400 km, napi egy óra alvás – Élete legnehezebb versenyére készül az ultramaratonista Lubics Szilvia

Forrás: Myke Hermsmeyer/Facebook/Lubics Szilvia -
futóverseny Lubics Szilvia ultramaraton Góbi-sivatag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lubics Szilvia élete eddigi legnehezebb megmérettetésére készül. A háromgyermekes anyuka 2006 óta teljesít ultratávokat, idővel pedig egyre inkább érdekelni kezdték azok a versenyek, amelyeket extrém körülmények nehezítenek. A háromszoros Spartathlon (246 km)-nyertes Szilvi hamarosan elindul élete legnagyobb kihívásokat jelentő versenyére.

A 45 éves édesanya, aki civilben fogorvosként dolgozik, korábban is kipróbálta már a sivatagi futóversenyt, indult ugyanis az Atacama Crossing (250 km) és a Namib Race (254 km) versenyeken. Ahogy Szilvi mondja, ez a két verseny valójában már egy felkészülésnek a része volt, ami hamarosan révbe ér, augusztusban kerül ugyanis megrendezésre az Ulta Gobi 400.

Lubics Szilvia Fotó: Myke Hermsmeyer/Facebook/Lubics Szilvia

Az Ultra Gobi 400 a sivatagi versenyek csúcsa, amit nagyon szigorú kvalifikáció előz meg, és maximum 50-en indulhatnak minden évben. A 400 kilométeres táv a Góbi-sivatag úttal útjain vezet keresztül, de az extrém terep csak az egyik nehézség, amivel szembe kell nézni. A versenyen nincs útvonaljelölés, vagyis önnavigációs, saját GPS szerint kell haladni. Az időjárási körülmények pedig renkdívül változatosak, ezúttal nem az 50 fokos melegre kell felkészülnie Szilvinek, hanem a mínusz fokokra és a hóviharokra. Ezek ráadásul még nem is legkomolyabb megpróbáltatások.

„Számomra a legnagyobb kihívást, azt gondolom, ezen a versenyen a magány adja. Hiszen itt nincsenek etapok, nincsen nap vége, nincs olyan, hogy beérek a táborba és várnak a társaim. Itt nagyjából 12 óra múltán mindenkit elnyel a sivatag, és borzasztó távol kerülünk egymástól. Napokon át nem létező éjjelek és nappalok közt menetelünk, hiszen 147 óra a szintidő, amibe nagyon minimális pihenés fér bele. A pályacsúcstartó például az egész verseny alatt 45 percet aludt, vagyis napi 1-2 óra alvás már soknak számít. A kialvatlanság mellett haladni és koncentrálni a tájékozódásra nagy kihívás lesz” – meséli Szilvi, akinek a magaslati oxigénhiánnyal is meg kell majd küzdenie. A Tibeti-fennsík átlagos tengerszint feletti magassága 2800 méter, de a legmagasabb pont a táv során várhatóan 4300 méter lesz, amivel főleg asztmásként már nem olyan könnyű megbirkózni.

Lubics Szilvia a Namib Race (254 km) versenyen Forrás: Myke Hermsmeyer/Facebook/Lubics Szilvia

Lubics Szilvi futása nemcsak az óriási kihívások miatt példaértékű, hanem azért is, mert az UNIQA Biztosítóval karöltve mindezzel a Bátor Tábort támogatja. A biztosító legújabb, CHERRISK CherryGO nevű applikációjának letöltésével Szilvi és bárki más is pontokat gyűjthet azzal, ha mozgásban van (például sétál, fut vagy biciklizik), ezeket pedig jótékony célra is fordíthatja. A pontokat ugyanis 200 forintot érő „Lépjünk együtt a beteg gyermekekért!” kuponokra lehet váltani. Amennyi virtuális forintot összegyűjtenek a résztvevők, annyi valódi forintot fog átutalni a CHERRISK a Bátor Tábornak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.