"Szinte mindig a fellegekben jártunk" - Lauren Bacall nagy szerelmei

a nap cikke színésznő film Lauren Bacall filmművészet mozi szerelem Hollywood
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"A gondolat, hogy egy két lábon álló férfi lesz a hálószobámban ma este, olyan izgalommal tölt el, hogy alig tudok megszólalni!" - kiáltott fel a nyolcvanhat éves Lauren Bacall, amikor 2009-ben átvette tiszteletbeli Oscar-díját. 

A nagy Ő - Humphrey Bogart

A legendás színésznőt sosem nyűgözte le Hollywood csillogása. Még csak tizenkilenc éves volt, amikor megkapta élete első főszerepét Humphrey Bogart oldalán, ám saját bevallása szerint cseppet sem hatódott meg a lehetőségtől, amelyről annyi kóristalány álmodozott. "Carry Grant, na az nagy szó lett volna... de Bogart? Hmmm..." - viccelődött, amikor arról mesélt, hogyan is találkozott első férjével. A nála huszonöt évvel idősebb szívtipró ekkor már Hollywood ünnepelt csillaga és a nők kedvence volt, ám ami ennél is nehezebbé tette a kettejük között szövődő szerelem kibontakozását, az Bogart házassága volt. Nem sokáig. A színész néhány hónappal a románc kezdete után már be is adta a válókeresetet, Lauren és Humphrey pedig végre egymáséi lehettek.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

"Bogie megtanított rá, hogy az életben egyszer lenn, másszor fenn vagyunk - mindezt úgy, hogy mi ketten szinte mindig a fellegekben jártunk" - nyilatkozta a házasságról. Két közös gyermekük született, Lauren pedig elhatározta, hogy a filmezés helyett a családra koncentrál: évente csupán egy filmszerepet vállalt el, és híresen kerülte a talmi csillogással ékes hollywoodi partikat. "Tudtam, hogy jól döntöttem, ugyanakkor azt is tudtam, hogy a rendezők nagyrésze csupán Humphery Bogart feleségeként gondol rám, nem pedig színésznőként. Ez van. Amikor kapunk valamit, fel kell adnunk valamit" - vallja a nyolcvannyolc éves színésznő. Talán ma is boldogan élnének együtt, ha nem szól közbe Bogart betegsége: a férfinél - aki hírhedten erős dohányos volt - tüdőrákot diagnosztizáltak az orvosok, a kór pedig egyetlen év alatt leterítette őt. Bacall elveszítette élete szerelmét, pedig ekkor még csak harminchárom éves volt.

A leleplezett szerető - Frank Sinatra

Aki a világ legsármosabb szívtiprójával kötötte össze az életét, nehezen adja alább, szerencsére nem is volt rá szükség: Frank Sinatra kék szemei megigézték Lauren Bacallt, és a páros - a buvársajtó nagy örömére - szenvedélyes viszonyba kezdett. A színésznő csupán évtizedekkel később vallotta meg önéletrajzi kötetében: Sinatra sosem vette őt igazán komolyan.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

"Amikor a közönség tudomást szerzett róla, hogy alakul köztünk valami, nem akart többé nyilvános helyen találkozni velem. Én nyilvánvalóan nem értékeltem nagyra a megfutamodást, és ennek hangot is adtam, ő pedig mérges lett. Hát így szakítottunk" - mesélte. A dologhoz hozzátartozik, hogy amikor a viszony véget ért Bacall elvállalt egy rádiószereplést, és az interjúban határozottan azt állította: ő maga tette lapátra Franket. "Mondtam és tettem olyan dolgokat, amikre nem vagyok büszke. Ezért szoktam úgy fogalmazni, hogy sokkal szerencsésebb voltam életem során, mint amit megérdemeltem volna" - vallotta néhány évvel ezelőtt.

A második első férj - Jason Robards Jr.

Jason Robards Junior - aki számtalan más filmszerep mellett Brutust is eljátszotta a Julius Caesarban - mindig is "Hollywood második Bogartja" volt: pletykák szerint több olyan filmben is játszott, amelyet eredetileg a Casablanca sztárjának szántak volna, hiszen temperamentumuk és külsejük is sok hasonlóságot mutatott. Lauren Bacall - aki sokak szerint még évekkel Bogart halála után is szenvedélyes szerelemmel imádta elveszített férjét - úgy érezte, Jason mellett megtalálhatja az elkallódott boldogságot. Kilenc éven át tartó házasságukból született Sam Robards, aki követte szülei pályáját: többek között a sokszorosan Oscar-díjas Amerikai szépségben is láthattuk. Ám ironikus és tragikus módon a második férj még valamiben egyezett az elsővel: ő is szeretett a pohár fenekére nézni. A színésznő szerint ez a szerelem belefulladt a viszkibe...

AFP/Photo12
AFP/Photo12



"Hihetetlen, hogy már olyan emlékeim vannak, amelyek hatvanévesek, pláne ha belegondolunk, hogy milyen fiatal vagyok" - nevetett Bacall, amikor két éve átvette az Amerikai Filmakadémia elismerését. "Oscar az egyetlen férfi az életemben, aki kitart mellettem." A közel a kilencedik X-hez is sugárzóan gyönyörű legenda máig nem talált rá a férfira, aki mellett "megöregedhet." Erre azonban úgy fest, a közhiedelemmel ellentétben nincs is szüksége. Amikor elhagyta a színpadot, köszönőbeszéde végén odavetette a közönségnek: "Ó, és jó lesz, ha hozzászoktok a gondolathoz: itt vagyok, és egy jó darabig még nem is készülök sehová." Addig pedig még simán belefér egy nagy szerelem... vagy talán kettő is.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.