Négy rossz szokás, mely hízáshoz vezethet

Forrás: Pexels.com -
elhízás kockázat egészség rossz szokás
Hajlamosak vagyunk alábecsülni rossz szokásaink káros hatásait, pedig ezek nagy mértékben hatnak egészségünkre és állóképességünkre egyaránt. Ez a négy rossz szokás könnyen okozhatja, hogy észrevétlenül hízol.

Egy-egy szokás kialakításához hetek, olykor hónapok szükségesek az elhatározáson túl, de vannak, amik egyszerűen csak úgy jönnek maguktól, amit a mindennapi rutin maga alakít ki. Sokszor mire rájövünk, hogy utóbbiak milyen károsak is ránk nézve, már nehezen vesszük rá magunkat a változtatásra. A rossz szokásokról leszokni pedig még nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe, mint újakat kialakítani.

Egészségünkre az elhízás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt, hiszen a cukorbetegség, a magas vérnyomás és egyes ráktípusok kockázatát is megnöveli. Ha időben felismered az alábbi négy hibát, melyek rossz hatással lehetnek rád, akkor még könnyen felveheted velük a harcot. Később se add fel, csak legyél türelmes, a rossz szokásoktól és a plusz kilóktól nem könnyű megszabadulni!

Az egészségtelen és rendszertelen étkezés károsan hat testünkre. Forrás: Pexels.com

1. Rendszertelenül eszel

Az egészséges életmód alapja a rendszeres étkezés. Ha némelyiket kihagyod vagy mindig különböző időpontokban eszek, azzal többet ártasz, mint használsz. A kihagyott ebéd megbosszulja önmagát, szervezeted tartalékolni kezd és az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretnél: hízni kezdesz, különösen a hasad körül. Ráadásul ez a technika étel utáni sóvárgáshoz vezet, ami miatt aztán nagyobb mennyiségű ételt fogyasztasz, ami növeli a vérnyomást és a vércukorszintet, melyek növelik a szívbetegségek kockázatát is.

2. Túl sok alkoholt fogyasztasz

A rendszeres alkoholfogyasztás veszélyeit a társadalom gyakran alábecsüli. Az alkohol ugyanis nem csak az agyat károsítja, hanem nagy mértékben növelheti a demencia, az Alzheimer-kór kockázatát és hízást is okozhat. Egy pohár bor (2 dl) körülbelül 150, míg egy kis üveg sör (3 dl) 130 kalóriát tartalmaz. Ha rendszeresen megiszol néhány pohárral, akkor rövid idő alatt annyi energiát fogyasztasz, mint egy teljes étkezésnél.

Ha csökkenteni szeretnéd alkoholfogyasztásod, akkor az alábbi négy tanács betartása segíthet: 

  • ne igyál minden nap, 
  • kerüld a töményet, 
  • családi vagy baráti körben igyál, ne egyedül és 
  • lehetőleg étkezéshez kötve tegyétek ezt. 

Alkoholizmus esetén bátran kérj segítséget.

3. Túl sokat tévézel

Már-már unalmas azt hallani, hogy az ülőmunka milyen káros egészségünkre nézve, ugyanakkor a modern társadalmunk velejárója, hogy a legtöbb munkakör az íróasztalhoz és a számítógéphez köt. A munkaidőt követően azonban mégse mozgunk eleget, mivel otthon is kényelmesebb mihamarabb leülni a tévé elé. Ha vacsorádat is ott fogyasztod, esetleg nassolsz, azzal még többet ártasz magadnak. A Minnesotai Egyetem tanulmánya szerint 1,5 óra tévénézés három köbcentiméterrel növeli meg a hasi zsírt, ami növeli a szívbetegség és cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egészséged érdekében legalább sétálj egyet esténként, tévénézés közben használj szobakerékpárt, vagy mozogj a reklámszünetekben. Munkaidőben pedig próbálj gyakrabban felállni asztalodtól.

4. Túl sok (rejtett) cukrot fogyasztasz

Tudjuk, hogy a cukor hizlal, mégis alábecsüljük napi fogyasztásunkat. A cukor ugyanis az édességeken túl számos élelmiszerben is megtalálható. Magas mennyiségű cukrot tartalmaznak a gyümölcsök, a különféle üdítők, a rostos-, és az energiaitalok, de a készételek is, mint a müzlik, fehérjeszeletek és gabonapelyhek. A túl sok cukorfogyasztás az elhízáson túl elősegíti a szervezetben kialakuló gyulladásokat illetve növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ajánlott napi mennyiség 50 gramm, ami egy pohár narancslében vagy kólában már benne van.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.