Zölden sugárzó cicák segítenek megtalálni a HIV ellenszerét

macska HIV vírus genetikai állomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók a betegségnek ellenálló, sugárzó macskákat hoztak létre, hogy segítsenek az AIDS ellenszerének kifejlesztésében.

A házi macskák DNS-ét egy olyan génnel módosították, amely ellenáll egy HIV-szerű vírusnak, valamint egy másik, a foszforeszkáló medúzából származó génnel, melynek hatására a cicák teste ultraibolya fényben zölden ragyog.

A kutatás célja annak bizonyítása volt, hogy egy természetes fehérje, amely a makákó majmokban meggátolja az AIDS kialakulását, ugyanezt a hatást fejti ki a macskákban is. A két gén összeköttetésben áll egymással, és a medúza génje a fehérje kimutatására szolgál. Ha a macskákat UV-fénnyel megvilágítják, különös zöld fényben kezdenek ragyogni, ami azt bizonyítja, hogy a szöveteikben termelődik a fehérje, és a módszer működik.


Nature
Nature


A genetikailag módosított macskák létrehozói azt állítják, kutatásuk felgyorsítja majd a HIV elleni védőoltás és gyógyszerek fejlesztését. Mivel a HIV-szerű vírusok a macskafélék körében is elterjedtek, az eredmények az állategészségügyben is előrelépéshez vezetnek. A jövőben az emberek olyan háziállatokat vásárolhatnak majd, amelyek számos betegséggel szemben ellenállóak, így nem lesz szükség a rendszeres, költséges védőoltások beadatására.

A kritikusok szerint azonban a technika kifejlesztése nagy áldozatot követel az állatok részéről, ezért arra szólítják fel a kutatókat, hogy csökkentsék a kísérletekhez felhasznált állatok számát.

Az amerikai Mayo Klinika kutatói ártalmatlan vírusokat használtak, amelyeket a házi macskák rutin ivartalanítás során eltávolított petesejtjeibe helyeztek. Az egyik gén fluoreszkáló proteint hoz létre, a másik pedig egy olyan fehérjét termel, amely leküzdi a macskák immunhiányos betegségét okozó FIV-vírust, a HIV macskákban kialakuló változatát. A petesejteket megtermékenyítették, és dajkaanyákba ültették.

A Nature Methods cikkéből kiderül, hogy huszonkét kísérletből öt macska született, melyek közül három maradt életben. Az antivirális gén jelen volt bennük, és a cicákból vett sejtek jobban ellenálltak a FIV-vírusnak, mint a normális macskák. Két cicának később kölykei is születtek, amelyek szintén hordozták az új géneket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.