Idén nem lehet okunk panaszra: igazi, látványos téli tájban és jégszobrokban gyönyörködhetünk a Balatonnál

magazin jégszobor jégtábla Balaton
Ha nem félsz a hidegtől és szívesen kimozdulsz, pár napig még szinte biztosan jó úti cél lehet a Balaton. Az időjárás-előrejelzések szerint ugyanis a hajnali órákban még kemény fagyok várhatóak, így valószínűleg a Balaton partja egy ideig még megőriz valamit a jégszobraiból és a jégtáblékat is megcsodálhatjuk. 

A viharos szél és a kemény mínuszok az utóbbi napokban igazi csodahellyé változtatták a Balatont. Jellemzően a déli part vált jégbefagyott világgá, de a napok múlásával egyre több fotót láthattunk a közösségi oldalakon, ahogy az északi part, sőt, az ország kisebb tavai mellett is jégszobrok emelkednek, így azok, akiknek messze van a Balaton is találhattak a lakhelyük környékén látnvalókat. (Ha nem félsz a csúszós létráktól és kövektől, a nyáron egészen más arcát mutató a Rám-szakadék a megfagyott kis vízeséseivel bevállalós úti cél lehet.)

A fák ágaira fagyott víz lenyűgöző látványt nyújt. Forrás: Life.hu

Nem csoda, hogy most azok is, akik egyébként nem tartoznak a téli túrák szerelmesei közé elindultak, hogy legalább egy röpke látogatást tegyenek a magyar tengernél, ugyanis a fák ágaira, a nádasokra és a kövekre fagyott víz igazi látványosság, ráadásul nem is minden évben lehet benne részünk.

A köveket masszív, több centis jégréteg borítja. Forrás: Life.hu

Sok helyen találkozhattunk olyan képekkel, ahol a parthoz közel álló padokon hatalmas jégcsapok lógnak...

Szinte hihetetlen, hogy néhány hét vagy hónap múlva itt már üldögélhetünk. Forrás: Life.hu

....de a korlátok és a lépcsők is bőven adtak helyet a hatalmas jégcsapoknak.

A korlátokon sem kezdődött még el az olvadás. Forrás: Life.hu

Külön látványos, ahol a zöld növényeket belepi a jég...

A növények is roskadoznak a jég súlya alatt. Forrás: Life.hu

... a Balaton madarai, a vadkacsák és sirályok pedig a szokásosnál is jobban kimerészkednek a partra.

Olyan hideg van, hogy még a madarak is fáznak: az pedig külön érdekes, ahogy az erős szél miatt alig tudnak fel vagy leszállni. Forrás: Life.hu

A hattyúk pedig most is fáradhatatlanul kutatnak az élelem után, hosszú másodpercekig fejjel lefelé fordulva "halásznak".

Most a hattyúknak is nehezebb dolguk van, de szemmel láthatóan akad számukra így is zsákmány. Forrás: Life.hu

Bár a Balaton vize sok helyen be van fagyva, a hatóságok minden kirándulót figyelmeztetnek, hogy tilos a jégre rámenni. Összefüggő jégtakaró inkább az északi parton látható, de ott sem olyan masszív a jég, hogy azon sétálni biztonságos legyen, így, ha mégis a jégre vágynál, sok településen, leginkább a nagyobb Balaton-parti városokban, mint pédául Siófokon vagy Balatonfüreden műjégen lehet korcsolyázi. (Ha valakit elkapnak a tü jegén, az akár 200 ezres bírsággal is sújtható).

A Balaton jegére, bármennyire is vonzó, tilos rámenni. Forrás: Life.hu

A déli parton pedig szemmel láthatóan sem alkalmas a tó vize ahhoz, hogy rámerészkedjünk, a vízen a hatalmastól az egészen picikékig át jégtáblák úsznak, mint ha ezernyi üvegszilánk lebegne a tavon.

A jégtáblákban a partról lehet gyönyörködni. Forrás: Life.hu

Azt pedig nagyon nehéz megállni, hogy ne készítsünk még egy és még egy képet...

A Balaton hullámain ringatózó jégtáblákat órákig el lehet nézni. Forrás: Life.hu

Bár nagyon hideg van, a hőérzetet pedig az erős parti szél még tovább rontja, sokáig el lehet most időzni a vízparton. Hogy mennyit, annak csak a hidegtűrés szab határt. A legkitartóbbak még a naplementét is megpillanthatják.

Megéri megvárni a naplementét. Forrás: Life.hu

Amíg nem kezdődik el az olvadás, mindenképp jó ötlet leruccanni a Balatonra, ha pedig több órát vagy akár egy napot is eltöltenénk ott, a sapka, sál, kesztyű, a meleg kabát, a vastag cipő és a forró tea elengedhetetlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.