Húsvéti menü Buday konyhájából

menü Buday Péter húsvét Ez Zsír! ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idén korán köszöntött ránk a húsvét, és a jó idő sem nagyon akar megjönni, pedig már mindenki nagyon várja az ünnepet, ahol finomabbnál finomabb ételekkel kényeztethetjük magunkat. Egy kicsit fellélegezhetünk, és megengedhetünk magunknak néhány bűnös falatot vendégségben, hiszen mégiscsak illetlenség lenne visszautasítani őket. De mi legyen az otthoni menü? 

Buday Péter sztárszakács ínycsiklandozó ételei közül válogattunk, és egy abszolút rendhagyó menüsorra leltünk, aminek alapanyaga azonban egyértelműen húsvéti: tojás, nyúl és sonka. Nehéz ilyenkor tudni, kinek mi a jó kívánság... Sok locsolót? Sok hímes tojást? Legyen inkább egyszerűen: finom falatokat!

ELŐÉTEL: SÜLT SONKA HABTOJÁSSAL


Hozzávalók 4 főre:

30 dkg füstölt sonka
15 dkg zsemlemorzsa
8 db tojás
1 evőkanál ecetes torma
1 csomag snidling
8 dkg füstölt sajt


Nézd meg videón, hogyan készíti Buday!

Elkészítés:

A füstölt, főtt sonkát a zsíros részeivel, de mindenképpen a bőre nélkül pürésítem vagy gyorsvágógéppel vagy kétszer ledarálom kislyukú tárcsán. Hozzákeverem a tojást, az ecetes tormát és a zsemlemorzsát. Kivajazott formában kigőzölöm vagy megsütöm 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt. Egy pogácsaszaggatót kikenek olajjal és egy közepesen meleg serpenyőbe teszem. Szétválasztom a tojást, és a fehérje részébe belekeverek nagyon apróra vágott snidlinget és reszelt, füstölt sajtot. Először a fehérjét öntöm a formába, majd ráültetem a sárgáját is. Lassú tűzön megsütöm. Tálaláskor egy kis leveles salátát szórok a tányérra, arra ráteszem a sonkahabot és annak a tetejére a tükörtojást.

FŐÉTEL: CURRYS NYÚL SPAGETTIVEL


Hozzávalók 4 főre:


80 dkg csontos nyúlgerinc
0,5 szál póréhagyma
15 dkg szeletelt császárszalonna
15 dkg sárgarépa
1 dl száraz fehérbor
1 db narancs leve
2 dl tejszín
1 teáskanál currypor
15 dkg karalábé
50 dkg spagetti

bors


Nézd meg videón, hogyan készíti Buday!

Elkészítés:

A nyúlgerincet kicsontozom, és apró szeletekre vágom. A szeletelt császárszalonnát szintén kicsire összevágom, és egy csomag újhagymát apró karikákra szeletelek. Serpenyőben, vajban megpirítom a szalonnát a hagymán, ráöntöm a fehérbort, és ki is forralom belőle, mert csak az aromájára van szükségem. Rászórom a nyúlhúst és hozzáadom a vékony csíkokra vágott karalábét a levelével együtt, emellett sárgarépát és friss gyömbért is adok hozzá. Sózom, borsozom, és curryport is használok. Hozzáadom a narancslevet és a tejszínt. Szósz sűrűségűre forralom. Tálaláskor a kifőzött spagettire kanalazom a ragut.

DESSZERT: SÜLT VANÍLIAPUDING EPERÖNTETTEL


Hozzávalók 4 főre:

6 dl 30%-os tejszín
12 db tojássárgája
0,5 db vaníliarúd
6 dkg porcukor
50 dkg eper (fagyasztott)
4 evőkanál méz
4 cl mandulalikőr
1 teáskanál vaníliás cukor


Nézd meg videón, hogyan készíti Buday!

Elkészítés:

A tejszínt a tojássárgájával összekeverem, vigyázva, hogy ne habosodjon fel. Ezután át kell szűrni sűrű szűrőn az elegyet. Ízesítem porcukorral és egy fél vaníliarúd magjával. A hosszában félbevágott rúdból a kés fokával a legegyszerűbb kikaparni az apró magokat. Formába kiöntve a következőképpen gőzölöm ki.

A) Sütőben: egy tepsibe ujjnyi magasan vizet engedek, és ebbe teszem bele a megtöltött formákat. Előmelegített, 90-95 fokos sütőben körülbelül 60-80 percet sütöm. Ha a közepébe beleszúrok egy hurkapálcát és nem ragad rá semmi a masszából, akkor van kész.

B) Ha nincs sütőnk, akkor egy tésztafőző lábosba eresszünk vizet, de csak annyit, hogy a lábos lukacsos része ne érjen bele a vízbe. Ennél az elkészítési módnál vigyázni kell arra, hogy a víz soha ne forrjon fel, csak gőzölögjön. Ügyelni kell arra is, hogy a puding alapanyaga csurig töltse meg a formát, mert le kell fedni fóliával, hogy a gőz ne csöpögjön bele. Így körülbelül 30-40 perc alatt elkészül. Viszont ennél a készítési módnál könnyebben kicsapódhat a tojás, amitől kicsit túróssá válhat.

Amikor elkészült a puding, kiveszem a formából, és reszelt csokoládéval megszórom. Minél keserűbb a csokoládé, annál finomabb. Minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál keserűbb. A magyar étcsokoládé általában 50%-os - belga vagy svájci csokiból lehet kapni 70-80%-osat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.