A stressz elkerülhetetlen, de megszelídíthető: apró, de hasznos tippek a szorongás oldásához

Forrás: Shutterstock/Peopleimages.Com - Yuri A -
könnyítés mindennapok stressz tippek trükkök magazin
A felnőtté válás érzelmi hullámvasút. Ilyenkor számos kihívással és megpróbáltatással kell szembenéznünk, az egyik legnagyobb kérdésünk pedig az, hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Melyik a mi utunk? Merre tartunk? Hogyan kezdjük el a nagybetűs életetet? Hogyan lépdeljünk felfelé úgy, hogy közben ne tegyen tönkre bennünket a szorongás? Bár egyetemes válaszok nincsenek a kérdéseinkre, vannak olyan technikák, amelyekkel kordában tarthatjuk a stresszszintünket. 

Bármilyen nehézség, kihívás vagy változás következik be az életünkben, az stresszel, idegeskedéssel jár. Legyen szó munkahelyi nyomásról, a határidők betartásáról, karrierről vagy magánéleti problémákról. Azt azonban jó tudni, a stressz nem minden esetben ellenség. A megfelelő szintű és időtartamú stressz növelheti a koncentrációt, javíthatja a teljesítményt és segíthet abban, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. Viszont ha a stressz szintje túl magas vagy túl hosszú ideig tart, az káros lehet az egészségünkre és csökkentheti a munkahelyi teljesítményünket is.

A Snickers és a Mélylevegőprojekt többek között azon ötletelt, hogy hogyan lehetne ezeket stresszfaktorokat csökkenteni.

A stressz károsan hat egészségünkre Forrás: Pinterest

Problémamegoldás? Naná!

Haladjunk lépésről lépésre!

Előfordul, hogy egy probléma olyan nagy kihívásnak tűnik számunkra, hogy azt sem tudjunk hogyan kezeljük és inkább csak szorongunk, halogatjuk a megoldását. Miért ne lehetne kis lépésekben kezdeni? Osszuk fel a nagy „kérdőjelet" kisebb, értelmezhetőbb, kezelhetőbb kérdésekre és feladatokra. Máris sokkal könnyebb megoldást találni, nem igaz? Ilyen esetben a stressz már megoldásra sarkall és cselekvésre motivál. Ha csak ötletet merítenénk különböző megfejtésekre, technikákra, a mesterséges intelligencia ma már csodákra képes, használjuk!

Tervezzünk!

Készítsünk tervet és tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

Mi a legrosszabb, ami bekövetkezhet? Mely érvek támasztják alá vagy éppen cáfolják ezt a forgatókönyvet? Fontos ez nekünk? Érdemes foglalkoznunk vele? Lehetséges pozitív irányba változtatni a helyzetet?

Visszajelzések saját magunknak

Egy stresszes időszak átvészelése után nagy segítség lehet, ha visszatekintünk és megkérdezzük magunktól mit tapasztaltunk, mely tényezők súlyosbították helyzetünket, mik voltak segítségünkre?

Hogyan készüljünk fel ezekre a stresszhelyzetekre?

Pihenjük eleget!

Sokkal ingerültebbek, érzelmileg instabilak lehetünk, ha például nem alszunk eleget, így fontos, hogy a pihenésre elég időt szánjunk. Kipihenten, feltöltődve sokkal rugalmasabban és hatékonyabban tudunk a problémával szembenézni.

A mozgás sem elhanyagolható

Néha lehetetlen küldetésnek tűnik a hétköznapokat egy kis mozgással megszínesíteni, ám a rendszeres testmozgás növeli a magunk feletti kontroll és az énhatékonyság érzését. A sport kiváló módja a stressz levezetésének, mivel lehetőséget biztosít a feszültség kiadására és az elme „kiürítésére".

Mi az, ami segíthet a stressz levezetésében? Forrás: Shutterstock

Hidratáljunk és étkezzünk egészségesen!

Az egészséges táplálkozás nem csak a testünknek, de a mentális jólétünk szempontjából is elengedhetetlen, így stresszes időszakokban kiemelten fontos, hogy stabilan tudjuk tartani energiaszintünket. A megfelelő folyadékbevitel pedig alapvető az optimális agyműködéshez és a fizikai jólétünkhöz.

Társ a bajban

A támogató társas kapcsolatok is inspirálnak, feltöltenek a nehéz időszakokban, nagy könnyebbséget okoz valaki vállán kisírni magunkat és támogatást, megerősítést kapni. Igaz ez a hobbitevékenységekre és az énidőre is. Kedvenc elfoglaltságaink biztosan csökkentik a szorongást, elterelik a figyelmünket a problémáról, segítenek kikapcsolni az agyunkat.

Ne feledjük, a cél a kiegyensúlyozott és boldog életre való törekvés.

Ha azonban úgy érezzük, hogy ezek tippek már nem elegek, és nem tudjuk csökkenteni a stresszszintünket, érdemes a megfelelő szakemberhez, tanácsadóhoz fordulnunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.