Betegségek, amelyeket könnyen összeszedhet a gyerek, akár az iskolában is

Forrás: Thinkstock -
betegség iskola tüdőgyulladás hasmenés tüdő2016 nátha kötőhártya-gyulladás megbetegedés középfülgyulladás gyerek influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden szülő tudja: az iskolai időszak egyet jelent a különféle megbetegedésekkel, amelyek kiválóan tudnak terjedni az egész nap egy légtérben lévő gyerekek között. Most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Nátha

Jellemzően cseppfertőzéssel terjed az egyik leggyakoribb iskolai megbetegedés, a nátha, amelynek sajátos tünetei a torokfájás, az orrfolyás, a rossz közérzet és a köhögés. Nem minden esetben jár együtt lázzal, ám sok esetben előfordulhat, hogy felszökik a test hőmérséklete. Enyhébb formája nem igényel speciális gyógykezelést:

fogjuk pihenőre csemeténket, szellőztessünk gyakran a szobájában és a lakásban is, figyeljünk oda a higiéniára és az immunrendszer erősítésére.

Azonban ha súlyosbodnak a gyerek tünetei, mindenképp forduljunk vele orvoshoz a különféle szövődmények elkerülése végett!

Forrás: Thinkstock

Kötőhártya-gyulladás

Az egyik legelterjedtebb szemészeti megbetegedést nagyon könnyű összeszedni.

Akár egyetlen tüsszentéssel, köhögéssel vagy érintéssel is átadhatják egymásnak a gyerekek.

Már csak ezért is ajánlott arra törekedni, hogy a fertőzött gyerek minél kevésbé érintkezzen közösséggel. Mindez a kis betegnek sem lesz ellenére, tekintve, hogy első pillantásra nagyon ijesztő látvány lehet a vörösre színeződött szaruhártyája miatt. Ezen kívül fényérzékenység, a szem váladékozása, a könnyezés, a viszketés és a fájdalom is jellemző panaszok lehetnek. A kötőhártya-gyulladás orvosi ellátást igényel, ezért minél hamarabb forduljunk vele szakemberhez!

Forrás: Thinkstock

Tüdőgyulladás

A hideg, nyirkos idő kedvez a különféle légúti megbetegedéseket okozó kórokozók terjedésének. A közösségbe járó gyerekek még nagyobb valószínűséggel adhatják át egymásnak ezeket a fertőzéseket. A tüdőgyulladást valamilyen vírusos vagy bakteriális kórokozó váltja ki, amelyek cseppfertőzéssel kerülhetnek a szervezetbe.

Már az első tüneteket is nagyon komolyan kell venni:

ezek lehetnek a hirtelen fellépő rosszullét, fáradékonyság, hidegrázás, mellkasi fájdalom, láz, köhögés, amely olykor akár fulladásba is torkollhat. Gyakori szövődménye lehet az influenzának is. Akár életveszélyes is lehet, ezért minél hamarabb orvoshoz kell vele fordulni!

Forrás: Thinkstock

Hasmenés

Gyermekkorban igen gyakori megbetegedés lehet a hasmenés, amelyet ételmérgezés, tejtermékre való érzékenység vagy vírusfertőzés is okozhat. Többségük akár néhány nap alatt magától is elmúlik. Amennyiben lázzal, erős hasgörcsökkel, fájdalommal jár, amelyet gennyes, véres széklet is kísér, azonnal forduljunk orvoshoz! Figyeljünk a folyadék pótlására,

a hasmenésben szenvedő gyereknél ugyanis még nagyobb a kiszáradás veszélye.

Forrás: Thinkstock

Influenza

Az influenza a közösségbe járó gyerekek között terjed a leggyorsabban, ráadásul az idősebbek és a csecsemők mellett ők a másik legveszélyeztetettebb korosztály.

Az influenza a náthával ellentétben hirtelen fellépő magas lázzal kezdődik,

a köhögés és orrfolyás mellett pedig akár a hányás és a hasmenés is megjelenhet tünetként. Jellemző lehet továbbá a végtagokban, a fejben és a hátban érzett fájdalom és a levertség. Ezzel is minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, különben olyan szövődmények alakulhatnak ki csemeténknél, mint az előbb említett tüdőgyulladás, középfülgyulladás, asztma vagy hörghurut.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.