Étkezés cukorbetegként: mit szabad és mi tiltólistás

Forrás: Shuttertstock -
diabétesz étkezés cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukorbetegek számára a megfelelő szénhidrátbevitel mennyiségét a diabetológus többek közt a tünetek, a beteg vércukorszintje, testsúlya és fizikai aktivitása, munkavégzésének típusa alapján határozza meg. Rendkívüli odafigyelést igényel, cikkünkben pedig összegyűjtöttünk néhány fontos információt.

Az étrend meghatározása mellett nagyon fontos a rendszeres kontroll, ami történhet diabetológiai szakrendelésen és a háziorvosnál is, attól függően, ki gondozza a beteget. Ez azért fontos, mert a vércukorszintek változása nem csak a gyógyszeres vagy inzulinos terápia módosítását teheti szükségesé, hanem az étrendét is.

Forrás: Shuttertstock

Alapok
Lehetőleg olyan ételeket kell fogyasztani, melyek nem emelik meg számottevően a vércukorszintet, és kerülni kell azokat, melyek hirtelen ugrást idézhetnek elő.

A cukor helyett természetes vagy mesterséges édesítőszereket kell használni, tiltólistás a fehér lisztet és az ebből készült pékáruk, csökkenteni kell a zsírokban gazdag ételek fogyasztását. 2-es típusú cukorbetegség esetén ugyanis nagy figyelmet kell fordítani a testsúly csökkentésére is, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy akár már pár kilós súlycsökkenés is sokat javít a betegen - írja az egészségkalauz.hu

Mennyit?

Tévhit, hogy diabéteszes emberek sokkal kevesebbet ehetnek, mint az egészség társaik. Alapvetően arról van szó, hogy kevesebbet, de többször és rendszeresen kell étkezniük. A szakértők nem javasolják, hogy 50 grammnál több szénhidrátot jutassanak egyszerre a szervezetükbe. Ugyanis az ettől magasabb tömegű szénhidrátbivetelt, még az inzulin is nehezen tudja kezelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.