Hamarosan feltalálják az elhízás elleni gyógyszert?

Forrás: Thinkstock -
gén gyógyszer túlevés elhízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ausztrál tudósok izgalmas kutatást indítottak. Azt a gént keresték, ami megakadályozza, hogy túlegyük magunkat. Egyelőre fonálférgeken vizsgálták, hogyan működik ez a gén, a végső cél viszont egy olyan gyógyszer létrehozása, ami megakadályozza az elhízást.

A fonálférgek vizsgálata

A szakemberek fonálférgeket vizsgáltak, amelyeknek génállománya 80 százalékban megegyezik az emberi génkészlettel, és így bukkantak nyomára annak a génnek, amely a túlevés megakadályozásáért és a testmozgásért felelős.

Tisztázatlan kérdések

Valójában ritka, hogy egy gén önmaga határoz meg egy tulajdonságot. A legtöbb esetben a gén (illetve több gén) és a környezeti hatások együtt játszanak szerepet. Így nem biztos, hogy minden ember, akiben megtalálható ez a túlevést megakadályozó gén, minden esetben leteszi az evőeszközöket, amint jóllakott, és nem eszik még többet.

Az ausztrál és dán szakemberek által felfedezett, ETS-5 nevű molekulát kódoló gén feladata, hogy az agy és a bél között információt szállítson. A fonálféreg agya igen egyszerű, viszont a génállománya hasonló az emberéhez, ezért könnyen modellezhető az ETS-5 viselkedése.

Azt a gént keresték, ami megakadályozza, hogy túlegyük magunkat Forrás: Thinkstock

A gén felfedezésétől egy gyógyszer kifejlesztésééig

„Amikor a bélbe elegendő mennyiségű zsír jutott, az agy üzenetet kap arról, hogy szüneteljen a mozgás, így a szervezet pihenésre készül. Amikor az állatok alultápláltak, izegnek-mozognak, és keresik a táplálékot, ha azonban jóllakottak, alvásközeli állapotba kerülnek" – mondja a kutatást vezető Roger Pocock, a melbourne-i Monash University munkatársa.

Ez a gén tehát az, amelynek hatására jóllakottságérzetünk lesz, és nem ritkán elálmosodunk étkezés után – derül ki a kutatásból. Mindez azért számít korszakalkotó felfedezésnek a szakemberek szerint, mert így idővel sor kerülhet egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, amely segít az étvágy csökkentésében, és így elkerülhető az elhízás is.

Elő a futócipőkkel, irány a szabadba! 5 ok, amiért még ma indulj el futnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20170405-elo-a-futocipokkel-es-irany-a-szabadba.htmlAz igazi fanatikusok télen sem hagynak fel a kedvenc sportjukkal, de ha nem is számítasz annak, tavasszal akkor is érdemes leporolnod a futócipődet, mert vár az út, a természet, a mozgás öröme, vagyis a futás, ami annyi pozitívummal bír, hogy egy-kettőre kivirulsz tőle. Ez Zsír!ThinkstockSimon Szimonetta zsírégető, alakformáló edzésmódszere meghódítja az országothttp://www.life.hu/ez-zsir/20170406-interju-simon-szimonettaval-a-boost-training-edzesforma-kitalalojaval.htmlSimon Szimonetta gyerekkora óta imádja a fitnesz világát, így nem is csoda, hogy az évek alatt egy saját edzésmódszert is kialakított. Ez a Boost Training, ami a zsírégetésről és alakformálásról szól. De nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem arról is, hogyan lehet elkerülni az állandó visszaesést, és hogyan érdemes elindulni azon az úton, ahol a bikinialak a cél. Ez Zsír!--Így készül az egészséges, diétás puding – Ezt ne hagyd ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20170331-igy-keszul-az-egeszseges-puding-tapiokaval.htmlTudtad, hogy a puding is készülhet egészségesen? Ennek is rengeteg variációja van, nekünk az egyik kedvencünk a tápiókagyöngyből főzött, krémes, rengetegféle módon ízesíthető puding. Ez Zsír!ThinkstockSzukralóz pró és kontra: fogyasszuk-e ezt a modern édesítőszert?http://www.life.hu/ez-zsir/20170328-szukraloz-edesitoszer-egeszseges-e.htmlSchobert Norbi hivatása mindig is az volt, hogy az egészséges életmódra nevelje az embereket. Ezúttal ezt egy elismert szakértő, dr. prof. Csapó János oldalán teszi, akivel közös videósorozatot indítottak A professzor megmondja címmel. Céljuk, hogy végérvényesen leszámoljanak a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban kialakult tévhitekkel. Ez Zsír!ThinkstockÍgy csíráztass otthon, és legyél mindig egészségeshttp://www.life.hu/ez-zsir/20170324-csiraztass-otthon.htmlA csírák igazi ősi életenergiát hordoznak, a növények esszenciáját tartalmazzák. Vitaminbombák, de ásványi anyagokban, antioxidánsokban, enzimekben is bővelkednek, ráadásul a legegyszerűbb szendvicset és salátát is feldobják, de zöldséglevekbe is lehet turmixolni. Ez Zsír!ThinkstockKi korán kel, tényleg aranyat lel? Avagy egészségesebbek-e a korán kelők?http://www.life.hu/ez-zsir/20170317-a-korankelok-tenyleg-egeszsegesebbek.htmlHajnali pacsirták kontra éjjeli baglyok. Melyik életmód hívei az egészségesebbek? Ezt boncolgatta egy nemrégiben megjelent finn tanulmány. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.