a nap cikke agyműtét parkinson-kór videófelvétel közvetítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brad Carter, a 39 éves amerikai zenész speciális pacemakert kapott az agyába, hogy visszakapja az uralmat Parkinson-kórtól remegő teste fölött. A Los Angeles-i klinika orvosai a Twitteren keresztül élőben közvetítették a beavatkozást, mégpedig videók formájában. A páciens énekelt és gitározott, amíg a fejében matattak.

Carternél 2006-ban diagnosztizáltak Parkinson-kórt, amelynek révén elveszítette a képességét, hogy gitározhasson. Az orvosok a mostani operáció alkalmával stimulálták agyának egy bizonyos területét, illetve beültettek egy agyi pacemakert is, hogy kontrollálhatóvá váljon a betegséggel járó remegés. A beavatkozás egy bizonyos pontján a doktorok arra kérték a pácienst, hogy gitározzon - ezzel segítve az elektródák beállítását.

Forrás: www.bradcarter.me/Fotó: Kevin Pazmino
Forrás: www.bradcarter.me/Fotó: Kevin Pazmino

Egy Vine nevű új közösségi portál lehetővé teszi rövid videobejátszások megosztását a szöveges üzenetek mellett - és ezen az oldalon tűntek fel pár másodperces videók az amerikai zenész agyműtétjéről. A műtétet abból az alkalomból közvetítették, hogy ez volt a Kaliforniai Egyetem Ronald Reagan Orvosi Központjának 500. mélyagy-stimulációs operációja. "Izgatott vagyok, hogy végre gitározhatok. Ez aztán a muzsika! Ennek a címe: Megint részegen" - mondta az éppen műtött Carter a kamerába.

A személyzet mindeközben Instagram fotókkal együtt közvetített olyan üzeneteket, mint például a következő: "Bőr eltávolítása, koponya átfúrása az elektróda behelyezésére." "Elektróda behelyezésre előkészítve. Beteg felébresztése folyamatban."

A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de az ilyen műtétek és a gyógyszeres kezelési lehetőségek segítenek a remegés, az izomgörcsök, a fájdalom, valamint a mozgáslassulás enyhítésében. Az operációt irányító dr. Nader Pouratian elmondta: reméli, hogy a közvetítés segít enyhíteni az érintettek félelmeit.

Nem ez volt az első gitározás agyműtét közben

Eddie Adcock világhírű bendzsógitárosnak 2008-ban agydaganat következtében a jobb keze remegni kezdett, ami miatt már nem tudott úgy játszani, mint a betegsége előtt. Az orvosok elmondták, csak egy műtét mentheti meg a karrierjét. A videón jól látszik, hogy a gitárművésznek agyműtét közben végig bendzsóznia kellett, hogy megtalálják a probléma forrását.

http://videa.hu/player?v=7vFJdh2LpQmygsaa

Ritka, de előfordu idegen nyelvtudás agyműtét után

Bár sosem járt Írországban, Chris Gregory agyműtéte után teljesen úgy beszél, mint egy helybéli őslakó. Mr. Gregory három napot töltött létfenntartó berendezéseken a műtéte után, majd amikor felébredt, a Danny Boy című ír dalt énekelgette, családja és az orvosok legnagyobb meglepetésére.

Viselkedése valószínűleg az Idegen Akcentus Szindróma (FAS) nevű igen ritka kórkép eredménye. A betegségben szenvedők idegen akcentussal, sőt időnként teljesen idegen nyelveken kezdenek beszélni.

A szakértők szerint a betegséget agyvérzés, vagy valamilyen fejsérülés váltja ki, abban az esetben, ha az agy nyelvközpontja sérül a trauma során. Ennek eredményeképpen a mássalhangzók képzési helye gyakran áthelyeződik, így pedig olyan akcentus jön létre, amelyet a beteg nem ismerhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.