Melyik Ájurvéda-testtípusba tartozol az ősi indai tan szerint?

ájurvéda típus India test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vata, Pitta vagy Kapha? Melyik csoportba tartozol? Azonosítsd be magad, és tudd meg, hogy az ősi holisztikus tan szerint milyen étrendet kövess, illetve milyen mozgásformát végezz. Hosszú távon így őrizheted meg az egészségedet.

Az Ájurvéda egy több mint 5000 éves holisztikus gyógyászati rendszer, amely Indiából ered. Ha lefordítjuk az eredeti szót, az annyit tesz: az élet tudománya.

Az Ájurvéda tanai mindenekelőtt az egészséges életmód fenntartására és a tudatos megelőzésre irányulnak, de a szervezetet fiatalító eljárásokkal és a test élettartamának meghosszabbításával is foglalkoznak.

Követőinek filozófiája szerint a külső és belső karakterjegyeink alapján mindannyian 3 testtípus egyikébe tartozunk. Ugyan mindegyik típusra jellemző tulajdonságból birtokolunk valamennyit, de nem egyenlő arányban. Némi önismerettel könnyen el tudjuk magunkat helyezni a 3 típus egyikébe. Ez azért fontos, mert ami az egyik embernek jó, az a másiknak nem. Ha tudatosan a saját típusunknak megfelelően élünk, táplálkozunk, a nekünk kedvező mozgásformát választjuk, akkor jó esélyünk van megtartani és meghosszabbítani a testünk, a lelkünk és tudatunk egységét, egészségét.

VATA alkatú ember

Külső karakterisztikus jegyeik: szikár, szálkás izomzatú, vékony, törékenyebb fizikumú, haja és bőre szárazabb. Arcbőre sötétebb színű. Körmei rövidek, könnyen töredezettek, ajka vékonyabb, hangja rekedtes, halk és gyenge. Göndör és/vagy gyér haj, mélyen ülő, fürkésző szemek, hideg kezek-lábak jellemzik.

Vata testalkat Forrás: Shutterstock

Belső tulajdonságok és lelki jellegzetességek: kreativitás, gyors tempójú beszéd, bőbeszédűség. Mozdulatai hirtelenek és gyorsak. Kevesebb, mint 6 óra az alvásigénye, ami gyakran felszínes, ezért többször is felébred éjszaka. Kis munkabírású, gyorsan elfárad a fizikai munkától. Felfogóképessége érdeklődéstől függő, néha lassú, máskor gyors. Könnyen tanul, de könnyen is felejt. Sokat aggodalmaskodik, nehezen hoz döntéseket. Félelmei gyakran eluralkodnak rajta, gyakran ideges, bizonytalan, félénk. Alacsony toleranciával rendelkezik, önbizalomhiányos, nem kockáztató típus. Rosszul tűri a hideget. Jól bánik a pénzzel.

Táplálkozásuk: meleg ételeket fogyasszon, a savanyú, édes és a sós ízeket felváltva vagy kombinálva. Gabonafélék közül előnyösek számára a búzából készült termékek, a főtt zabpehely, a rizs. Kis mennyiségben fogyaszthat lencsét, babot. Zöldségek közül kiváló számára a sárgarépa, paradicsom, cékla, spárga, édesburgonya, brokkoli, kelbimbó, cukkini, articsóka, uborka, retek, spenót, karfiol, borsó, zeller, káposzta, petrezselyem. A gyümölcsök között a szőlő, narancs, mangó, kivi, banán, szilva, ananász, gránátalma, avokádó, dinnye kedvez neki. A tejtermékekből a vajat, tejet, tejszínt, és a lágy sajtokat bátran fogyassza. Jót tesz szervezetének a napraforgó, tökmag, mandula magvak fogyasztása, és olyan fűszerek is, mint a kurkuma, majoránna, sáfrány, édeskömény, bazsalikom, római kömény, valamint fahéj, gyömbér, fekete bors, oregánó és a kakukkfű. Mindig bőségesen fogyasszon folyadékot, de inkább forró vagy langyos frissítőket válasszon, a hideget kerülje.

Mozgásformájuk: visszafogott mozgást igénylő sportok ajánlottak a számára. A testet, lelket fitten tartó, stresszűző, kiegyensúlyozottá tévő jógagyakorlatok, a séta, és a könnyű súlyzózás.

