Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást veszel és eszel

Forrás: Shutterstock -
tojás szabadtartott baromfi egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években a tojás visszanyerte jó hírét, miután megvívta harcát a koleszterinnel. Ahogy a kutatások is bizonyították, hogy az LDL koleszterin szintjére nincsen hatással, növekedni kezdett a fogyasztás. Ez egyrészről jó hír, hiszen rengeteg jótékony hatása van a tojásnak, másrészt azonban a nagyipari állattartás problémái árnyékot vetnek a jóízűen elfogyasztott tojásos reggelire. 

Igazi szuperétel – ha hagyjuk, hogy az legyen

A tojás tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, igazi szuperétel. 40-féle fehérjét tartalmaz, 18-féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitaminbomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin), de mikroelemben is rendkívül gazdag (vas, cink, téz, magnézium, szelén, kalcium, foszfor, kálium). Optimális arányban tartalmazza a telített és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin-tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben.

Azt persze nem árt tudni, hogy mindez csak akkor igaz, ha a tyúk megfelelő ellátásban részesül, hiszen gondolj csak bele, egy nagyipari, vegyszerekkel kezelt gyümölcsnek, zöldségnek is egészen más a tápanyagtartalma, mint a háztáji vagy ökológiai gazdálkodásban fejlődött terménynek, ami sokkal kevesebb növényvédő, talajjavító szerrel és műtrágyával, vagy éppen mindezek nélkül lett termesztve.

Nem mindegy, hogy milyen tojást veszel és eszel Forrás: Shutterstock

Ketrecben vagy szabadon?

Az üzletekben ketreces, alternatív, más néven mélyalmos, szabadtartású és ökológiai tartású tyúkok tojásai közül válogathatunk.

  • A ketreces tartás szabályai 2012. január 1-jével változtak, de az állatjóléti szempontok így is botrányosak. Egy állatra 0,075 négyzetméter terület jut ketrecen belül. A ketrecek nem csak egymás mellett, sokszor egymásra halmozva állnak. Az ilyen módon összezsúfolt állatoknál nagy a fertőzésveszély is, amit a baromfi esetében általában védőoltással, ritkább esetben antibiotikumokkal oldanak meg.
A ketreces tyúktartásban az állatjóléti szempontok egyáltalán nem érvényesülnek. Forrás: Shutterstock
  • A mélyalmos, vagy alternatív tartásnál a törvény 9 állatra 1 négyzetméternyi területet ír elő. Ez nagyjából 0,1 négyzetméternek felel meg. Ezek a tyúkok istállón belül élnek, ahol legalább lehetőségük van valamennyire a kapirgálásra, azaz természetes viselkedésük megélésére, kinti legelőterület azonban ebben az esetben sincs. Első olvasatra némileg jobbnak tűnik a ketreces tartásnál, de ebben az esetben is össze vannak zsúfolva az állatok.
Mélyalmos vagy alternatív tyúktartás, ahol szintén összezsúfolva élnek az állatok. Forrás: Shutterstock
  • A szabadtartásnál is maximum 9 tyúk juthat 1 négyzetméterre, de egy tyúkra 4 négyzetméteres kinti legelőterület is jut. Itthon szabad tartásból kereskedelmi forgalomba alig jut tojás, habár az elmúlt években nőtt a kistermelők száma, és a háztáji, vagyis a klasszikus baromfiudvarból származó tojások is ebbe a kategóriába tartoznak. Mivel ebben az esetben már szabadon kapirgálhatnak az állatok, így természetes táplálékot is fogyasztanak, nem állandóan ugyanazt a takarmányt eszik, ezzel pedig megnő a tojásoknak, de az állat húsának is a tápanyagtartalma.
  • Az ökológiai tartásban istállón belül 6 állat jut 1 négyzetméterre, a kinti legelőterület pedig a szabadtartásúakéhoz hasonló. Ezek az állatok biotakarmányt kapnak, illetve természetes táplálékot fogyasztanak a szabadtartásban.
Szabadtartásban és ökológiai tartásban lehetőségük van a tyúkoknak szabadon kapirgálni. Forrás: Shutterstock

Ha nem háztáji tojást vásárolsz, hanem boltban, piacon szerzed be a tojásokat, akkor a rájuk nyomtatott jelzés segíthet a tájékozódásban. Minden kereskedelmi forgalomba került tojáson van egy kód, aminek első számjegye a tartás módját mutatja, majd azt követi a származás helye, és a további termelői jelzések. A tartás módját 3-tól 0-ig jelölik, a 3-as a ketreces, a 2-es a mélyalmos, az 1-es a szabadtartású, a 0-s a biotojást jelenti.

