Ezért fontos, hogy ősszel is használj fényvédőt

UV fényvédő magazin napégés ráncok ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár már néhány hete beköszöntött az ősz, és egyre kevesebbet élvezhetünk a napsütésből, a fényvédő használata most is ugyanolyan fontos, mint a strandszezonban. A nappalok egyre rövidebbek, az idő is egyre borúsabb, de a nap káros sugarait nem állítja meg néhány felhő, ugyanúgy károsítja a bőrt, ha nem figyelünk oda.

Ha fényvédőről (vagy naptejről) beszélünk, sokunknak még mindig az a jellegzetes szagú, vastag, fehér réteget hagyó, kicsit sem komfortos krém jut eszünkbe, amivel gyerekként a szüleink kenegettek minket a strandon. Sose szívódott be rendesen a bőrbe, de cserébe az összes porszem beleragadt. Mindig ki kellett várni, hogy az egész család bekenegesse egymás hátát, és csak fogyott a drága, fürdéssel tölthető idő. Aztán pár évvel ezelőtt ez a gyermekkori mumus visszatért azzal, hogy most már nemcsak a nyaralások alatt kell használni, hanem minden egyes évszak minden egyes napján.

Szerencsére ma már végtelen lehetőségünk van arra, hogy védjük bőrünket a napfénytől. A 30-50 faktoros fényvédőkből is egyre színesebb a választék, van mattító, hab állagú, géles, fújós, olcsóbb, drágább, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik maradéktalanul kielégíti minden igényét.

Na de miért olyan fontos az, hogy ősszel, sőt, télen is odafigyeljünk a fényvédelemre?

Elsőként a bőröregedést emelném ki. A napsugárzás nagyban hozzájárul a ráncok, pigmentfoltok kialakulásához, és a legjobb megoldás a megelőzés. A mindennapos fényvédő használattal ezeknek a kialakulási idejét jócskán el lehet tolni, és hosszú távon költséghatékonyabb is, mint később esetleg a rendszeres botox kezelés.

Hűvösebb időben ugyan a napégés kockázata csökken, viszont nem árt tudni, hogy az UV sugárzás nagyban hozzájárul a bőrrák és melanoma kialakulásához. A megfelelő fényvédelem segít elkerülni ezeket az igen komoly egészségügyi problémákat.

A napsugárzás hozzájárul a ráncok, pigmentfoltok kialakulásához, a mindennapos fényvédő használattal ezeknek a kialakulási idejét jócskán el lehet tolni Forrás: Shutterstock

Azt is fontos észben tartani, hogy a négy fal között sem vagyunk védve a napsugaraktól. A csukott ablakokon beáramló fény - bár nagyon kellemes - ugyanúgy károsítja a bőrt, így otthon vagy a munkahelyünkön is ugyanolyan fontos a fényvédő használata. Vagy esetleg a redőny lehúzása.

Ha már a napi rutinodba beépítettél egy kémiai hámlasztót, például AHA savat, biztosan tudod - de az ismétlés sosem árt - hogy a különböző hámlasztó folyadékok még érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugarakra, ezáltal ilyenkor még sokkal fokozottabban fontos a megfelelően használt fényvédő.

Mit jelent a megfelelően használt fényvédő?

Az, hogy mennyi naptejre van szükség egyszerre, még mindig kicsit vitatott, sokan mondanak sokfélét. Van, aki azt mondja, hogy 2-3 ujjnyi a minimum, van, aki ¼ teáskanálban méri, de az biztos, hogy nem ezen kell spórolni. Sőt, érdemes belekalkulálni, hogy a fényvédő krémek hatásossága folyamatosan csökken ahogy telik a nap, ezért néhány óránként érdemes frissíteni, és újra átmázolni vele az arcunkat.

Persze ezt könnyű mondani, de aki rendszeresen használ sminket, nyilvánvalóan nem fogja 3 óránként lemosni az arcát és elölről kezdeni az egész rutint. Szerencsére már vannak olyan fényvédők, amelyek permetezős kiszerelésben kaphatók, így bőven elég azzal lefújni az arcot néhány órás időközönként (szemre-szájra vigyázni).

Összességében a legjobb, amit tehetünk a bőrünkkel, hogy megpróbáljuk minél jobban védeni a káros hatásoktól. A fényvédőn kívül még sokat segíthet egy jó kalap - ami nem mellesleg minden öltözetet feldob - vagy akár egy UV-szűrős ablakfólia is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.