Te is belemész a szexbe akkor is, ha nincs kedved hozzá?

Forrás: Thinkstock -
probléma párkapcsolat szex szexuálpszichológus bizonytalanság Győri Szilvia szerelem kompromisszum szakértő kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt szokás mondani, hogy minden jó párkapcsolat alapja az őszinteség, most azonban az Indiana Egyetem és a Purdue Egyetem kutatói egy újabb olyan kapcsolati platformot fedeztek fel, ahol a felek egyfolytában hazudnak egymásnak. Ez pedig a sexting, vagyis a szexuális tartalmú, meztelen, erotikus képek és videoüzenetek küldése, illetve fogadása. A felmérésről a Pacific Standard számolt be. 

Ezen friss kutatás szerint sokan csak a páruknak való görcsös megfelelni akarás miatt küldözgetnek erotikától fűtött, pikáns fotókat, videókat és üzeneteket magukról, nem pedig a saját akaratukból. Vagyis a kapcsolatban élő fiatalok nagy része rendszeresen küld és fogad ilyen jellegű képüzeneteket, viszont a legtöbb esetben egyáltalán nem lelik örömüket bennük.

Forrás: Thinkstock

Azt már eddig is tudtuk, hogy egyesek csak azért mennek bele a szexuális együttlétbe, hogy ezáltal elkerüljék a szerelmükkel való konfliktust, de ez a vizsgálat azt is megállapította, hogy sokan pont ugyanígy vannak a szexuális tartalmú üzenetekkel is. Vagyis csak azért küldik, hogy úgy tűnjön, érdekli őket a másik és a másik teste, hogy az látszódjon, akarják és kívánják egymást...

Indianában 155 tartós párkapcsolatban élő, 22 év alatti főiskolai hallgatót faggattak a témáról. 109-en vallották be, hogy küldtek már életükben erotikus tartalmakat a partnerüknek, ezen csoport 48%-a pedig azt is elmondta, hogy hazudott már eközben. Sokan ismerték el, hogy füllentettek már arról, mi van rajtuk, vagy hogy éppen mit csinálnak. Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban hazudnak a sexting alatt, több valótlanságot állítanak, mint a férfiak.

Mindennek hátterében, a pszichológusok szerint, a felek egymás iránti elvárásai állnak. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy ha szexelnek a párjuk kedvéért, vagy akár csak küldenek egy erotikus tartalmú képet, közelebb kerülhetnek a másikhoz, és elsimíthatják a felmerülő problémákat. Az indianai kutatás során arra is fény derült, hogy nagyrészt olyan nők hajlamosak erre, akik bizonytalannak érzik a kapcsolatukat, és attól rettegnek, ha bármire is nemet mondanak, a férfi elhagyja őket. Hogy ez tényleg így van-e, illetve hogy mekkora problémát is okoz mindez, arról Győri Szilviát, a Life.hu szexuálpszichológusát kérdeztük.

Forrás: Thinkstock

Ha a másiknak való megfelelésből teszünk dolgokat, akkor a kapcsolatban kezd eltűnni a saját személyiségünk, és bizonyos szempontból a másik arcára formálódunk, ami szintén káros. Mi magunk sem tudunk fejlődni, ahogy a kapcsolatunk sem, hiszen nem összecsiszolódnak a felek, nem születik valós kompromisszum, hanem az egyik fél akarata érvényesül.
Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.