A péksüteményektől a csúfolódáson át az edzőteremig: így váltott életmódot Renáta

interjú életmódváltáséve2017 életmódváltás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 22 éves Búrány Renáta 2014-ben határozta el magát az életmódváltás mellett. Mozogni mindig is szeretett, de a rengeteg szénhidrátból, többek között péksüteményekből álló étrendje miatt egyre nagyobb méretű ruhákat kellett vásárolnia. 70 kilósan, az allergiás reakcióktól és a csúfolódásoktól szenvedve végül meghozta a nagy döntést. 

Hogyan éltél az életmódváltásod előtt?

Az életmódváltás előtt mindent megettem, ami jól esett és az sem zavart, ha este 10 óra volt. Sűrűn fogyasztottam péksüteményeket illetve a reggeleim mindig szendviccsel kezdődtek. Sajnos nagyon kevés zöldséget ettem és inkább a gyorsan felszívódó szénhidrátok boldogították napjaim, tehát a búzalisztes termékek, tészták, panírozott húsok, cukros ételek, sütemények, üdítők. Viszont sportolni mindig is szerettem, mindenféle sportra nyitott voltam és vagyok. A step aerobic volt a kedvencem illetve a futás, csak ugye egy jó kis edzés után tömtem magamba az egészségtelen ételeket, és így fogyásnak semmi nyoma nem volt, viszont ez akkor nem is érdekelt.

Búrány Renáta Forrás: Instagram/rebu_fit

Mi döbbentett rá arra, hogy változtatnod kell?

Három okom volt a változtatásra, mikor egyre nagyobb méretű pólókat, nadrágokat kellett vennem és azt is hiába, mert semmi sem állt jól, valamint mindig allergiás reakció lépett fel a szervezetemben, pl. feldagadt az ajkam, a nyelvem. Hiába mentem el az orvoshoz, nem tudták megállapítani, hogy mire lehetek allergiás. Az utolsó okom a változtatásra pedig az volt, amikor mentem az iskolában felfelé a lépcsőn és a hátam mögött lévő fiúk hangosan azt kiabálták, „BUMM, BUMM!" , mint ha egy hatalmas zsíros állat lépkedne felfelé. Akkor lettem önbizalomhiányos és tényleg nem szerettem, amit a tükörben láttam.

Hány kiló voltál ekkor, és mennyit fogytál utána?

2014-ben kezdtem el egészségesen élni, akkor voltam közel 70 kg. Másfél év után kezdtem formásodni, feszesedni, akkor 65-64 kg voltam, most 2017-ben 58-59 vagyok. Viszont az sem volt mindegy, hogy ebből a súlyból mennyi az izom rajtam és mennyi a zsír: összességében 20 kiló zsírtól szabadultam meg.

I love my body :) ♥

Búrány Renáta (@rebu_fit) által megosztott bejegyzés,

Mi motivált az életmódváltásban?

Mindig is imádtam főzni és szerettem a szép dolgokat, legyen az ruha, smink vagy egy fitt nőies test, amire mindig is vágytam. Úgy gondoltam, hogy meg tudom csinálni egészségesen is azokat az ételeket amiket szeretek, illetve esélyt adok a sok zöldségnek és elkészítem úgy, hogy finom is legyen. Összességében ez volt a motivációm.

Sok mélypont volt? Hogyan lendültél túl rajtuk?

Mikor még csak pár hónapja tartott az életmódváltásom, akkor sok mélypont volt az életemben, legfőképpen az, hogy nem láttam magamon változást, de mindig azt mondtam magamnak, hogy csak csinálnom kell és egyszer meg fogok lepődni. A cél járt a fejemben, ami végül el is illant, mert csak sodródtam az árral: egészségesen étkeztem, edzettem és ez egy napi rutinná alakult. Már nem volt célom, csak jól akartam magam érezni a bőrömben. Tudtam, hogy mit, miért és mikor kell ennem. Ez segített a mélyponton, mert kialakítottam egy rendszert, amihez tartottam is magam. Senki sem támogatott, nevettek rajtam, hogy miért akarok én ennyire egészségesen élni. Akkor viszont minden megértettek, amikor látták, hogy fogyok.

Forrás: Instagram/rebu_fit

Mi a fogyásod titka, mivel sikerült leadni a plusz kilókat?

A fogyásom titka nagyon egyszerű! Kevés szénhidrátot fogyasztok és figyelek arra, hogy ezek is lassú felszívódásúak legyenek, valamint sok zöldséget és fehérjében gazdag ételeket eszem.

