is és gyakrabban éreznek szomjúságot. Ha sok cukor ürül ki a veséken keresztül, sok kalóriát veszítünk, és gyorsan lefogyunk – fogyókúra nélkül –, ami nagyon jellemző.

3. Szájszárazság és viszkető bőr – A szervezet folyadékvesztésének egyenes következménye, hogy a szervezet más részein vízhiány alakul ki: a bőr, a nyálkahártya kiszáradhat, ami viszketést okozhat.

4. Homályos látás – A gyakori vizelés miatt folyadékvesztés nyomán megduzzadhatnak a szemlencsék, emiatt nem tudnak fókuszálni, ezért homályossá válhat a látás.

látás vizsgálat, romló látás, Forrás: Shutterstock/H_Ko

5. Romló hallás – A halláskárosodás a cukorbetegség egyik korai figyelmeztető jele is lehet, főként fiatalabb korban, mivel a diabétesz károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ami halláskárosodást okozhat.

6. Édes illatú lehelet – Az úgynevezett ketoacidózis jele lehet az édes lehelet, amit az okoz, hogy a szervezet glükóz híján alternatív üzemanyagként zsírt kezd el bontani, aminek anyagcseretermékei a ketonok. Az édes illatú lehelet mellett légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság és hányás jelezheti ezt az állapotot. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, kezeletlenül életveszélyes ez az állapot. 1-es típusú cukorbetegségben jelentkezhet.

7. Nyugtalan lábak – Az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma azt jelenti, hogy az illető kényszert érez arra, hogy a lábait mozgassa. Ennek egyik oka lehet, hogy a cukorbetegség miatt kialakult idegkárosodás (perifériás neuropátia). Kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, mint az átlag lakosságnál.

8. Gombás fertőzések – A gombák glükózzal táplálkoznak, így, ha sok van belőle, az ideális feltételt biztosít a szaporodásukhoz. A fertőzések jellemzően a körmökön vagy a bőrön jelentkeznek, különösen a nedvesebb területeken, így az ujjaknál és a lábujjaknál, a mellek alatt, a nemi szervekben vagy azok körül.

9. Lassan gyógyuló sebek, vágások – A cukor jó „táptalaj" a ferőzésekhez, ami a sebgyógyulást különösen hátráltatja. A megemelkedett vércukorszint befolyásolhatja a véráramlást, és idegkárosodást okozhat, ez pedig megnehezíti a sebek gyógyulását.

10. Fájdalom, zsibbadás a lábakban – Ez a tünet szintén az idegkárosodás következménye lehet.

Fájdalom, zsibbadás a lábakban Forrás: Shutterstock/Creative Cat Studio

+1 A bőr elszíneződése – A tarkón található sötét elszíneződés inzulinrezisztencia jele is lehet. Ezt a sötét foltot – latinul acanthosis nigricans – a magas inzulinszint okozza, ami elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését, létrehozva így a sötét foltokat. A nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén szokott még előfordulni.

A fenti jelek mindegyike utalhat tehát diabéteszre, amit vizsgálatokkal ki lehet zárni vagy meg lehet erősíteni. Mivel a cukorbetegség nagyon alattomos, ugyanakkor rendkívül romboló megbetegedés, fontos, hogy ha ezek közül a jelek közül egyet vagy akár többet is tapasztalsz, fordulj szakorvoshoz – hangsúlyozza prof. dr. Somogyi Anikó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.