Jó tudni!

Több áruházlánc is bejelentette, hogy 2025-től megszüntetik a ketreces tartásból származó tojások árusítását.

Ezért nem mindegy, hogy melyiket választod

A mondás, miszerint az vagy, amit megeszel, szó szerint értendő. Vannak olyan sejtjeink, amelyeknek az élettartama mindössze néhány órában, esetleg napban, de olyan is, amelyeknek ideje hetekben, években mérhető. Ezek állandóan cserélődnek, és az új sejtek természetesen mindig abból tudnak felépülni, amilyen tápanyag, amilyen vitamin és ásványi anyag az általunk elfogyasztott ételekből hasznosulni tud a szervezetünkben. Lényegében sejtszinten épülünk fel mindabból a táplálékból, amit reggeliként, ebédként, vacsoraként elfogyasztunk.

Gondoljunk erre akkor is, amikor tojást választunk, hiszen ahogyan az a tyúk él, amit ő eszik, az válik a mi testünk részévé is. Ha az állatjóléti szempontok kevésbé mozgatnak, akkor legyen ez az önös szempont a mérvadó, hogy a lehető legjobbat add magadnak, a szervezetednek. Válaszd a kapirgálós, szabad tartásban élő tyúkok tojásait, ha lehetőséged van rá, a háztájit részesítsd előnyben, illetve a magyar kistermelők, őstermelők termékeit.

90 kilót adott le – egy durva baleset döbbentette rá, hogy életmódot kell váltaniahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190411-kyle-brown-latham-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlKyle Brown-Latham legrosszabb időszakában 185 kiló volt. Egy súlyos balesetnek kellett történnie, hogy rájöjjön: változtatnia kell az életén. A baleset okozta fájdalmak az egész életmódváltását végigkísérték, de ennek ellenére is kitartott, és elérte a célját. Ismerd meg Kyle történetét! Ez Zsír!OrigoNincs ennél izzasztóbb 5 perc: próbáld ki a plank kihívásthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190412-5-perces-plank-kihivas.htmlA plank gyakorlatról ódákat lehet zengeni, annyira hatékony, és annyira sok jótékony hatása van. Következzen most egy 5 perces kihívás, amely garantáltan megizzaszt. Ez Zsír!OrigoMennyei salátaöntetek, hogy soha ne váljanak unalmassá a zöldségekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190410-mennyei-salataontetek-hogy-soha-ne-valjanak-unalmassa-a-zoldsegek-receptek.htmlA saláta kétségtelenül az egyik legegészségesebb fogás, hiszen tele van zöldségekkel, vagyis kiváló ásványianyag-, vitamin- és rostforrás. Már csak arra kell odafigyelni, hogy a rejtett kalóriatartalom ne rontsa le ezt a jó kis összképet. Ez Zsír!OrigoMinden, amit az SMR hengerről tudni kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190408-smr-henger-mire-es-miert-jo.htmlAz SMR, azaz Self Myofascial Release henger egy önmasszírozó eszköz neve. Az SMR kiválóan használható a bemelegítés és a levezetés fázisaiban, illetve kifejezetten ajánlatos ülőmunkát végzőknek. Garantáljuk, hogy ha egyszer kipróbáltad, az egyik kedvenc eszközöd lesz. Használata nemcsak kellemes, de rengeteg pozitív hatással is bír. Ez Zsír!OrigoKét év alatt fogyott le a 242 kilós férfi: megváltozott az egész életehttp://www.life.hu/ez-zsir/20190405-dustin-hall-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár a születési súlya sem volt átlagos, mindig is ő volt a „nagydarab srác”. Dustin Hallnak azonban volt akaratereje kilépni a skatulyából, amikor pedig elhatározta magát, végig is vitte az életmódváltást. Ismerd meg Dustin történetét! Ez Zsír!Origo5 tipikus hiba, amit a fogyókúrázók elkövetnekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190319-tipikus-hibak-amiket-sok-fogyokurazo-elkovet.htmlFogyókúrázóként rendkívül tudatosnak és jól informáltnak kell lenni, legyen szó az étkezésről vagy éppen az edzésről, ugyanis komoly problémákat is okozhat a nem megfelelő táplálkozás, illetve sérülésveszélyes lehet a rosszul kivitelezett edzés vagy a hirtelen terhelés. Ezúttal olyan szarvashibákat gyűjtöttünk össze a diétás étrend kapcsán, amelyeket feltétlenül el kell kerülni. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.