Bizonyítottan létezik a férfi influenza: kiderült, miért szenvednek jobban, mint a nők

immunrendszer betegség férfiak kutatás influenza
Egy táplálkozási szakértő szerint végre bebizonyították, hogy valóban létezik a férfi influenza. Kiderült, miért szenvednek sokkal jobban, mint a nők. 

Bár a kifejezést általában azokra a férfiakra használják, akik eltúlozzák a tüneteiket, amikor rosszul érzik magukat, Jenna Hope táplálkozási szakértő - aki rendszeresen szerepel a This Morning című műsorban - azt állítja, hogy nem mítoszról van szó és nem is színlelésről – derül ki a Mirror cikkéből.

A női immunrendszer erősebb

Kifejtette, hogy a női immunrendszer erősebb a magasabb ösztrogén- és progeszteronszint, és az alacsonyabb tesztoszteronszint miatt.

A férfiak okkal szenvednek többet, mint a nők! Forrás: Shutterstock

– Ha megvizsgáljuk a bizonyítékokat, azt találjuk, hogy a női immunrendszer valójában erősebb, mint a férfi immunrendszer. A magasabb ösztrogén- és progeszteronszint (amelyből a nőknek több van) növelheti immunsejtjeink hatékonyságát – tette hozzá az egészségügyi szakértő.

Jenna arra is rámutatott, hogy a férfiak tesztoszteronszintje magasabb, ami hatással van az immunrendszerre, így nagyobb eséllyel betegszenek meg.

Tudjuk, hogy a tesztoszteron szerepet játszik az immunrendszer elnyomásában. Tehát a férfiaknak nem csak az immunitást elnyomó hormonból van több, hanem az azt támogató hormonokból (ösztrogén és progeszteron) is kevesebb.

Hiányzik a férfiakból az immunerősítő ösztrogén

A férfiak jobban érzik a megfázás és az influenza hatásait - fejfájás, torokfájás, fájó végtagok -, mint a nők, és nehezebben is lesznek rajta túl.

Ezt támasztja alá a Harvard Egyetem egyik tanulmánya is, amelyben a tudósok megállapították, hogy a férfiak hátrányban vannak a betegségekkel szemben, mivel hiányzik belőlük az immunerősítő ösztrogén.

Ezt az elméletet egereken tesztelték, és megállapították, hogy az ösztrogén meggyógyította őket a bakteriális tüdőgyulladásból. Amikor a nitrogén-oxid-szintáz enzim termeléséért felelős gént eltávolították, az egerek elvesztették a fertőzéssel szembeni ellenálló képességüket. Ez arra utal, hogy a férfiak könnyebben elkapják a vírusokat, mint a nők.

A férfiak könnyebben elkapják a vírusokat! Forrás: Shutterstock

Immunerősítő vitaminok, védőoltás és a jó alvás lehet a megoldás

Egy másik, a BMJ orvosi folyóiratban megjelent tanulmány is alátámasztotta a férfi influenza gondolatát. Megállapította, hogy a vírusos légúti fertőzés tüneteivel küzdő férfiak immunválasza gyengébb volt, ami tovább tartott és súlyosabb volt, mint a nőké.

A Benenden brit magán-egészségbiztosító szerint a férfiaknak védekezni kellene az influenza ellen. Azt tanácsolják, hogy a téli hónapokban fogyasszanak immunerősítő vitaminokkal teli ételeket, például áfonyát, kelkáposztát, céklát, fokhagymát és gyömbért.

Azt is javasolják, hogy a téli hónapokra adassák be az influenza elleni védőoltást. A férfi influenza elleni egyéb taktikák közé tartozik a jó éjszakai alvás is. Ez segít szabályozni a hormonokat és fenntartja az egészséges immunrendszer működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.