PITTA alkatú ember

Külső karakterisztikus jegyeik: általában közepes termetű, erős alkatú, jó fizikai erővel és állóképességgel bíró. Lágy bőre gyakran fényes, csillog, olajos, puha, érzékeny, gyakran kiütéses, szeplős, anyajegyes, későn ráncosodó. Haja jellemzően vékony szálú, világosbarna, vöröses, korán őszülő, kopaszodó. Szeme általában zöld, de lehet szürke, zöld, barna is. Ajka piros, fogai átlagos nagyságúak, a fogínyvérzésre hajlamos. Körmei nem túl kemények, rózsaszínűek. Kezeinek mérete közepes.

Pitta testalkat Forrás: Shutterstock

Belső tulajdonságok és lelki jellegzetességek: kedves, életigenlő, vidám, hűséges jellem. Toleráns, nyugodt, megbocsájtó. Ha viszont megborul az egyensúly körülötte, agresszívé és követelőzővé válik. Érzékeny a napra, melegre, szaunára, a stresszre, a vegyszerekre. Éles eszű, fókuszált, magabiztos. Vezető típus. Szenvedélyes és romantikus. Szeret pénzt költeni, és szép tárgyakkal körülvenni magát.

Táplálkozásuk: gyakran éhes, nagy étvágya és szomjúságérzete van, étkezéseket nem tud kihagyni. Az összes testtípus közül a pitták azok, akiknek a vegetáriánus étrend a leginkább ajánlott. Javasolt sok tej, magvak és főzelékfélék, babfélék fogyasztása. Ez utóbbiak laktatóak, így csökkentik a pitta farkaséhségét. Kiváló még számára a burgonya, saláta, padlizsán, borsó, alma, dinnye, avokádó, füge, cseresznye, narancs, körte, ananász, szilva, szőlő, mangó, mazsola fogyasztása. Jótékonyan hat szervezetére, ha árpa, fehér rizs, zab, búza, vaj, tej, szárnyasok, csicseriborsó, tofu, szójaszármazékok kerülnek a tányérjára. Érdemes neki kókusz-, olíva-, szója-, napraforgó-, és tökmagolajjal sütni-főzni, ízesíteni.

Mozgásformájuk: szereti és jót tesz neki az aktív sport, szívesen versenyez másokkal. Ajánlott számára a testépítés, súlyemelés, kocogás, úszás, a kerékpározás és az extrém sportok. Könnyen és nagy mennyiségben izzad, és mivel a meleget amúgy is rosszul tűri, fontos, hogy a testmozgást ne napon végezze, és a szaunát is kerülje.

KAPHA alkatú ember

Külső karakterisztikus jegyeik: erős felépítésű, teltkarcsú, kövérkés alkatú. Bőre sima, tiszta, puha, világos, fénylő, gyakran hideg és sápadt. Körme erős, rózsaszínű, domború. Ajka puha, húsos, rózsaszínű. Tekintete kedves, nyugodt. Mozgása lassú, kiegyensúlyozott, és szinte alig izzad.
Belső tulajdonságok és lelki jellegzetességek: beszédstílusa lassú, megfontolt, nyugodt, de lényegre törő. Jó felfogóképességű, a hosszú távú memóriája nagyon jó, sokat elmélkedik. Laza életfelfogású, kedves, nyugodt, türelmes, önzetlen. Lassan és halkan beszél. Nehezen lehet kihozni a béketűrésből. Jól bírja a fizikai és szellemi megerőltetést, de hajlamos a lustaságra. Tisztelettudó, éles eszű. Sok barátja van. Konzervatív, megfontolt vérmérsékletű. Takarékos, jól bánik a pénzzel.

Kapha testalkat Forrás: Shutterstock

Táplálkozásuk: viszonylag kis étvágyú, jól tűri az éhséget és a szomjúságot. Általában keserű, csípős, forró és száraz ételeket fogyaszt. Mivel a hideg, víz elem dominál szervezetében, ő bártan ehet fűszeres ételeket, de fontos lenne, hogy délelőtt 10 és délután 6 óra között étkezzen. Javasolt számára a könnyű reggeli, vacsora, és minél több meleg étel fogyasztása hideg helyett, úgy mint a sütés, roston sütés, grillezés. Zöldségek közül a káposzta, karalábé, brokkoli, kínai kel, karfiol, kelbimbó, gyümölcsökből pedig a sötét bogyós szeder, áfonya számára ideális választás.

