Vörös, száraz, viszkető szem - Így előzheted meg a kötőhártya-gyulladást

Forrás: Shutterstock -
szemész allergia a szem betegségei kötőhártya-gyulladás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Banális problémának tűnik a vörös szem, de a kötőhártya-gyulladás nagyon sok embert érint és ha nem kezelik megfelelően és időben, komoly problémákat is okozhat.

Tudtad, hogy a kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít világszerte? Becslések szerint tízből két embert rendszeresen érinti ez a probléma. Az esetek 80%-át pedig nem is szemészek, hanem a sürgősségi ellátás szakdolgozói diagnosztizálják.

A kötőhártya a szem elülső felszínét védő vékony hártya, amely baktériumok, vírusok vagy allergén anyagok hatására begyulladhat. Ilyenkor ez a védőhártya bevörösödik, esetleg váladékot is termel, ekkor beszélünk kötőhártya gyulladásról. A betegség bárkinél kialakulhat nemtől és kortól függetlenül. Igen gyakori a hét évnél fiatalabb gyermekek körében, különösen a 4 évnél fiatalabbaknál, és szintén kiemelkedő az előfordulása a huszonéves hölgyeknél és férfiaknál. A kötőhártya gyulladást a legtöbb esetben azonban allergia okozza, leggyakrabban tavasszal és nyáron figyelhető meg. A bakteriális kötőhártya-gyulladás előfordulása decembertől áprilisig a legmagasabb.

A kötőhártya gyulladást a legtöbb esetben azonban allergia okozza Forrás: Shutterstock

A legnagyobb rizikófaktor

A kötőhártya gyulladás kialakulásának egyik fontos rizikótényezője a száraz szem. Közismert, hogy a számítógépes munka, a képernyő bámulása nyomán gyakran alakul ki száraz szem, a száraz szemű emberek viszont sokkal érzékenyebbek és hamarabb megbetegedhetnek. Dr. Ozsváth Mária szemész szakorvosa felhívta a figyelmet: „Ha valaki számítógéppel dolgozik, számára ajánlott a nedvesítő szemcseppek rendszeres használata, amely sokat segít a száraz szem karban tartásában. A különböző szemfertőzések elkerülése végett a rendszeres kézmosás, a légkondicionáló berendezések tisztán tartása is fontos, az arra érzékenyeknek érdemes a huzatos helyeket is kerülni. Nyáron érdemes arra is figyelni, hogy a fürdőmedencék vize lehetőleg ne kerüljön a szembe, mert a fertőtlenítő szerek is irritálhatják a kötőhártyát."

A száraz szemű emberek sokkal érzékenyebbek és hamarabb megbetegedhetnek Forrás: 123rf.com

Ekkor kell orvoshoz fordulni

Amennyiben nem kezeljük megfelelően a kötőhártya gyulladást, az átterjedhet a kötőhártyán kívül a szem más részeire. Ezzel kapcsolatban az orvos elmondta: „Mindenképpen doktor kell fordulni, ha a beteg szemében gennyes, csipás váladék jelenik meg vagy a szemek vörössége nem javul. A kezeletlen, elhanyagolt kötőhártya gyulladás ugyanis a szem többi részére is átterjedhet. A szemész felkeresése azért is fontos, mert első körben tisztázni kell, hogy a szem vörösségét pontosan mi is okozza. Réslampás vizsgálat után állapítható meg, hogy vírus, baktérium, pollen vagy valamilyen egyéb anyag áll-e a gyulladás hátterében és ennek megfelelően a szemész dönt a további kezelési lehetőségekről."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.