"Tiniként lettem először anya, a második babámat pedig 50 évesen szültem" - sokan támadják az édesanyát

"I gave birth at 50 - trolls tell me it's shameful but it's made me wiser and more immersed."
© Tatiana Kaplan SWNS -
remény gyermekvállalás szülés
Az édesanya, aki 50 évesen szülte második gyermekét, azt mondja, rengetegen támadják, sokan azt vágják a fejéhez, hogy szégyen ilyen idős korban szülni. Ő azonban sokkal türelmesebbnek érzi magát, mélyebben éli meg az anyaságot, mint az első gyermekénél.

A most 54 éves Tatiana Kaplan azonnal tudta, hogy gyermeket szeretne párjától, az 52 éves Kenan Kaplannal. Egy hónappal a megismerkedésük után már családalapítást tervezték. Három év sikertelen próbálkozás után a pár úgy döntött, megpróbálkoznak a mesterséges megtermékenyítéssel, de hét sikertelen próbálkozás után feladták a reményt. Tatiana és Kenan ezután európai körutazásra indultak, de amikor visszatértek, az asszony észrevette, hogy késik a menstruációja - természetes úton esett teherbe, 11 évnyi próbálkozás után, 50 évesen. Tatiana terhessége problémamentes volt, odafigyelt az étkezésére és a mozgásra is, naponta 6 km-t sétált. Fiát császármetszéssel hozta világra, a kis Mark most 4 éves.

Tatiana azt mondja, hogy bölcsebb lett az évek során, most sokkal több időt tud a fiának szentelni, sokkal türelmesebb vele. Történetével szeretne reményt adni másoknak is, azoknak a nőknek, akik hozzá hasonlóan, 40 fölött szeretnének családot alapítani. Indított egy TikTok-csatornát, ahol a mindennapjaikat mutatja be. A kommentelőktől kap hideget-meleget, nagyon sokan szidják és felelőtlennek tartják, amiért 50 évesen szült.

„Úgy érzem, korlátokat döntöttem le azzal kapcsolatban, hogy mi lehetséges és mi nem egy bizonyos életkorban. Nem érzem magam 50 évesnek, hiszen új életet hoztam a világra. Remélem, meg tudom mutatni a korombeli nőknek, hogy igenis érdemes fittnek maradni. Az interneten többen megjegyezték, hogy szégyen ilyen idősen szülni, de ezzel nem értek egyet. Sokkal jobban át tudom adni magam az anyaságnak, mint korábban" - mondta Tatiana a The Sunnak.

Tatiana 19 és korában adott életet első gyermekének, a most 35 éves Katerinának. A gyermek édesapját elvesztették, amikor a kislány négyéves volt. Az édesanya sokáig egyedül nevelte őt, míg 2007 februárjában végre találkozott Kenannal, akivel újra családot akart alapítani.

"I gave birth at 50 - trolls tell me it's shameful but it's made me wiser and more immersed." Tatiana Kaplan
Tatiana és kisfia
Forrás: © Tatiana Kaplan SWNS/Northfoto

"Ahogy közeledtem a 39. életévemhez, megmozdult bennem valami, újra családról álmodtam, gyereket akartam, és ez a vágy túl erős volt ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjam. A párommal rögtön próbálkozni kezdtünk. Egészségesek voltunk mindketten, de nem estem teherbe. 2010 októberében úgy döntöttünk, megpróbálkozunk a mesterséges megtermékenyítéssel, de a hetedik próbálkozás sem működött. Úgy gondoltam, ideje feladni" - mesélte.

2019 januárjában, az utazásuk után, Tatiana észrevette, hogy késik a menstruációja. Elment az orvosához, és bebizonyosodott, amit annyira remélt: kisbabát várt. Azt mondja, csoda történt velük.

Az, hogy öregszünk, nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az életről. Erősek és vidámak maradhatunk. Az élet igazi értelme az, hogy jelen legyünk, és minden pillanatot próbáljunk meg élvezni, bármi is jöjjön

- mondta az édesanya. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.