Szüleink mondatai, amelyek öntudatlanul is szorongást keltenek bennünk

Forrás: Shutterstock -
félelem önismeret szorongás szüleink
Sokszor félünk bizonyos emberektől, félünk a pókoktól, félünk az egyedülléttől, a balesetektől és még sok mindentől. Ezen félelmeink negatív tapasztalásokon alapulnak. De az, hogy általában inkább a szorongó típushoz tartozunk, valószínűleg azoknak a mondatoknak is köszönhető, amelyeket újra és újra elmondtak nekünk - és amelyek sokaknak ismerősen hangzanak.

A szorongás nagyon szubjektív téma. Csakúgy, mint a neveltetés és az abból származó mondatok. Sokan azt gondolják, hogy egyáltalán nincs rájuk kihatással az, hogy a szüleik hogyan nevelték, nem is értik, hogy egyesek miért csinálnak belőle ekkora ügyet.

De talán vannak mások is, akik ugyanígy éreznek, akik tudat alatt maguk is félelmet éreznek, vagy félelmet keltenek. Akik e cikk után megkérdezik maguktól, hogy valóban van-e értelme a szülői felszólításoknak. Akik aztán ezt tudatosítják embertársaikban, és valóban egy kicsit felszabadultabban élhetik a mindennapokat.

A szülői óvaintő mondatok szorongást kelthetnek bennünk Forrás: Shutterstock

„Légy óvatos!"

Sokunk gyermekkorában elhangzottak azok a mondatok, hogy óvatosan tegyünk fát a tűzre. Óvatosan menjünk az iskolába és óvatosan másszunk a fára is. Észre se vesszük egy darabig, hogy ezen felszólítás milyen bosszantó és felesleges, hiszen akkor is óvatosak vagyunk és körültekintőek, ha ezt nem rágja a szánkba senki.

Igyekszünk nem leesni a fáról, hiszen tudjuk, hogy az fáj és vezetni sem vezetünk óvatlanul, hiszen nem akarunk balesetezni, életeket kockáztatni.

Elgondolkoztunk már azon, hogy mi az üzenete ennek a felszólításnak? Legfőképpen az, hogy tudassa velünk, ha nem vagyunk óvatosak, valami rossz dolog fog velünk történni. Tulajdonképpen mindig történhet valami, így mindig résen kell lennünk.

 

„Vigyázz magadra!"

Hasonlóan, tipikusan szülőktől hallod mondat, hogy „Vigyázz magadra!"

Szeretetteljesnek hangzik, és önmagában az is. De mégis van benne egy bizonyos felhang, ami azt mondja, hogy ha nem vigyázol mindig magadra, akkor valami rossz fog történni veled.

És nem vigyázunk magunkra egyébként is, mert pont ezt nem akarjuk? Tudjuk - és nincs szükségünk állandó emlékeztetőre.

Ez a mondat mértékkel rendben van, sőt, időnként helyénvaló, például, ha valaki beteg, és az illető nem akar pihenni, de sok helyzetben, amikor csak átmegyünk az utcán, nem annyira.

 

„Szólj, ha megérkeztél!"

A legtöbb nő - de persze néhány férfi is - valószínűleg ismeri ezt: este vagy éjszaka együtt vagyunk, elválnak útjaink, és megkérjük a másikat, hogy mindenképpen szóljon, ha épségben hazaért. Ez a mondat válthatja ki a legnagyobb konfliktust.

Egyrészt nagyon megnyugtató, hogy megtudjuk, amikor barátunk már ágyban van. Másrészt, pedig mindig van ennek a mondatnak egy felhangja.

Van egy nem kis valószínűsége annak, hogy visszafelé menet történik valami. Mert különben, ha nem lenne, nem kellene bejelentkeznünk, hogy minden rendben ment.

Ha valaki ezzel a mondattal válik el tőlünk, mielőtt egyedül indulunk este hazafele, azonnal elkezdünk gondolkodni minden szörnyűségen. Rablás, emberrablás és még sok hasonló horror-forgatókönyv eszünkbe ötlik. De persze tisztelet a kivételnek.

Bátoríthatjuk a másikat, csak ne aggódjuk túl Forrás: Shutterstock

Ezek a fentebb említett mondatok önmagukban nem okoznak szorongást. Sokszor eddigi tapasztalataink, az aktuális hírek azok, amik miatt aggódnunk kell. Ezen felszólítások sokunknak okoztak tudattalanul is szorongást a mindennapokban, ám vannak olyan mondatok, amelyek inkább a bátorítást sugallják – derült ki a Brigitte cikkéből.

Ezek a következők:

  • „Légy bátor!”
  • „Meg tudod csinálni!”
  • „Erős vagy!”
  • „Semmi sem fog történni!”

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.