Az edzett láb az elmét is fiatalon tartja

2016.03.08. 21:00

Guggolással, kitöréssel és gyors, intenzív sétával sokat tehetsz azért, hogy elméd fiatal maradjon. Egy friss kutatás szerint ugyanis összefüggés van a láb erőnléte és aközött, hogy az agy mennyire tud ellenállni az öregedéssel járó hatásoknak. 

A legfrissebb kutatásban a szakemberek tíz éven át ikreket kísértek figyelemmel, akik közös génállományuknak köszönhetően jó alapot jelentenek az összehasonlításhoz. Összesen 324 egészséges, női ikerpárt vizsgáltak, ellenőrizték a gondolkodásukat, tanulási képességeiket, emlékezetüket a tanulmány kezdetén, majd tíz év elteltével. 

Forrás: Thinkstock

Az eredmények azt mutatták, hogy a láb edzettsége és erőssége nagyon jól előre jelezte azt, hogy a kognitív funkciók kinél mennyire változtak. Akinek ugyanis erősebb lába volt, annál kevesebb agyi változás volt kimutatható. 

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a fizikai aktivitásnak jótékony hatása van az agyra, a dolgozó izmok ugyanis olyan hormonokat szabadítanak fel, amelyek elősegítik az idegsejtek növekedését.  Mivel a legnagyobb izmok a lábakban találhatók, ezek az izmok különösen fontosak, ráadásul viszonylag könnyű edzeni is őket, mert akár már álldogálással és sétálással is karbantarthatók. 

Forrás: Thinkstock

A szakértők szerint így a mostani kutatás csak alátámasztja azt az eddig is ismert tényt, hogy a fizikai aktivitás a test karbantartása mellett az agy fiatalon és fitten tartásában is fontos szerepet játszik, bár mindennek a pontos mechanizmusa egyelőre nem teljesen világos, ezért a jövőben még további vizsgálatokra lesz szükség. 

Miért jó napi 50 guggolás?
Te már elkezdted a márciusi kihívást? A 30 napos vízkihívás után ebben a hónapban mindennap 50 guggolással tesszük próbára magunkat! Miért jó ez, és hogyan állj neki? Minden kiderül a Life.hu cikkéből!
edzéshormonizomelmeváltozáskihíváséve2016