Kisgyerekkel a fogorvosnál – érvek és tippek

Forrás: Shutterstock -
fogorvos dentálhigiénia fogápolás magazin egészség egészségrenevelés gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általánosan elterjedt tévhit, hogy a tejfogak gondozása nem annyira fontos, mint a maradó fogaké. Ezért sok szülő félvállról veszi a fogmosás kérdését az első néhány évben, a fogorvos meglátogatása pedig eszükbe sem jut, amíg meg nem jelenik egy fájó, szuvas fog.

A szoktatás és a jó példa nagyon sokat számít


A fogmosást sok gyerek egyszerűen ki nem állhatja, s így kész küzdelem a reggeli és esti szájhigiéniás rituálé. Ennek legfőbb oka, hogy a szülők egyszerűen nem szoktatják hozzá a gyerekeket már egészen kis korban ahhoz, hogy bizony

a fogmosás a napi rutin része.

Nem választás kérdése, hanem olyan dolog, amely kötelező minden nap. A legjobb, ha ehhez már az első fogacskák megjelenését követően hozzászoktatjuk a kicsit, mert így beépül a napi cselekvésekbe és kérdéses sem lesz számára később a szájhigiénia. Szintén kiváló módszer, ha mi magunk is fogat mosunk vele, hiszen a jó példánál nincs is fontosabb. Ha a baba fogai későn bújnak elő, akkor is adjunk neki bátran egy fogkefét, hadd rágcsálja, masszírozza vele az ínyét.

Ha a baba fogai későn bújnak elő, akkor is adjunk neki bátran egy fogkefét, hadd rágcsálja, masszírozza vele az ínyét Forrás: Shutterstock

A rettegett fogorvos


A fogmosáshoz hasonlóan a fogorvosi ellenőrzés is egy olyan dolog, amelyet általában a gyerekek – és egyébként a felnőttek is – szívből utálnak.

A fogorvos a legtöbb ember számára egyet jelent a szorongással, a fúró visító hangjával és a fájdalommal.

Pedig ennek sem kellene így lennie. A fogorvost ugyanis nem csak akkor kellene felkeresni, ha már baj van, hanem legalább évente egyszer abban az esetben is, amikor semmiféle problémával nem küzdünk.

Nincs ez másképp a gyerekeknél sem. Fogorvoshoz ne csak akkor cipeljük el szegényt, amikor már gond van, hanem

egészen kicsi kortól érdemes ellátogatni a gyerekfogászatra, hogy így megszokhassa a légkört

és megismerkedhessen a fájdalommentes ellenőrzés fogalmával. Ha ugyanis bármiféle probléma nélkül sétálunk be vele a rendelőbe, akkor egy izgalmas kirándulásnak fogja felfogni, ahol sok érdekességgel találkozhat: a liftező kezelőszékkel, a levegőt fújó puszterrel, hatalmas fogsorral, amin a fogorvos elmagyarázza a helyes tisztítás technikáját vagy az óriási lámpával.

Megmutathatja a fogait a doktor néninek vagy bácsinak és bezsebelheti a dicséretet, hogy milyen szép, egészségesek a fogai, ez pedig büszkeséggel fogja eltölteni. Ezáltal csupa pozitív megerősítést kap majd, amelynek köszönhetően nem fog félni a későbbi kontrolloktól sem. Ráadásul, ha rendszeresen látogatjuk vele a fogorvost, akkor nem csak természetessé válik számára ez az élethelyzet, de az esetleges elváltozásokat is korábban felismeri a szakember, így megelőzhetőek a komolyabb problémák.

Egészen kicsi kortól érdemes ellátogatni a gyerekfogászatra, hogy így megszokhassa a légkört Forrás: Shutterstock

Néhány tipp és tanács a fogorvosi ellenőrzéshez

  • Ne használjunk negatív kifejezéseket, mint a „nem kell félni", „nem fog fájni", mivel így pont a félelemre és a fájdalomra hívjuk fel a gyerek figyelmét.
  • Készítsük fel a kicsit arra, hogy hova megyünk, mi fog történni, hiszen így elejét vehetjük az ismeretlentől való szorongásnak. A legjobb, ha ilyen témájú könyvet lapozgatunk vele, vagy megnézünk együtt egy mesét, amely erről szól.
  • Ne csak készítsük fel arra, ami történni fog, de csináljunk is kedvet neki a fogorvos meglátogatásához. Játszunk vele fogdokisat és újságoljuk el, hogy például liftezhet a kezelőszékkel, láthat egy hatalmas fogsort és még megannyi érdekes dolgot.
  • Szánjunk elég időt az első fogorvosi látogatásra, és ha lehet, akkor beszéljük ezt meg a szakemberrel is. Olyan helyet válasszunk, ahol türelmesek és az első vizit alkalmával hajlandóak kicsit többet is elidőzni velünk, válaszolni a kicsi esetleges kérdéseire, megmutatni neki mindent.

Könyörgés, fenyegetőzés, alkudozás a 6-7 éves gyermekkel minden reggel és este a fogmosásért. Rémület az első fogfájás miatti fogorvosi látogatástól. Mindez megelőzhető, ha már időben beépül a megfelelő szájhigiéniás rutin a napirendbe és idejekorán megismertetjük csemeténket a fogorvosi rendelővel. S akkor valóban igaz lesz: nem kell félni, nem fog fájni...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.