Lehet, hogy a vashiány miatt nem érzed jól magad

Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem -
vaspótlás maltofer2023 rossz közérzet vashiány memóriazavar
Levertség, fáradékonyság, enerváltság. Szinte mindenki küzd olykor ezekkel a tünetekkel, amelyekre a legtöbbször csak legyintünk. Előfordulhat, hogy elég, ha egy kis időre kiszakadsz a mókuskerékből és szabadságra mész vagy végre rendesen kialszod magad, de az is lehet, hogy olyan komolyabb ok húzódik a tartósan fennálló fáradtság hátterében, mint a vashiány, amit mindenképpen kezelni kell.

A vashiány azért marad sokáig rejtve, mert olyan általános tünetei vannak, amelyekre az ember gyakran csak legyint egyet és a túlterhelt hétköznapok hozadékának tekinti őket. Van azonban olyan fokú fáradtság, enerváltság, amit már nem lehet csak a hajszolt életvitelre fogni. Ekkor érdemes számba venni a vashiány lehetőségét is. A diagnózis vérvétellel, laborvizsgálattal igazolható.

Nézzük az alarmtüneteket!

A vashiány lassan okoz tüneteket, amelyek eleinte még alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával már kóros fáradékonyság, szédülés, fejfájás, kimerültség, szapora szívverés, légszomj, ingerlékenység, hideg végtagok hívhatják fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben. A vezető panaszokon kívül számos egyéb tünet is utalhat vashiányra: sokan tapasztalnak halláscsökkenést, memóriazavart, csökkent libidót, gombócérzést a torokban és további kellemetlen elváltozásokat, mint az ajkak berepedése, fekélyek a szájban, sérülékeny bőr, töredezett köröm, hajhullás, hidegérzékenység, nyugtalanláb-szindróma, de olyan furcsa újkeletű szokások is jelentkezhetnek, mint a jég szopogatása, ehetetlen dolgok utáni sóvárgás.

A vashiány tünete lehet a fejfájás és a rossz közérzet is Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem

Ha az enyhébb tünetek hatására még nem szólalt meg a vészcsengőnk, az utóbbiak mellett már semmiképp nem szabad csak úgy elmenni, a súlyos vashiány ugyanis jelentősen befolyásolja az életminőséget. Ha nem kezeljük, erősíti a krónikus betegségek tüneteit, sőt, elő is idézheti azokat. A tartósan kezeletlen vashiány pedig idővel vashiányos vérszegénységet okozhat, ami az életet is veszélyezteti.

Összegezve, ha krónikus fáradtsággal küzdesz, nem tudsz koncentrálni, ne úgy próbáld orvosolni a problémát, hogy bedobsz még egy kávét, hanem vizsgáltasd ki magad.

A vashiány megelőzése, kezelése

A vashiány kialakulása legtöbb esetben tudatos táplálkozással vagy megelőző vaspótlással elkerülhető. Fontos, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a vastartalmuk, és könnyen felszívódó vasat tartalmaznak, ezek a vörös húsok: sertéshús, marhahús, belsőségek. Egyes növényi táplálékaink – a spenót, a zöldségek, saláták – ugyan bővelkednek vasban, ám ezt a vasat az emberi szervezet kevésbé tudja hasznosítani, ráadásul a felszívódását bizonyos ételkomponensek meggátolhatják, ezért, ha nem eszünk húst, mindenképpen szedjünk C-vitamint és vaspótlásra is szükségünk lehet.

Ha kiderül, hogy vashiányod van, a patikában találsz olyan vastartalmú készítményeket, amelyek különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére is alkalmazhatóak. A laborparaméterek ellenőrzése után az adagolást és a terápia időtartamát érdemes orvossal megbeszélni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.