Vaksághoz vezethet az instant kávé fogyasztása?

Shutterstock - Antonio Guillem
kávé szembetegség vakság
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az instant kávét fogyasztó személyeknél akár hétszer nagyobb eséllyel alakul ki az úgynevezett AMD, azaz a száraz makuladegeneráció, mely visszafordíthatatlan látásromláshoz vezet.

Az instant kávéval kapcsolatos megállapítás egy brit kutatás eredményein alapul, amelybe 500 000 főt vontak be. Az erről készült tudományos cikket a Food Science & Nutrition publikálta. A fókuszban a látásvesztés egyik fő oka, a száraz makuladegeneráció áll. 

Az instant kávé is lehet fonom, a kutatók azonban óva intenek a túlzásba vitt fogyasztásától
 Az instant kávé alapja ugyanúgy a pörkölt kávébab, mint a hagyományos főzött kávé esetében, de teljesen más eljárással készül. 
Forrás: Shutterstock

Mi az a száraz AMD? 

A száraz makuladegeneráció (röviden AMD) a látásvesztés egyik vezető oka, és emberek millióit érinti. A szemünk közepén van egy apró foltszerű terület, a makula, ami segít abban, hogy élesen és tisztán lássunk. Ha ez a rész sérül, először csak homályosan látunk, aztán egyre nehezebb lesz olvasni vagy felismerni a részleteket, zöldhályog alakulhat ki, végül akár teljesen el is veszhet a látásunk. A makuladegeneráció kialakulása összefügg az életkorral, a genetikai adottságokkal, a táplálkozás minőségével, valamint azzal is, hogy mennyit mozgunk, és milyen típusú kávét fogyasztunk. Mivel az AMD lassan, de folyamatosan súlyosbodik, nagyon fontos a korai felismerés és az egészséges életmód kialakítása a látás megőrzése érdekében. A genetikai hajlam AMD-re speciális tesztekkel szűrhető, amelyek vér- vagy nyálmintából vizsgálják a kockázati géneket.

Hogyan függ össze az AMD az instant kávé rendszeres fogyasztásával?

A tejporral, cukorral vagy édesítőszerekkel, növényi krémpótlókkal, valamint különféle aromákkal felturbózott instant kávé alapja ugyanúgy a pörkölt kávébab, mint a hagyományos főzött kávé esetében, de teljesen más eljárással készül. A kávékivonatot fagyasztással vagy forró levegős szárítással porítják – éppen ezeknek eljárásoknak „köszönhetően” lesz benne több az akrilamid nevű vegyület. Az akrilamid nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztva károsíthatja a sejteket, különösen az AMD-re genetikailag hajlamos egyének esetében okozhat szembetegséget.

További kutatásra lesz szükség

A kutatók hangsúlyozzák: az instant kávé fogyasztása és a makula károsodása közötti kapcsolat még nem száz százalékban bizonyított. Ahhoz, hogy teljes képet kapjanak, hosszú távú, szélesebb körű vizsgálatokra és a szervezetben zajló folyamatok alapos feltérképezésére lesz szükség. Addig is járj rendszeresen szűrésre, és ha teheted, válaszd inkább a hagyományos kávét! Több koffeint tartalmaz, mint az instant változat, fokozottabban serkenti az agyműködést, védi az ereket, és csökkentheti az egyes daganatok kialakulásának kockázatát. Természetesen érdemes figyelni a szervezet jelzéseit és személyre szabottan megválasztani a mennyiséget. 

Tönkreteheti az alvásodat a koffein és az alkoholZöldhályog: már műthető, méghozzá tartósanKávéhoroszkóp: így iszod a csillagjegyed szerint

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.