Ha mesterséges édesítőkkel tömi magát a kismama, túlsúlyos lehet a gyermeke

Forrás: Thinkstock -
elhízás túlsúly édesítőszer kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandós nők szívesen diétáznak, ami olykor magába foglalja a mesterséges édesítőkkel felturbósított ételek, italok fogyasztását. Ám akad egy bökkenő: kutatások szerint a gyermekük akár egyévesen is nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos.

A kismamák nem csupán születendő gyermekükre, hanem a várandósság idején felszedett kilókra is ügyelnek, ezért sokan diétáznak, ami sokszor kéz a kézben jár a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával. De van egy rossz hírünk: ezáltal a gyermek testtömeg indexe már egyéves korára is magasabb lehet a normálisnál,

ez pedig később diabéteszt, súly - és szívproblémákat okozhat.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Meghan B. Azad, a Manitoba Egyetem kutatásának felelőse szerint - amelyben 3000 kismama vett részt - mindezért az ok-okozati kapcsolat tehető felelőssé. Az édesítők ugyanis csökkentik a "jó" baktériumok, mint például a bélflóra számát, ami a normális emésztésért felel. A másik magyarázat, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó ételek és italok

összezavarhatják a anyagcserét.

A kutatást mindenesetre folytatják, mert rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul, valamint a kicsik születését követő egy évre sem terjedt ki a vizsgálat, ami főleg azért érdekes, mert adott esetben az anyatej is tartalmazhat édesítőket - számolt be a tanulmány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.