Méreg vagy sem az aszpartám? Íme, az igazság a közkedvelt édesítőszerről!

aszpartám Schobert Norbi édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Schobert Norbi hivatása mindig is az volt, hogy az egészséges életmódra nevelje az embereket. Ezúttal ezt egy elismert szakértő, prof. dr. Csapó János oldalán teszi, akivel közös videósorozatot indítottak A professzor megmondja címmel. Céljuk, hogy végérvényesen leszámoljanak a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban kialakult tévhitekkel. 

Az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám, ami szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértők. A 90-es években egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítőszerrel hoztak összefüggésbe. Azóta számos tanulmány állítja, hogy ennek a vitatott vegyi anyagnak legalább 90-féle mellékhatása lehet, kezdve a fejfájástól a depresszión és daganatos megbetegedéseken át a vetélésig.

Méreg vagy sem az aszpartám? Forrás: Thinkstock

Az Európai Unió Élelmiszer-tudományi Bizottsága az aszpartámnak tulajdonított káros hatásokról szóló, interneten terjedő vélemények miatt felülvizsgálta az aszpartám toxicitását. A vizsgálat cáfolta az aszpartámra vonatkozó vádakat, és arra a következtetésre jutott, hogy a 40 mg/testtömeg kg-os megengedhető napi beviteli szint nem okoz károsodásokat. De mi a véleménye erről prof. dr. Csapó Jánosnak?

Ellenség vagy barát? A nagy gluténkérdés

Manapság egyre divatosabb a gluténmentes étkezés. Ennek egyik oka természetesen az ételallergiák elterjedése, ami megköveteli, hogy bizonyos tápanyagokat kihagyjunk az étkezésből. Sokan azonban azt gondolják, annak ellenére, hogy nem allergiásak a gluténre, akkor is egészségesebbek lesznek a gluténmentes étkezéstől. Pedig ez nincs így. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.