A mobilod elárulja rólad, ha depressziós vagy

Forrás: Thinkstock -
depresszió mobiltelefon baba kutatás Randevú
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél többet nyomkodod a mobiltelefonodat, annál nagyobb az esély arra, hogy depressziós leszel. A kutatók szerint az eszköz gátolja az érzelmek megfelelő kezelését, mi több, nemcsak a magzatnak árt, de a kibontakozóban lévő kapcsolatod romantikáját is képes agyoncsapni a kis készülék. 

Kezdetek és kifejletek

1973. április 3-án Martin Cooper, a Motorola cég mérnöke a New York-i 56. utca és a 6. sugárút sarkán állva a kezében tartott mobiltelefonról felhívta Joel S. Engelt, a konkurens AT&T Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét – ezzel a hívással vette kezdetét a mobilkommunikáció forradalma. A forradalom azóta sem állt meg, gőzerővel folynak a fejlesztések, mindennap újabb és menőbb készülékek jönnek ki, ezzel együtt új típusú betegségek jelentek meg, vagy erősödtek fel.

Dr. Martin Cooper, a mobiltelefon feltalálója az 1973-as DynaTAC prototípussal Forrás: Rico Shen/Wikipedia

Az okostelefonok képesek elárulni, ha a tulajdonosuk depresszióban szenved.

A használattal töltött percek számának követése ugyanis tanúskodik a mentális állapotról – írja a Northwestern.edu.

Egy kísérlet során összesen 28 fő telefonhasználatát kísérték figyelemmel két héten keresztül, valamint ötpercenként rögzítették a tartózkodási helyüket. Ez megbízhatóbb módszernek bizonyult, mint a korábbi, érzésekre vonatkozó, önbevallásos technika.

A kutatás eredménye alapján a depressziós emberek naponta 68 percet töltenek a telefon nyomkodásával, míg a boldogabbak ennél 17-tel kevesebbet.

A GPS-követési adatok alapján minél többet tartózkodik valaki otthon, illetve minél kevesebb helyen fordul meg, annál nagyobb nála a depresszió veszélye. Az adatok alapján 87 százalékos pontossággal tudták megállapítani a kutatók a depresszió tüneteit.

Forrás: Thinkstock

„A depressziós emberek visszahúzódóak, semmi motiváció vagy energia nincs bennük a kimozdulásra” – mondta a kutatást vezető David Mohr professzor, a Northwestern University Feinberg School of Medicine munkatársa.

Sheryl Crow egy beszélgetős TV-műsorban elmondta, hogy bár egyetlen orvos sem fogja megerősíteni, mégis úgy véli, hogy meningioma nevű jóindulatú agydaganata összefügg mobiltelefon-használatával. "Órákig beszéltem azokon az ősrégi mobilokon" - mesélte a műsor házigazdájának az énekesnő. A kutatások sem támasztják alá elméletét, mivel nincs egyértelmű, meggyőző tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a mobiltelefon agydaganatot okozna.

A babák sem szeretnek telefonálni

Már korábban is folytak kutatások a terhesség alatti mobiltelefon-használat lehetséges veszélyeiről, egy friss vizsgálat azonban újabb problémára hívta fel a szakemberek figyelmét. A vizsgálatot 28 terhes orvos rezidens közreműködésével végezték, akiknél rendszeres időközönként csengett vagy rezgett a készülékük. Megdöbbentő eredményt kaptak: a készülékek hangja bizony gyakran megriasztotta az anyaméh lakóit, és belezavart a normál alvásciklusukba.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Randi közben inkább hagyd a táskádban mobiltelefonodat. Az Essexi Egyetem csapata megállapította, hogy a randevú közben asztalon tartott telefon tönkreteheti a romantikát, mivel ez 25-30 százalékkal rombolja a másik fél önbizalmát. A folyton szem előtt tartott készülék ugyanis a kiterjedt társadalmi kapcsolatokra hívja fel a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.