Mozgásformájuk: mindenféle sport, ami erőteljes kihívással vagy határainak feszegetésével jár. Fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzen, és sportolás után szaunával erősítse a vérkeringését. Az esti kocogást neki találták ki.

Sportoljon a gyerek! De miért épp a vízilabda?http://www.life.hu/ez-zsir/20180803-a-sport-jotekony-hatasai-a-vizilabda-junior-vilagbajnoksag-kapcsan.htmlAz már mindenki számára elfogadott tény, hogy a testmozgás jótékony hatással van a szervezetre, mind testileg, mind lelkileg, mind pedig mentálisan. De pontosan mi történik egy gyerek szervezetében, ha rendszeresen sportol? Eláruljuk! Ahogyan azt is, miért épp a vízilabda lehet az egyik legjobb választás. Ez Zsír!OrigoHagyd a fogyókúrát! Az intuitív étkezés minden diétát elsöpör! http://www.life.hu/ez-zsir/20180727-mindent-az-intuitiv-etkezesrol.htmlKülföldön már sok millió követőre talált az ösztönös táplálkozási módszer, és hazánkban is kezd a híre terjedni. Folyamatosan jelennek meg szakkönyvek, blogok a témában, mely a helyes étkezést és a súlyproblémát teljesen új megvilágításba helyezik. A követőinek mottója: aki intuitívan táplálkozik, akkor eszik, ha éhes, és annyit fogyaszt, amennyivel kellemesen jóllakik. Ha a szervezeted jelzéseire figyelsz, elfelejtheted a fogyókúrát, mert a súlyod beáll a számodra ideális tartományba. Hogyan táplálkozz az ösztöneidre hallgatva? Megmutatjuk ezeket a nagyon egyszerű, könnyen betartható szabályokat. Ez Zsír!OrigoA világ 10 toplistás lúgosító ételehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180711-a-vilag-top-10-lugosito-etele.htmlTestünk pH egyensúlyának értéke nagymértékben meghatározza az egészségi állapotunkat. Sokan nem is tudják, hogy a rengeteg savas étel elfogyasztása miatt is lehetnek levertek, fáradtak, túlsúlyosak. Ilyenkor általában kemény fogyókúrával kínozzák magukat, pedig sokszor csak elég lenne, ha áttérnének a lúgosító ételek fogyasztására. Ez Zsír!OrigoMi történne a testünkkel, ha csak vizet innánk?http://www.life.hu/ez-zsir/20180628-mi-tortenne-a-testunkkel-ha-csak-vizet-innank.htmlUnos-untalan ismételgetik az orvosok, a dietetikusok, és a táplálkozástudományi terület szakemberei, hogy igyunk meg naponta legalább 2-3 liter vizet. Igazuk is van, de azt kevésbé tudjuk, hogy mit érünk el azzal, ha elhagyjuk a cukros üdítőket, és csak vizet iszunk napközben. Érdemes kipróbálni és megfigyelni, milyen pozitív változások történnek a testünkben 1-2 hónap leforgása után. Mi eláruljuk, mire lehet számítani. Ez Zsír!OrigoFogyás 40 felett: hogyan hackeljük meg a hájat?http://www.life.hu/ez-zsir/20180625-fogyas-negyven-eves-kor-felett-hogyan-keruljuk-el-a-jojo-effektust.htmlA negyedik X után könnyen azon kapja magát az ember, hogy egyre könnyebb szaladnak fel a kilók, de egyre nehezebben mennek le, és hogy aztán még könnyebben jönnek vissza. Hiába a fogyókúra és az edzés, a mérleg alig mozdul. Semmi pánik, van megoldás: hackeljük meg a zsírsejteket. Ez Zsír!OrigoKiderült, miért nincs értelme sokszor a diétánakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161013-a-nassolas-es-a-fel-nem-jegyzett-kaloriabevitel-teljesen-tonkreteszi-a-dietat.htmlA legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.