Megdöntötte az ébren maradás világrekordját a kamasz: 264 órán keresztül nem aludt, de még ma is nyögi a következményeket

Forrás: Shutterstock/Lightfield Studios -
hatások kísérlet eredmény alvás
Még 1963-ban két 17 éves barát, Randy Gardner és Bruce McAllister elhatározta, hogy az alvásra alapozzák iskolai tudományos projektjüket. Azt azonban nem is sejtették, hogy a kísérletüknek évtizedes következményei lesznek. 

Egy kis fejtörés után úgy döntöttek, hogy megdöntik az ébren maradás világrekordját. Abban az időben egy honolului lemezlovas tartotta a rekordot, aki 260 órán át volt ébren, ami elképesztő.

A kísérlet az agyat vizsgálta

A projekt keretein belül azt szerették volna megvizsgálni, hogy mi történik az ember agyával, ha nem alszik.

A kísérlet utóhatásait máig érzi Gardner. Forrás: Shutterstock/Lightfield Studios

"Az első változatban azt akartuk feltárni, hogy az alváshiány milyen hatással van a paranormális képességekre. Rájöttünk, hogy ezt semmiképpen sem tudjuk megtenni, ezért az alvásmegvonás a kosárlabdapályán nyújtott teljesítményre gyakorolt hatása mellett döntöttünk" – fejtették ki.

Miután feldobtak egy érmét, úgy döntöttek, hogy Gardner vállalja, hogy ébren maradjon, ameddig csak fizikailag lehetséges és amennyire tud, McAllister is virraszt vele. Rájöttek, hogy a véllalásuk nehezebb, mint amilyennek látszik, ezért egy másik barátjuk – William Dement alváskutató a Stanford Egyetemről – segítségét kérték.

Kérdéses volt, hogy mennyire káros

A kísérletet elmesélve a washingtoni férfi azt mondta, hogy nagyon aggódtak, hogy ez valami olyasmi lehet, ami valóban káros.

A kísérlet után álmatlanságban szenvedett a fiatal férfi Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Az eredmények váratlan következményekkel jártak

Természetesen azok, akik alváshiányban szenvednek, ki vannak téve a szívbetegségek kockázatának, rossz egyensúlyérzéknek, magas vérnyomásnak.

Bár Gardner és McAllister kísérlete jól indult, később váratlan eredmények születtek. Három nap alvás nélkül töltött nap után a jelek szerint koncentrációs zavarok és rövid távú memóriazavarok jelentkeztek. Gardner állítólag hangulatingadozástól, paranoiától és hallucinációktól is szenvedett.

Hihetetlen, de a tinédzser összesen 11 napig (264 órán keresztül) tudott ébren maradni. Miután megdöntötte a hawaii rekordot, egy haditengerészeti kórházba szállították, és a kísérlet véget ért.

Szerencsére úgy tűnt, hogy a tinédzsernek rövid távon nem okozott komolyabb gondot tudományos projektjének befejezése. Később azonban bevallotta, hogy évtizedek óta elviselhetetlen álmatlanságban szenved.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.