Egy projekt a fogyatékos emberekért

Forrás:shutterstock -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
MONTÁZS – egy projekt a fogyatékos emberek életének könnyítéséért Hamarosan zárul a MONTÁZS projekt, amely indulása óta a fogyatékos embereknek szolgáltat, értük fejleszt, megkönnyíti a közszolgáltatásokhoz való hozzáférésüket, javítja életminőségüket.  A 2017. április 1-jén indult projekt 2022. február végén fejeződik be.
Forrás: shutterstock

A projekt egyik alappillére az Információs és Koordinációs Pontok (IKOP) országos hálózata. A fogyatékos emberek és családtagjaik az ország 22 városában fordulhatnak a fogyatékosságügyi tanácsadókhoz, akik speciális ismeretekkel, tudással rendelkeznek a fogyatékosságügy területéről, így naprakész információkkal segítenek a hozzájuk fordulóknak a mindennapi nehézségek leküzdésében.

Az augmentatív és alternatív kommunikációt (AAK) használó személyeknek, családtagjaiknak és a velük foglalkozó szakembereknek az ország 6 városában működő AAK-módszertani központok biztosítanak szolgáltatásokat 2019 óta. A központokban a kommunikációs képességek és készségek felmérése után lehetőség nyílik az AAK-eszközök és -módok kiválasztására, használatuk begyakorlására, valamint speciális eszközök kölcsönzésére is.

A MONTÁZS projekt keretén belül 2021. június végéig működött a Területi Autizmus Munkacsoportok (TEAM) modellprogram, célja és feladata a közszolgáltatást nyújtó intézményrendszer autizmus specifikus támogatása (köznevelés, egészségügy, szociális ellátás területén), melyet változatos tevékenységekkel biztosítottak: helyi stratégia kialakítása, konzultáció, tanácsadás, esetmegbeszélés, előadások, workshopok; gyakorlati segítségnyújtás problémás helyzetek megoldásában; információátadás, módszertani tanácsadás biztosítása. Jelenleg hazai forrásból működnek tovább a munkacsoportok, az év végéig várják az intézmények, autista személyek és családtagjaik megkereséseit személyesen és online formában is.

A felnőtt logopédiai szolgáltatás is 2019-ben indult útjára azzal a céllal, hogy a beszéd- és nyelvi fogyatékos felnőttek számára a közszolgáltatások területén olyan lehetőség álljon rendelkezésre, melynek köszönhetően az érintettek alanyi jogon, térítésmentesen részesülhetnek terápiában a lakóhelyük közelében. A modellprogram 2 évig működött 13 városban 21 logopédussal, összesen 366 ember részesült logopédiai ellátásban. A szolgáltatást igénybe vevők 50%-ánál valamilyen agyi történés következtében kialakult hangképzési, beszéd- és/vagy nyelvi zavar indokolta a terápiát.

A mintegy 3,3 milliárd forint Európai Unió által biztosított forrásból gazdálkodó MONTÁZS projekt hiánypótló képzések kidolgozásával és térítésmentes megvalósításukkal növelte a szakterületek szakemberekkel történő ellátását. A közszolgáltatások számos területén tudásmegosztó, érzékenyítő tréningeken vehettek részt a területen dolgozó szakemberek. Ugyancsak a fogyatékosságügyi szakterületek szakmai fejlődését segíti a nemzetközi szakcikkek, előadások és szakkönyvek fordítása, kiadása, terjesztése. Ezek mellett saját szakmai kiadványokat, diagnosztikus és eljárási protokollokat állítottak össze a szakemberek, ami szintén jelentős támogatást jelent a szakterületnek.

A szolgáltatásokról, illetve a fogyatékos személyeket érintő aktualitásokról, igénybe vehető ellátásokról, szakemberekről naprakészen tájékozódhatnak az érintettek, családtagjaik és a velük foglalkozó szakemberek a számukra létrehozott és működtetett információs portálon, a www.efiportal.hu oldalon.

Az eredményekről részletesebben a MONTÁZS projekt honlapján olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.