Egészség és anyagi biztonság – még idén tegyünk érte!

Forrás:Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony előtti időszak sok embernél az utolsó percben beszerzett ajándékokról és a munkahelyi hajtásról szól, azonban az év végén az egészségünkért és nyugdíjaskori anyagi biztonságunkért is tehetünk. Ha egészségpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak segítségével takarékoskodunk, akkor a félretett pénzre állami támogatás jár, ami évente 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adó-visszatérítést jelent. Érdemes tehát kihasználni ezt a támogatást, hiszen jár nekünk. Most ráadásul a munkahelyünk is besegíthet ebben. 
Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak segítségével az egészségünk megőrzésére vagy a nyugdíjas évek anyagi biztonságára spórolhatunk, de az adójóváírás kedvezményével támogatottan gyűjthetünk a gyermekekkel kapcsolatos kiadásainkra, vagy lakáshitelünk törlesztésére is, hogy csak pár példát említsünk - emelte ki dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke. Már közel 2 millióan vannak azok, akik bizalmat szavaztak a pénztáraknak és megkezdték a takarékoskodást.

Miért fontos az év vége?

Decemberben az ünnepi készülődés és a munkahelyi év végi zárás miatti pörgés mellett érdemes egy pillanatra megállni és átgondolni, mire érdemes gyűjteni és hogyan tudjuk ezt a leghatékonyabban tenni. Nem véletlenül épp az év vége a legalkalmasabb időpont erre, hiszen a még idén beérkező megtakarítások után jelentős állami támogatás, évi 20 százalék, azaz maximum 150 ezer forint adóvisszatérítés jár, így a kedvezmény az év végi befizetésekkel maximalizálható. Nem csoda, hogy az elmúlt években rendre november-december volt a főszezon a kasszáknál. 2018-ban például az utolsó negyedévben a Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések összege meghaladta a 41 milliárd, az egészségpénztáraknál pedig a 14 milliárd forintot.

Ha tehát megtehetjük és már pénztártagok vagyunk, érdemes most befizetni pénztári számlánkra. Akkor sincs azonban semmi veszve, ha még nem kezdtünk el pénztárak segítségével takarékoskodni: gyorsan és egyszerűen taggá tudunk válni és el tudjuk kezdeni a gyűjtést és ha ezt az év végéig megtesszük, akkor máris igénybe vehetjük az akár 150 ezer forintos kedvezmény.

Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

Segíthet a munkáltató!

„Idén a munkáltatók is besegíthetnek a dolgozóknak az adókedvezmény kihasználásában: a tagok ugyanis nemcsak az egyéni befizetéseik alapján, hanem a munkáltatójuktól kapott pénztári hozzájárulás után is igénybe vehetik az adó-visszatérítést. Érdemes az év végi juttatásoknál gondolni erre is. Ez újdonság és nagyon jó lehetőség azoknak, akik még nem pénztártagok, hogy elkezdjenek gondoskodni az egészségükről és a jövőjükről” – emelte ki a Pénztárszövetség elnöke, aki bízik abban, hogy egyre többen lépnek a takarékoskodás útjára.

Mire jók a pénztárak?

A pénztárakkal számos célra spórolhatunk. Nemcsak magunkról, hanem az az egész családunkról gondoskodhatunk. A lehető legjobb egészségben tudva szeretteinket tehetünk azért, hogy anyagi biztonságban töltsük időskorunkat. Emellett egészség- és önsegélyező pénztári tagként fordíthatjuk a 20% adókedvezménnyel kiegészített megtakarításunkat például a lakáshitelünk törlesztésére, keresetkiegészítésre szülés után, vagy munkanélküliség estén, vagy éppen gyerekekkel kapcsolatos kiadásokra. Emellett egészségpénztári számlánkról fedezhetjük saját és családtagjaink patikai számláit, vehetünk szemüveget, vérnyomásmérőt (vagy egyéb gyógyászati segédeszközt). Sokaknak nyújt tehát biztonságot, hogy tudatos pénztártagként valamilyen bonyolult élethelyzet vagy egy-egy egészségügyi probléma esetén sem éri őket felkészületlenül a hirtelen felmerülő sok kiadás. A nyugdíjpénztári megtakarítás pedig egy olyan, rugalmasan felhasználható hosszú távú befektetés, melynek segítségével biztonságban tudhatjuk későbbi éveinket, idős korunkat. Az alacsony költségekhez a nyugdíjpénztáraknál ráadásul kiváló eredmények társultak, gondoljunk csak az elmúlt 10 évre, mikor a pénztárak 7,41%-os átlaghozamot értek el. Legyen tehát szó a 20% adókedvezményt kihasználva a pénztárak segítségével egészsége, vagy a nyugodt jövőre spórolásról: egyszerűen nem éri meg kimaradni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.