Vaksághoz vezethet az instant kávé fogyasztása?

Az instant kávéval kapcsolatos megállapítás egy brit kutatás eredményein alapul, amelybe 500 000 főt vontak be. Az erről készült tudományos cikket a Food Science & Nutrition publikálta. A fókuszban a látásvesztés egyik fő oka, a száraz makuladegeneráció áll.
A száraz makuladegeneráció (röviden AMD) a látásvesztés egyik vezető oka, és emberek millióit érinti. A szemünk közepén van egy apró foltszerű terület, a makula, ami segít abban, hogy élesen és tisztán lássunk. Ha ez a rész sérül, először csak homályosan látunk, aztán egyre nehezebb lesz olvasni vagy felismerni a részleteket, zöldhályog alakulhat ki, végül akár teljesen el is veszhet a látásunk. A makuladegeneráció kialakulása összefügg az életkorral, a genetikai adottságokkal, a táplálkozás minőségével, valamint azzal is, hogy mennyit mozgunk, és milyen típusú kávét fogyasztunk. Mivel az AMD lassan, de folyamatosan súlyosbodik, nagyon fontos a korai felismerés és az egészséges életmód kialakítása a látás megőrzése érdekében. A genetikai hajlam AMD-re speciális tesztekkel szűrhető, amelyek vér- vagy nyálmintából vizsgálják a kockázati géneket.
A tejporral, cukorral vagy édesítőszerekkel, növényi krémpótlókkal, valamint különféle aromákkal felturbózott instant kávé alapja ugyanúgy a pörkölt kávébab, mint a hagyományos főzött kávé esetében, de teljesen más eljárással készül. A kávékivonatot fagyasztással vagy forró levegős szárítással porítják – éppen ezeknek eljárásoknak „köszönhetően” lesz benne több az akrilamid nevű vegyület. Az akrilamid nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztva károsíthatja a sejteket, különösen az AMD-re genetikailag hajlamos egyének esetében okozhat szembetegséget.
A kutatók hangsúlyozzák: az instant kávé fogyasztása és a makula károsodása közötti kapcsolat még nem száz százalékban bizonyított. Ahhoz, hogy teljes képet kapjanak, hosszú távú, szélesebb körű vizsgálatokra és a szervezetben zajló folyamatok alapos feltérképezésére lesz szükség. Addig is járj rendszeresen szűrésre, és ha teheted, válaszd inkább a hagyományos kávét! Több koffeint tartalmaz, mint az instant változat, fokozottabban serkenti az agyműködést, védi az ereket, és csökkentheti az egyes daganatok kialakulásának kockázatát. Természetesen érdemes figyelni a szervezet jelzéseit és személyre szabottan megválasztani a mennyiséget.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.