Influenza után magasabb a szívinfarktus kockázata: az oka a gyulladásban keresendő

Forrás: Shutterstock -
szívroham vérnyomás gyulladás szívinfarktus influenza
Szakértők szerint, ha valaki gyakran beteg télen, az hatszorosára növelheti a szívroham kockázatát.A vírus megterheli a szívet és bizonyos esetekben ennek súlyos következményei lehetnek. 

A szívinfarktus rizikófaktorait a magas koleszterinszinttől a magas vérnyomásig szinte mindenki kívülről ismeri, arról azonban még nem hallottunk, hogy a téli influenza is hajlamosító tényező lehet. Egy kutatás kimutatta, hogy a vírussal fertőzött betegek hatszor nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot egy héten belül.

Számos előjele lehet a szívinfarktusnak Forrás: Shutterstock

A szívinfarktusnak számos előjele van, ilyen a mellkasi diszkomfortérzet vagy fájdalom, esetleg égő vagy szorító érzés. De jelezheti hát- nyak-, váll- vagy gyomortájéki fájdalom is, ami emésztési zavarnak is tűnhet. Figyelmeztető jel lehet a kar zsibbadása, a légszomj, a szédülés, de a hányás, hányinger, hideg verejtékezés és az ajkak elkékülése is utalhat a betegségre.

Dr. Lopes elmondta, hogy az életmódunkkal csökkenthetjük az influenzát követő szívroham kockázatát. Érdemes rendszeresen edzenünk és egészségesen táplálkoznunk és kordában tartani a súlyunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.