Mennyit és milyen edzéseket végzel?

2014-ben kezdtem el Kayla Itsines Bikini Body Guide edzésprogramját, ami egy nagyon intenzív 28 perces torna. Nagyon sokat fejlődtem ezzel a programmal és sokkal jobb lett az állóképességem. Azóta megint elkezdtem a step aerobicot, futok, edzőterembe járok és itthon is edzek rendszeresen. Általában heti 4-szer sportolok.

Milyen étrendet követsz?

Nem követek semmilyen étrendet, viszont a fent említettek alapján étkezem, ami a low carb diétának felel meg, tehát szénhidrátszegény ételeket fogyasztok.

Forrás: Instagram/rebu_fit

Hogyan változott meg az életed az életmódváltás miatt?

Az első és legfontosabb, hogy a közérzetem nagyon sokat javult. Azon kívül, hogy a bőröm feszesebb lett, az arcom állapota is sokat javult, ugyanis a testem nem vált ki allergén tüneteket semmilyen élelmiszerre. Fittebbnek és energikusabbnak érzem magam.

Milyen terveid, céljaid vannak a fitnesz területén?

Mivel Szerbiában, Vajdaságban élek, ezért elsősorban itt szeretnék azoknak az embereknek segíteni, akik igénylik ezt és életmódot szeretnének váltani, ezáltal jobb és egészségesebb életet szeretnének élni. Szeretnék a későbbiekben egy fitnesz csapatot alakítani, hogy együtt érhessük el céljainkat.

Oszd meg a történetedet

Ha te is szívesen megosztanád másokkal, miért és hogyan váltottál életmódot, írj nekünk egy üzenetet az info@life.hu e-mail címre.
Fehérjeporokat teszteltünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170928-feherjeporokat-izolatumokat-koncentratumokat-teszteltunk.htmlAki éppen csak most csöppen bele a rendszeres sportolás, az edzőtermek és a táplálékkiegészítők világába, nagyon is elveszve érezheti magát. Mi ezúttal a fehérjeporok labirintusában próbáltunk eligazodni, és lelkesedésünkben le is teszteltük a vezető táplálékkiegészítő márkák kilenc termékét, természetesen a kedvenc ízünkből: a csokiból. A cikkben feltüntetett termékek tápérték adatai a hivatalos márka weboldalakról származnak. Ez Zsír!--Így váltott életmódot Oprah Winfreyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171004-igy-kovetheted-oprah-winfrey-etrendjet.htmlHa valakinek, akkor Oprah-nak el lehet hinni, amit az egészséges életmódról mond. Néhány évtizeddel ezelőtt 30 kilótól szabadult meg, de nagyon durva, egészségtelen diétával, ami szervezetét is jó időre kiütötte. Ő is végigment a gyors fogyásért mindent bevállalók útján, majd felismerte, hogy az életmódváltás az egyetlen jó út, és ma már azért küzd, hogy ezt mások is felismerjék. Ez Zsír!OrigoSimon Szimonetta zsírgyilkos Boost Training óráján jártunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171002-simon-szimonetta-zsirgyilkos-boost-training-orajan-jartunk.htmlA Life.hu és a BioTechUSA jóvoltából három szerencsés jelentkező részt vehetett Simon Szimonetta saját fejlesztésű, zsírégetésről és alakformálásról híres Boost Training óráján, ahol elképesztő hangulat uralkodott. Nézd meg videónkat! Ez Zsír!--Energetizáló tippek esős napokrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20171002-energetizalo-tippek-esos-napokra.htmlHideg, eső, sötét reggelek, borús nappalok... Hiába az őszi napsütés a kedvencünk, sokszor bizony nem ilyen idővel kecsegtet az október, nem beszélve az utána következő hónapokról. Ilyenkor nemhogy a munkánkat nem könnyű elvégezni, de az ágyból kikelni sem könnyű. Fogadd meg energetizáló tippjeinket! Ez Zsír!OrigoA test és a lélek balzsama: így teázz ősszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170927-igy-teazz-osszel.htmlAz őszi és a téli időszak az otthoni bekuckózások, gyertyagyújtások, lélekmelengető teázások ideje. Mindennek pedig nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. Ez Zsír!ThinkstockVilágsiker az új magyar édesítőszer, az almacukor http://www.life.hu/ez-zsir/20170918-az-almacukor-az-uj-magyar-termeszetes-edesitoszer.htmlKözel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, amely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsósorban pedig kellemes ízélményt nyújt. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.