immunrendszer homoktövis gyógynövények gyógymód influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már maga a narancssárga bogyókkal teletűzdelt fa jókedvre derít az őszi hónapokban, miközben a kis termésekben hatalmas erő is lakozik: immunerősítésre, betegségek ellen az egyik legjobb természetes megoldást nyújtják.
Több száz éve ad erőt

Egyik legrégebben használt gyógynövényünk a homoktövis, mely tőlünk keletre még a ginzengnél is elterjedtebb és elismertebb. Kínában már jó ideje gyógyszerként könyvelik el, míg errefelé, Nyugaton még inkább általános erősítő, roboráló szerként használjuk az őszi-téli időszakban. A kis bogyókból nyert olaj rendkívül értékes: kínai császárok gyógyításánál éppúgy használták, mint a legenda szerint Dzsingisz kán katonái erőnlétének fokozására. Az ókori Görögországban a bogyókkal az olimpia megmérettetése előtt álló lovakat erősítették, a homoktövistől ráadásul a szőrük is rendkívül fényes és szép lett. Maga a növény Ázsiában és Európában is őshonos, így hazánkban is megél.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mini vitaminraktár

A homotövis bogyói telis-tele vannak vitaminokkal: C-vitamin-tartalmuk jóval magasabb, mint a legtöbb gyümölcsé, de bővelkednek E-, B- és A-vitaminban, flavonoidokban, és még sorolhatnánk. Nemcsak az immunrendszert erősítik, de a hámsejteket is, így fényessé, erőssé tehetik a hajat, rugalmassá a bőrt, gyorsítják a sebek gyógyulását, a regenerációt. Mivel kiválóan erősíti természetes védekezőrendszerünket, a homoktövist az őszi-téli időszakban bátran alkalmazhatjuk megfázás és más betegségek megelőzése érdekében, de még gyomorbántalmakkal, hajhullással, fogínyvérzéssel vagy rákkal küzdők is használhatják.

Hogyan alkalmazd?

A homoktövisnek a termése mellett a leveleit is felhasználhatod: gyógyhatású tea főzhető belőle a megszokott módon. A bogyókat ősszel gyűjtik be, mivel a dércsípte kis termések kissé édesebbé, fogyaszthatóbbá válnak. Nyersen azonban így is savanykás, olajos érzést kelt, így mézzel, reszelt almával keverve szokták fogyasztani, de szörpöt és lekvárt is főzhetsz belőlük.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tippünk:

Ha gyakran vagytok betegek, akkor érdemes a kertbe néhány homoktövisfát ültetni, hogy később nyugodtan szüretelhessetek. Ehhez minimum egy porzós és egy termős fát kell ültetnetek, melyek az évek alatt szép nagyra megnőnek. Ha nincs kerted, akkor a bogyók magjából préselt olajat vagy a gyümölcshúsból készült termékeket megtalálod a bioboltok polcain.

Így készíts nektárt a bogyókból!

A hagyományos lekvárfőzés során sajnos a homoktövis C-vitamin-tartalmának nagy része elillan, így érdemes kipróbálni a nektár elkészítését. Ehhez harminc dekagrammnyi megtisztított bogyóra lesz szükséged, melyet két deciliternyi vízzel és ugyanannyi mézzel darálj-turmixolj össze. Ha elkészültél vele, akkor sűrű szitán passzírozd át, és kész is vagy. Körülbelül tízszeres hígításban almalével, vízzel ihatja az egész család, de zárható üvegbe téve a hűtőben is eláll még egy darabig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.