Kirívóan rosszul szerepelt a magyarok egészsége az európai rangsorban

szívderítő egészség Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felnőttek egészségtelen táplálkozása és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához. Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. 

Az olyan, életmóddal, azon belül a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában Magyarország a legrosszabbak közé tartozik Európában.

Forrás: Dreamstime

Az elhízás az életminőség romlásán túl számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli, például a 2-es típusú cukorbetegségét, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegségét, a stroke-ét, egyes rákbetegségekét, sőt olyan pszicho-szociális problémákét, amelyek akár korai halálozáshoz vezethetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly és az elhízás gyakorisága már Európában is riasztó méreteket öltött,

az elmúlt 30 év során hazánkban is növekedett. Az elhízás népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei vetekszenek a dohányzáséval, ugyanakkor az egészséges életmóddal már a daganatos betegségek jelentős része (20-40%) is megelőzhető, a halálozások fele elkerülhető lenne.

Forrás: Dreamstime

Az Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapotvizsgálat országosan reprezentatív adatokat szolgáltat az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről.

A meglepő adatokért kattints a Szívderítő.hu cikkére!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.