kövér kutya diéta kutyasétáltatás házikedvenc túlsúly fogyókúra mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háziállatok megmelengetik a szívünket, kitűnő barátok, simogatnivaló társak, de ezentúl a fogyásban is társak lehetnek - pláne, ha nekik is szükségük van rá!

Kutyájától kapott kedvet

A 158 kilós Lindsey Evansnek elhízott kutyája fogyókúrájától jött meg a kedve saját életmódváltásához. Kutyája, Millie ugyanis annyi nassolnivalót kapott, hogy végül afrikai oroszlánkutya létére hatvan kilósra hízott, lábproblémái lettek, és kórházba került. Az ottani orvosok megmosták a túlbuzgó gazdi fejét, Millie-t pedig fogyókúrára fogták. Miután a kutya egészségesebb ételeket kapott gazdijától, eredeti súlyának felére fogyott, a nagy változástól pedig Lindsey is rádöbbent saját extrém méreteire. Millie kitartása jó példaként szolgált, így az asszony is fogyókúrázni kezdett: napi ételadagját a felére csökkentette, a cukrot, a zsírt és a nassolnivalókat teljesen száműzte, így néhány hónap alatt elképesztő módon kilencven kilót fogyott, amit azóta sem hízott vissza. Itt láthatsz képet a lefogyott kutyusról és gazdájáról. Lindsey-re a nagy fogyás után még vár ugyan egy térdműtét, de utána még aktívabb életet élhet kutyájával, aki nélkül - mint állítja - soha nem kezdett volna neki a fogyókúrának.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a gazdi kövér, az állat is az?

A legtöbb háziállat egyszerűen azért hízik el, amiért a gazdája: túl sokat eszik, és keveset mozog. A kis kedvencek egyszerűen idomulnak gazdájuk életmódjához, vele nassolnak, együtt fekszenek a kanapén, és maximum egészségügyi sétákra járnak ki a szabadba. Azt és annyit esznek, amennyit a gazdájuk eléjük tesz, így nem véletlen, hogy hasonlóan gazdáikhoz, az amerikai háziállatok több mint háromnegyede túlsúlyos. Mindezt pedig a gazdi talán észre sem veszi, vagy ha igen, nem törődik vele, mert akkor saját tükörképét is meg kéne néznie alaposabban. A boldog együtthízásnak általában egy betegség vet véget állati vagy emberi részről, és ekkor eljön az a pont, amikor a gazdának szembe kell néznie az orvosok kritikáival.

A túlsúly ugyanis nemcsak az embereket, de az állatokat is ugyanúgy megbetegíti, s idő előtti halálukban is szerepet játszhat. Ilyenkor először is fontos tisztázni, hogy az állat és a gazdi túlsúlya nem valamilyen betegség következménye-e. Ha csakis az életmódban kell keresni az okokat, akkor nincs mese, neki kell állni fogyókúrázni mindkettejüknek. A jó hír az, hogy ez az állattal jó párost alkotva örömteli, játékos és vidám is lehet.

Tippek kutyásoknak

Az összes háziállat közül a kutyákkal lehet a legegyszerűbben fogyni. Bár cicát és vadászgörényt is lehet hámon vezetgetni, ők nem igénylik feltétlenül a napi két-háromszori sétát, vagy az órákon át tartó frizbizést. Németországban is felismerték ezt, így jó pár éve speciálisan képzett kutyák segítenek a túlsúlyos gyermekeken, akiket sehogy máshogy nem lehetett a számítógép elől elvonszolni. A kutyák ugyanis nagy örömüket lelik a közös játékban, no és a póráz másik végén izzadó gazdit is lelkesen maguk után vonszolják - már ha van erejük megmozdulni. A túlsúlyos állat ugyanis ugyanolyan nehezen mozog, mint a kövér ember, és eleinte ő sem bírja az órákon át tartó kutyagolást. Az életmódváltást tehát lassan és fokozatosan, ember- és állatorvosi felügyelet alatt szabad elkezdeni, a gyors és könnyű fogyást pedig jobb elfelejteni.

Egészségügyi séta - másképpen

A lakásban tartott kutyákat legalább reggel és este muszáj kivinni, de ezt a legtöbb gazdi ötperces rövid sétával gyorsan letudja. Ennyi mozgás viszont nemhogy a fogyáshoz, de az egészséghez sem elég, így ha van honnan leadnotok, a reggeli és esti sétát igencsak ki kell bővítenetek. Célozzátok meg a közeli parkot, de ahelyett, hogy egy bokor mellett töltenétek az időt, tegyetek egy kört, és hagyd, hogy a kutyád megnézzen mindent, amit szeretne. Mire legközelebb feleszmélsz, már félórát-órát el is töltöttetek így a szabadban, mozogva, nevetve, kalóriát égettettek, és legalább kedvencednek biztosan jobb kedve is kerekedett. Ha naponta kétszer egy órát képesek vagytok sétálni, máris sokat tettetek mindkettőtök egészségéért - de ehhez az is hozzátartozik, hogy hazaérve nem célszerű nassolással ünnepelni az erőfeszítést. Ha már belejöttetek a hosszabb sétákba, kipróbálhatjátok az együtt futást is, de akár túrázni is mehettek, hiszen nemcsak az emberek, hanem a kutyák is szeretnek izgalmas, új helyeket felfedezni.

Thinkstock
Thinkstock

Játék a parkban

A kutyás mozgások mellett szóló érv az is, hogy ha az eb egyszer rákapott a nagy séták ízére, nem enged belőle egykönnyen, így hiába hozod fel a kifogásokat, melyekkel magadat vagy barátnődet le tudnád szerelni: jobban teszed, ha engedsz az ugrabugráló eb kérésének. Ezzel az egészségedet is véded: a kutyatulajdonosok sokkal nyugodtabbak, kevesebb gyógyszert szednek és jóval kevesebbszer betegszenek meg, mint otthon lustálkodó embertársaik - a kulcs ismét a rendszeres mozgás, no meg persze a megfelelő öltözet az őszi-téli hidegben. Ha a sétákat unalmasnak érzed, akkor kutyád fajtájától függően különböző játékokat is játszhattok. A legtöbb eb imád labdázni és frizbizni, de az eldobott bot keresgélése és visszacipelése is örömteli feladat, hiszen ilyenkor a régi zsákmánykereső ösztönök is bekapcsolnak. Arra figyelj, hogy a kutyajátékok közül megfelelő típusút válassz: ha kutyád órákig képes rágcsálni, csak kifejezetten masszív és ellenálló darabot válassz, mert a letépett műanyag darabok gondot okozhatnak. Ha megtaláltátok a megfelelő játékot, ne elégedj meg azzal, hogy te állsz, a kutya meg körülötted szaladgál: fussatok együtt, változtasd te is a helyzeted, így mozogsz, és a játék is izgalmasabb lesz mindkettőtöknek - a kilók pedig folyamatosan olvadnak rólatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.