A kardiológus ajánlata: finom falatok a szív védelmében

dió kísérlet szívbetegség kardiológus kockázat
Kérdésed van? A TikTok garantáltan választ kínál mindenre, legyen szó fogyókúráról, sminktrendekről, háztartásról és igen, egészségügyről is. A közösségi média tele van orvosokkal, akik amolyan influenszerként osztják a tanácsokat, így közelebb hozva az orvostudományt és az egészségvédelmet a felhasználókhoz. 

Kardiológus is akad szép számmal a platformon, közülük az egyik olyan finomságokat ajánl, melyek segítségével csökkentheted a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy marék ebből a csemegéből 30 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, állítja Nicole Harkin kardiológus a diófélékről, és ha jól meggondoljuk a dolgot, a magyar statisztikák tükrében talán érdemes is tenni egy próbát.

@nicoleharkinmd Nuts are a nutrient-dense, heart-healthy food that are associated with reductions in risk of heart disease in several major trials. They are a good source of heart healthy fats (predominantly monounsaturated fats), fiber, plant protein, and polyphenols. They have also been shown to lower inflammation, decrease cholesterol, and improve glycemic control. A large randomized trial found that when 30 grams (about 1 handful) per day of mixed nuts was added to a Mediterranean diet, risk of cardiovascular disease was lowered by 30%. While the evidence is quite strong for almonds and walnuts, some studies have found benefit regardless of the type of nut. Other than those already mentioned, we also love cashews and pistachios in our home! Obviously avoid if nut allergies are an issue. What are your favs! #eatmoreplants#eattherainbow#plantbased#wfpb#plantbasednutrition#plantbaseddiet#cleaneats#eatrealfood#eatforhealth#veggielover#eatmoreveggies#healthyheartfood#healthyeats#wholefood#wholefoodplantbased#wholefoods#poweredbyplants#hearthealth#hearthealthyfood#heartdisease#healthylifestyle#healthyliving#healthjourney#heartattack#heartdiseaseprevention#cardiologist#nutsforlife#viral#fyp♬ original sound - Nicole Harkin MD Cardiologist

Hacsak nincs dióallergiád, az orvos azt javasolja, hogy fogyassz napi 30 gramm diófélét. Ahogy a videó alatt olvasható, egy nagyszabású randomizált kísérletet elvégezve a kutatók arra jutottak, hogy mediterrán étrend mellett napi 30 gramm (kb. 1 marék) vegyes dióféle elfogyasztása 30 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az eredmények a mandula és a dió esetén voltak a legmeggyőzőbbek, de más kutatások szerint a kesudió és a pisztácia is elhozza a vágyott eredményt.

A videóban a kardiológus azt mondja:

„A dió egy tápanyagban gazdag élelmiszer, amelyről több jelentős kísérlet alapján kimondható, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Elsősorban egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, így a szív számára is kiváló zsírforrás, valamint rostokban, növényi fehérjékben és polifenolokban gazdag táplálék."

Nicole arról is beszél, hogy az említett kísérletek kimutatták, hogy a dió csökkentheti a koleszterinszintet, a gyulladásokat és az inzulinrezisztenciát – mindazokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek a szív egészségére.

A vizsgálatban 7447 magas szív- és érrendszeri kockázatú személy vett részt. Véletlenszerűen, háromféle diéta közül az egyik étrend alapján étkeztek. Volt, aki extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrenden, volt, aki vegyes diófélékkel kiegészített mediterrán diétát folytatott és voltak, akik csökkentett zsírtartalmú étrendet követtek.

Öt éven át követték a vizsgálati alanyok étkezését és egészségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyobb szív- és érrendszeri események előfordulási gyakorisága alacsonyabb volt az első két diétán élők között – írja az Express.co.uk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.