63 éves a popdíva: Madonna ikonikus szettjei, amelyek meghökkentették a világot

popkultúra magazin Madonna stílusikon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pop koronázatlan királynőjének kikiáltott Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai színész-énekesnő, Madonna augusztus 16-án ünnepli 63. születésnapját. A popdíva valószínűleg maga sem tudja, melyik volt csupán egy felvett szerep és melyik fakadt az egyéniségéből. Ám annyi biztos, hogy mindig hiteles divatdiktátor volt, már a nyolcvanas években is.

A Madonna-jelenség az 1980-as évek eleje óta alaposan megosztja a közvéleményt, s az énekesnő sokszor keveredett már ellentmondásos szituációkba, így valóban nem egyszerű róla egy egységes képet alkotni.

A popdíva így hatvanon túl is még mindig kirobbanó formában van, és ez nem csak a fotókon látszik, hanem a színpadon is, ahol a fiatalokat megszégyenítő energiáit évtizedek óta megcsodálhatjuk.

Madonna eddigi pályáját elképesztő sikerek, hatalmas slágerek és óriási botrányok tarkították. Madonna már több mint 35 éve a színpadon van, a külseje pedig - új stúdiumalbumának megjelenésével - kaméleonként változik. Volt már szexistennő, japán gésa, bőrdzsekis rocksztár, lázadó punk, stílusos sanzonénekesnő, ám egyik legjelentősebb kosztümjét a Blond Ambition névre keresztelt 1990-es turnéján viselte.

Madonna öltözködésében már minden volt, groteszktől a haute couture-ig, retrótól a futurisztikusig: a színpadon mindig igazi divatkaméleonként jelenik meg. Turnéruháit a divat nagyágyúi tervezték, mint Jean Paul Gaultier (ő kreálta Madonna ikonikussá vált kúpos, fűzővel egybeépített melltartóját), Jeremy Scott vagy Alexander Wang. Öltözékei állandóan körforgásban vannak, de mindig provokatívak és inspirálók maradtak - ez jellemezte turnéinak témáit is.

Egyik ilyen divatkalandját a feledhetetlen ikonikus "kúpos melltartó" jelentette, amit az 1990-es világturnéján viselt. Ez a darab a popkultúra történetében azóta is felejthetetlen emlék maradt. Ennek a rózsaszín, csillogó szaténfűzőnek a melltartója agresszíven kúpos volt, amelyet a divattervezés fenegyereke, jean Paul Gaultier készített, aki gyakran tervezte Madonna fellépő ruháit. A kihívóan szexi színpadi viselet Madonna védjegye lett és az üzenet, amit közvetíteni szeretett volna a nők felé, a következő volt: felszabadító erejű szexualitást, a nők magabiztosságát és mindent elsöprő akaraterejét hirdette. A 2012-es évben The MDNA Tour során újragondolta ezt a jeles ruhadarabot és kevésbé kihívó és szexista keretek közt megidézte azt.

Madonna az a fajta nő, aki semmilyen körülmények között nem tud leállni, állandóan fejlődik, átalakul és újra meg újra berobban, majd ezt követően mindent elsöprő sikerekkel távozik. Az ikonikus énekesnő nem foglalkozik a tegnappal, intenzíven megéli a jelen pillanatot, és temérdek tervvel készül a jövőre. Évről évre hallat magáról, kaméleonként átalakul, hogy rajongóit elkápráztassa, és újabb generációkat hódítson meg. Ezzel csak azt éri el, hogy soha sem megy ki a divatból, mert ő maga irányítja az események sorozatát.

Madonna megjelenésében visszatérő kiegészítő a kalap. A 2003-as MTV Video Music Awardson hegyesorrú combcsizmával és fekete frakkal bolondította meg szerelését.

Madonna, Britney Spears és Christina Aguilera a 2003-as MTV Video Music Awardson Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.