petesejt-adományozás genetika mesterséges megtermékenyítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kétéves, petefészek nélkül született Mackenzie Stephens ugyan még messze áll a családalapítás gondolatától, édesanyja mégis szeretne időben gondoskodni annak lehetőségéről, ezért felajánlotta, hogy fagyasszák le saját petesejtjeit, amit később a lánya méhébe ültethetnek majd.

www.growingyourbaby.com
www.growingyourbaby.com

Egy genetikai rendellenesség, az úgynevezett Turner-szindróma következtében Mackenzie Stephens petefészek nélkül született. Édesanyja, Miss Jarvis, amikor megtudta, hogy kislánya terméketlen, úgy döntött, hogy lefagyasztatja néhány petesejtjét, hogy amikor lánya felnő, neki is lehessen saját gyermeke. Miss Jarvis petesejtjét - ha az orvosok is engedélyezik - saját lánya méhébe ültetnék, aki így a saját testvérének adna életet, és ezzel a nagymamája lenne egyben az anyja is.

A szindróma nem csak terméketlenséget okoz




A beavatkozás etikai kérdéseket feszeget




www.dailymail.co.uk
www.dailymail.co.uk

A petesejtek lefagyasztásának maximális idejét azonban a 2009-es törvények szerint 5-ről 10 évre módosították, ugyanakkor bizonyos speciális körülmények között van lehetőség akár az 55 éves fagyasztásra is. "Nem tudom elképzelni, hogy amikor felnő a lányom, végig kell majd néznie, ahogy nővérei gyermekeket szülnek, miközben neki nem lehet saját babája" - tette hozzá az anya.
Louisa Ghevaert, jogi szakértő elmondta, hogy az orvosi technológiai feltételek már lehetővé teszik, hogy egy anyának akár a saját petesejtjét ültessék a lányába, ha ő bizonyítottan terméketlen. " Ez a lehetőség reményt adhat a terméketlen nőknek arra, hogy egy napon úgy lehetnek anyák, hogy gyermekükkel biológiai kapcsolatban is lesznek" - fűzte hozzá Louisa. A törvény szerint a születendő gyermek Stephens lánya lesz, függetlenül attól, hogy ki a biológiai anyja.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



LIFE MAGAZIN: MÉHEN KÍVÜLI TERHESSÉG

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=5mBx1lIFVTVTJqjq


Korábban :
A 3 éves kislány, aki már túlélte a mellrákot
12 ok, amiért a felnőtteknek is kellenek védőoltások
Kökény Attila túl drága lett!
Miért a rosszfiúkat szeretik a nők?
Apa lesz a tragikus sorsú színész
Apa lesz a tragikus sorsú színész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.