Íme, az orvostudomány tíz legbizarrabb esete 2023-ban: egyik szörnyűbb mint a másik

Forrás: The New England Journal of Medicine ©2023 -
bizarr bizarr eset orvosi folyóirat orvos jelentés
Nem mindennapi, szinte hihetetlen esetekről számolt be az orvostudomány 2023-ban. Ez a 10 bizarr történet valóban megesett a tavalyi évben és mindről részletes orvosi dokumentáció született. 

Ha az orvosi dokumentumok nem igazolnák az alábbi történeteket, minden bizonnyal elgondolkodnánk ezok hitelességén. A 10 legbizarrabb, leghihetetlenebb orvosi történetet gyűjtötte össze a The Sun.

1. Pók a fülben

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent esetleírás szerint egy 64 éves tajvani nő napokig verdeső, kattogó és zörgő hangokat hallott a bal fülében. Mivel nehezen tudott tőle aludni, felkereste a helyi fül-orr-gégészeti klinikát, ahol egy pókot fedeztek fel a külső hallójáratban.

2. Szivárgó erek

British Medical Journal című orvosi folyóiratban közzétett esettanulmány arról számolt be, hogy egy búvárnak nitrogénbuborékok képződtek a vérében, mivel túl gyorsan úszott a felszínre. Ennek szövődményeként alakult ki a halálos vérszindróma, amely miatt folyadék szivárgott ki a búvár ereiből, melyet szisztémás kapilláris szivárgás szindrómának is neveznek. A gyors orvosi ellátásnak köszönhetően a férfi életben maradt.

3. Vastag, zöld szőrzet a nyelven

A Wright-Patterson Medical Center orvosai megállapították, hogy a 64 éves, dohányzó ohioi férfi nyelvén egy antibiotikum-kúrát követően alakult ki az elhalt bőr és a baktériumok vastag szőnyege. A szőrös nyelvet, orvosi nevén lingua villosát a nyelvszemölcsök megnagyobbodása és elszíneződése jellemzi, színe a tápláléktól és a dohányban található festékanyagoktól függ.

A megnagyobbodott és elszíneződött nyelvszemölcsöket részben a rossz szájhigiénia okozza. Forrás: The New England Journal of Medicine ©2023

4. Fel nem szívódott ikertestvér

A Neurology című folyóiratban egy rendkívül ritka esetről írnak, mely során az orvosok műtéti úton eltávolítottak egy magzatot egy egyéves gyermek agyából. Az egypetéjű ikerpár bár egy petesejtből származott a méhlepényben, mégis külön magzatburokban fejlődött a terhesség alatt, amikor összeolvadtak. Emiatt következhetett be, hogy a fejletlenebb embiró ott maradhatott a másik gyermek koponyájában, ami megnagyobbodott fejet okozott és késleltette a motoros képességek fejlődését is.

5. Új baktérium okozta fertőzés

A cambridge-i sürgősségi osztályt azután kereste fel egy 48 éves férfi, miután egy kóbor macska harapását követően mindkét alkarja kivörösödött és megduzzadt, ujjai megvastagodtak. Az orvosok a nem mindennapi tünetek láttán újabb vizsgálatokat végeztek, és megállapították, hogy egy új baktériumtípus okozta fertőzés áll a háttérben. Ez a már ismert globicatella nevű baktériumcsaládba tartozik, de mintegy 20 százalékban különbözik a csoport többi törzsétől.

6. Kés a hasüregben

Egy késelést követően a 22 éves nepáli férfi hasát összevarrták, a sürgősségi osztályt csak másnap kereste fel, mivel folyamatosan enyhe fájdalmat érzett a hasa bal alsó részén. A Cureusban megjelent jelentés szerint az orvosokat is meglepte, hogy a penge a férfi testének másik oldalára "vándorolt", de csodával határos módon úgy, hogy nem károsította a környező szerveket.

7. Kígyókban élő parazita élt egy nő agyában

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által közzétett jelentése szerint egy 64 éves ausztrál nő három héten keresztül hasi fájdalomtól és hasmenéstől szenvedett, amit száraz köhögés és éjszakai izzadás követett. Az MRI vizsgálatok ragyogást mutattak a jobb homloklebenyben, ahonnan egy 8 cm hosszú még élő és tekergőző vörös férget húztak ki. Ez a parazita azonban jellemzően pitonokban él, nem emberekben.

8. Kékre színeződött a barna szempár

A hat hónapos thaiföldi csecsemő koronavírus fertőzés után kapott favipiravir hatóanyagú gyógyszert Bankokban. Édesanyja 18 órával később vette észre, hogy a máskor barna szemek indigókékre színeződtek, melyet a gyógyszer feldolgozása okozhatott. A kezelés leállítása után a gyermek szeme színe visszanyerte eredeti színét.

9. Gomba okozta ostorcsapásszerű bőrkiütések

Egy 72 éves svájci férfi azután kereste fel orvosait, miután hátán és lábán "csíkos", ostorszerű vörös mintázatok jelentek meg, mintha megkorbácsolták volna. A férfi korábban az ázsiai konyha egyik alapanyagát, shiitake gombát fogyasztott. Az orvosok shiitake dermatitistisként, azaz a shiitake által okozott bőrkiütésként diagnosztizálták az esetet. A gyulladásos reakciót okozhatta, hogy nyersen ette a gombát, vagy nem főzték meg rendesen.

10. Foghúzás után agyvérzés

Egy férfit foghúzás után szállítottak a sürgősségi osztályra, mivel agyvérzést kapott. Az orvosok úgy gondolják, hogy a foghúzást követő hirtelen vérnyomás-emelkedés okozhatta az agyvérzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.