Nem csak elhízáshoz vezet a magas cukortartalmú étrend: az agysejtjeinket is károsítja

Forrás: Shutterstock/Peakstock -
gliasejt inzulinrezisztencia demencia cukorbevitel
Az emberek mintegy 15%-a szenved valamilyen neurodegeneratív betegségben - mint az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson kór -, ezek kialakulásának pedig az egyik legnagyobb kockázati tényezője az elhízás.

Korábban már kimutatták, hogy a neurodegeneratív betegségek kialakulásának egyik kockázati tényezője az elhízás. Az azonban, hogy az elhízás hogyan növeli a neurodegeneratív betegségek kialakulásának esélyét, eddig tisztázatlan volt. A Fred Hutch Rákkutató Központ szakemberei most bizonyítékokat találtak arra, hogy a magas cukortartalmú étrend inzulinrezisztenciát okoz az agyban, ez pedig csökkenti az agy azon képességét, hogy eltávolítsa az idegsejtek szövettörmelékeit, és így növeli a neurodegenerációs kockázatot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Peakstock

A kutatók három héten keresztül figyeltek meg gyümölcslegyeket. Azt vizsgálták, hogyan hat a megnövekedett cukorbevitel az úgynevezett gliasejtekre, az agysejtek azon típusára, amelyek védelmet nyújtanak a neuronoknak.

„A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak a súlygyarapodásra, hanem a kognitív funkciókra is hatással van" - magyarázta Dr. Rajan a Fred Hutch Rákkutató Központ docense a Medical News Todaynek. „A gyümölcslégy-modell segítségével korábban már megállapítottuk, hogy a megnövekedett cukorbevitel hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához a perifériás szövetekben. Most azt mutattuk ki, hogy amikor a legyeket elhízást előidéző étrenddel etettük, a gliasejtek nem képesek a neuronális törmelék eltávolítására."

A kutató hangsúlyozta, hogy még sok évnyi munka van előttük, hogy biztosak lehessenek abban, hogy ez az embernél is így van. Az eredmények azonban azt sugallják, hogy a megnövekedett cukorbeviteldemenciára hajlamosít, akkor is, ha az érintettek nem cukorbetegek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.