terhesség fagyasztás szülés gyerekvállalás petesejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sarah Richards brit újságírónő nyolc hónappal ezelőtt szerelembe esett, és partnerével arról kezdett beszélgetni, hogy ideje lenne családot alapítani. Ez így egy teljesen hétköznapi szituáció lenne, ha Sarah történetesen nem 42, párja pedig csaknem 50 éves lenne.

Első hallásra Sarah talán egy kicsit optimistának tűnhet, mivel negyven fölött már nem olyan egyszerű és nem kockázatmentes a gyerekvállalás, de szerencsére az újságírónő előrelátó volt, és még idejében gondoskodott arról, hogy később gyerekei lehessenek. Sarah Richards ugyanis 36 és 38 éves kora között összesen nyolc alkalommal fagyasztatta le petesejtjeit, aminek köszönhetően mára mintegy 70 van elraktározva, amiket a későbbiekben bármikor meg lehet termékenyíteni. A teljes lefagyasztási eljárás nem volt olcsó mulatság, közel 30.000 fontba (nagyjából 10 millió forintba) került, aminek egy részét Sarah szülei finanszírozták, de mind Sarah, mind a szülei úgy gondolták, hogy ez az összeg egy komoly befektetés a jövőbe, hogy Sarah-nak gyerekei, szüleinek pedig unokái lehessenek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egyetlen petesejt-lefagyasztási procedúra nagyjából 4000 ezer fontba (kb. 1,4 millió forintba) kerül, de a brit egészségbiztosító (NHS) csak a rákbeteg páciensek költségeit fedezi, akiknél fennáll a termékenység elvesztésének veszélye. 2011-ig összesen 16.000 petesejtet fagyasztottak le csak az Egyesült Királyságban, de eddig még csupán 20 baba született lefagyasztott petesejtből Nagy-Britanniában. Világszerte azonban már több mint 1200 újszülött jött világra ezzel a módszerrel.

A vitrifikációnak nevezett sejtlefagyasztási eljárás sokat fejlődött az elmúlt öt év során. Az eljárás során a petefészekből leszívott petesejteket 60 másodperc alatt -196 Celsius-fokra hűtik, így nem marad idő a könnyen sérüléseket okozó kristályok kialakulására, és nagyobb marad az esély a későbbi sikeres fogantatásra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Sarah Richardson a húszas éveit egy viszonylag boldog, de mégsem teljesen biztos kapcsolatban töltötte, majd harmincas évei közepén megismerkedett egy másik férfival, akivel nagyon szerették egymást, de a férfi nem igazán vágyott még gyerekre. Ezért Sarah elhatározta, hogy kipróbálja a petesejt-lefagyasztást, hogy időt nyerjen mind maga, mind pedig barátja számára. Azonban a dolgok úgy alakultak, hogy a férfi később sem akart gyereket vállalni, így közel negyvenéves korára Sarah ismét egyedül maradt. Nem sokkal később Sarah végre rátalált az igazira, aki késznek érezte magát a családalapításra, és így most a lefagyasztásnak köszönhetően 42 éves korában mindenféle nehézség és kockázat nélkül vállalhatnak közös gyereket.

Egyre nagyobb az igény a petesejt-lefagyasztásra - Lassú, fokozatos hűtés helyett villámfagyasztás

A meddőség kezelésében egyre nagyobb jelentősége van a mélyfagyasztásnak, amellyel ivarsejteket, embriókat és petefészekszövetet tárolnak úgy, hogy hosszú időn keresztül megőrizzék az életképességüket.

Az ivarsejteket és az embriókat hosszú időn keresztül úgynevezett programozott, lassú hűtéssel fagyasztották le. A módszer lényege, hogy a hűtés rendkívül lassan történik, eközben a sejtek víztartalmának nagy része a sejten kívüli térbe távozik. Így a sejtben nem képződnek olyan jégkristályok, amelyek károsíthatnák szerkezetét. Úgy tűnik, hogy ezt a módszert egy hatékonyabb eljárás, a vitrifikáció váltja fel, amelynek lényege, hogy annyira gyorsan hűtik le a sejteket, hogy azok víztartalmának nincs ideje jégkristályokká alakulni - magyarázta a kutató, hozzáfűzve: az eddigi eredmények azt igazolják, hogy főleg petesejtek és embriók fagyasztása esetében a vitrifikáció módszerét alkalmazva jobb eredményeket lehet elérni, mint a hagyományos fagyasztással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.