A túl sok telefonnyomkodástól szívebeteg is lehet a gyerek - A szülőknek korlátoziuk kell a képernyőidőt

Forrás: -- -
kutatás inaktivitás szívbetegség internet gyerek
Tudósok egy több mint egy évtizedes vizsgálat során arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik túl sok időt töltenek ülve, például a social média felületeket pörgetve, fiatal felnőttként nagyobb valószínűséggel szenvednek majd szívproblémáktól. 

A kutatást végzők azt mondják, a szülőknek korlátozniuk kell a gyerekek közösségi médiával és videojátékokkal töltött idejét, mivel az inaktív tinédzsereknél fiatal felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szívkárosodás jelei.

A kutatók azt mondták, hogy ez a szívkárosodás későbbi szívrohamokhoz és a stroke-hoz vezethet. A szakértők megállapították, hogy még a normál testsúlyú gyermekek is veszélyben vannak.

Az új tanulmányban 766 brit fiatalt követtek nyomon 13 éven keresztül. Az ülésidőt hét napon keresztül aktivitáskövetővel ellátott okosórákkal mérték.

Felmérték, hogy a 11 éves gyerekek mennyi ideig inaktívak naponta. Ezt megismételték 15 évesen, majd 24 évesen.

Az inaktív tinédzsereknél fiatal felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szívkárosodás jelei Forrás: --


A tudósok szerint a szülőknek korlátozniuk kell a gyerekek közösségi médiával és videojátékokkal töltött idejét. Ez azt követően történt, hogy egy új tanulmány szerint az inaktív tinédzsereknél fiatal felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szívkárosodás jelei.

Az akadémikusok azt mondták, hogy ez a szívkárosodás megalapozhatja a szívrohamokat és a stroke-ot a későbbiekben. A szakértők megállapították, hogy még a normál testsúlyú gyermekek is veszélyben vannak.

Az új tanulmányban 766 brit fiatalt követtek nyomon 13 éven keresztül. Az ülésidőt hét napon keresztül aktivitáskövetővel ellátott okosórákkal mérték.

A 11 éves gyerekeket felmérték, hogy mennyi ideig inaktívak naponta. Ezt az értékelést megismételték 15 évesen, majd 24 évesen. Ultrahangos vizsgálatokat végeztek idősebb tinédzserek és fiatal felnőttek szívén is. A felvételeket a bal szívkamra súlyának mérésére használták.

A megnövekedett bal kamra „erős előrejelzője" a nemkívánatos szívproblémáknak felnőttkorban, és a gyermekek és fiatal felnőttek „korai szívkárosodását" is jól mutatja. A kutatók ezután megvizsgálták az inaktivitás időszakait, hogy megtudják, hogy az üléssel töltött idő növekedése összefüggésben áll-e a megnövekedett bal szívkamra-tömeggel.

Az amszterdami ESC Kongresszuson közzétett tanulmány szerint az átlagos üléssel töltött idő a 11 évesek hat órájáról kilenc órára nőtt a 24 évesek körében. A kutatók azt találták, hogy az ülőmunka minden egyperces növekedése 11 és 24 éves kor között a bal kamra tömegének 0,004 g/m2,7 (magassághoz viszonyított gramm) növekedésével járt 17 és 24 éves kor között - írja az Express.

A tanulmány szerzője, Dr. Andrew Agbaje, a Kelet-Finnországi Egyetem munkatársa a következőket mondta:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.