EGY NAP A MENHELYEN: „EZ A TÁMOGATÁS A FENNMARADÁST SEGÍTI”

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A váci Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány telephelyein csaknem 300 kutya és 100 macska vár örökbefogadóra – az állatok etetése, ellátása és kezelése gyakran emberfeletti teljesítményt kíván, miközben adományra és önkéntesekre is szükség lenne. 
Forrás: Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány

Az 1993-ban alakult Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány már a kezdetektől fogva úttörő szerepet vállal az állatvédelem terén: 1995-től, az országban egyedülálló módon átvették a gyepmesteri teendőket is, így a gazdátlan kutyák a rosszabb körülményeket jelentő gyepmesteri telepek helyett rögtön a menhelyre kerülnek. Sági Barbarával, az alapítvány elnökével a Kamilla utcai telephelyen találkoztunk, ahol nem csak arról mesélt, hogy milyen kihívásokkal jár egy állatmenhely működtetése, de a menhely lakóit is bemutatta nekünk. A Mars Magyarország októberben indult, „Segíts a menhelyeknek” nevű kampánya épp a hasonló helyzetben lévő négylábúakon segít: októberben minden megvásárolt Pedigree®, Whiskas®, Sheba®, Dreamies® és Perfect Fit® termék után egy-egy tál állateledelt adományoznak a kampányban részt vevő három állatmenhely lakóinak.

Forrás: Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány

Vannak, akik soha nem találnak gazdára

A menhelyre belépve egy közös tér fogad minket, ahol azonnal megakad a szemünk egy kedves beagle keverék kutyán – „Mukit egy közeli településen fogtuk be, majd a chipje segítségével azonnal megtaláltuk a gazdáját, aki már nem kívánta visszavenni őt” – mesélte Barbara. Sajnos ez nem egyedi eset, gyakran előfordul, hogy a gazda a menhely előtt hagyja megunt házi kedvencét, számos állatot pedig csavargás közben fognak be. Barbara napjai mozgalmasan telnek: reggelente az ételadományokat szállítja a telephelyekre, majd aktívan részt vesz a menhely körüli teendőkben is. „A napok takarítással indulnak, majd többször is kiengedjük a kutyákat, közben pedig etetjük, itatjuk őket. Ha örökbefogadó érkezik, akkor megáll a munka, ekkor megmutatjuk kutyust vagy cicát a leendő gazdinak, ismerkedhetnek, a kutyákat elvihetik sétálni. A gyógyszeres kezelést és a kisebb beavatkozásokat, mint a varratszedés, szintén én végzem, ilyenkor többnyire nem rajonganak értem” – nevet fel Barbara, miközben sorra vesszük a menhely legfontosabb feladatait. 2015-től rosszabb körülmények között dolgozó állatvédőktől is vesznek át kutyákat, így egyre több a feladatuk – csak tavaly 233 kutya érkezett ilyen módon. Jó hír, hogy a beérkezett kutyák 85%-át sikerül örökbe adni, körülbelül 100 kutyus azonban már biztosan nem fog gazdihoz kerülni a kora vagy egészségi állapota miatt.

Forrás: Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány

Minden adomány számít

A karantén alatt tartott cicák azonnal rávetették magukat az ajándékba vitt alutasakos eledelre, pedig a menü aznap friss lazac volt: „Változó, hogy milyen eledelt tudunk biztosítani az állatoknak. A gazdára várók főként állati eredetű hulladéknak minősített élelmiszert esznek, tehát kereskedelemből kikerült húst, felvágottat, tejterméket vagy tojást” – sorolta az alapítványvezető. „Ezekből az élelmiszerekből másfél-két tonna is elfogy hetente. A karanténos kutyáink tápot kapnak, amiből heti 80-120 kilogrammnyi fogy, a tápadományokat így mindig szívesen fogadjuk.” A Mars „Segíts a menhelyeknek” kampánya nem ismeretlen a Zöld Menedék számára sem, hiszen néhány éve ők is részesültek a kampány támogatásában. „Egy évre elegendő Whiskas tápadományt kaptunk a kampánynak köszönhetően, ami érezhető segítség volt. A macskáink ráadásul kifejezetten kedvelik ezt a márkát” – mesélte Barbara. „A tápon megspórolt összegből sokkal több ivartalanító műtétre volt lehetőségünk, illetve szűréseket is végeztünk. Ez egy sikeres periódus volt számunkra, de talán még nagyobb segítséget jelentett az esztergomi állatmenhelynek, akiknek abban az évben hatalmas károkat okozott az árvíz. Az adománynak köszönhetően komoly összeget tudtak fordítani a kennelek újraépítésére, így ez a támogatás nekik akkor a fennmaradást jelentette” – foglalta össze Sági Barbara.

Hogyan lehet belőled is örökbefogadó?

A Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány szeretettel várja a leendő gazdik jelentkezését: „A gazdijelöltek egy része már az előre kiválasztott állathoz érkezik, de természetesen akkor is tudunk kutyust ajánlani, ha még nincs konkrét elképzelés. Az örökbefogadást minden esetben egy elbeszélgetés előzi meg, mely során felmérjük a körülményeket, és ismertetjük a feltételeket. A kölyök szukáknál ivartalanítási kötelezettség van, a felnőtt szukáinkat pedig már ivartalanítva fogadhatják be az érdeklődők." – ismertette Sági Barbara.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.