szponzorált tartalom barátcserje menstruációs ciklus
Rohanó világunkban szinte nincs olyan ember, akit kisebb-nagyobb mértékben ne érintene a stressz. Egyszerre akarunk helytállni a munkában és a magánéletben, de sajnos sok esetben az egyik a másik rovására megy, így állandó lelkifurdalással és teljesítménykényszerrel küzdünk, úgy érezzük, semmire nincs időnk, mókuskerékben vagyunk. Ha túl nehéz balanszíroznunk az életünk különböző területei között, ráadásul valamilyen új keletű probléma is nyomaszt minket, könnyen lehet, hogy a menstruációs ciklusunk is felborul, és a havivérzésünk a szokásosnál jobban megvisel bennünket.

Rohanó világunkban szinte nincs olyan ember, akit kisebb-nagyobb mértékben ne érintene a stressz. Egyszerre akarunk helytállni a munkában és a magánéletben, de sajnos sok esetben az egyik a másik rovására megy, így állandó lelkifurdalással és teljesítménykényszerrel küzdünk, úgy érezzük, semmire nincs időnk, mókuskerékben vagyunk. Ha túl nehéz balanszíroznunk az életünk különböző területei között, ráadásul valamilyen új keletű probléma is nyomaszt minket, könnyen lehet, hogy a menstruációs ciklusunk is felborul, és a havivérzésünk a szokásosnál jobban megvisel bennünket.

Ideális esetben a termékeny korú nők nemi működése ciklikus rendben zajlik. A nagyjából 28 naponként ismétlődő ciklus első napja a menstruációs vérzés kezdete, amikor a méh megvastagodott nyálkahártyája leválik és vérzéssel távozik, ami általában 4-7 napig tart. A menstruáció első napjától veszi kezdetét a peteérés, azaz a follikuláris fázis, majd a 12-15. napon következik be a tüszőrepedés, az ovuláció, amikor a domináns tüszőből megtermékenyítésre alkalmas, érett petesejt hagyja el a petefészket. Amennyiben 24 órán belül nem találkozik hímivarsejttel – vagy ha találkozik ugyan, de nem termékenyül meg –, a petesejt felszívódik. Az ezt követő két hétben, a luteális fázisban a petesejt befogadására készülő méhnyálkahártya megvastagszik, majd megtermékenyülés hiányában a havivérzéssel távozik.

A női ciklust a petefészkekben termelődőt két hormon, a tüszőhormonnak is nevezett ösztrogén és a sárgatesthormon, más néven progeszteron vezérli. A petefészkekben való termelődésüket az agyunk szabályozza, ám ha ez a szabályozó rendszer megbomlik, a progeszteron és az ösztrogén egyensúlya zavart szenved, ami a cikluszavarok mellett PMS-tüneteket is okozhat. Megfigyelhető a PMS-tünetek fokozódása egy-egy hosszabb ideig tartó, szorongással teli időszakban. Nyomasszon minket személyes probléma, betegség vagy munkahelyi gondok, az rányomja a bélyegét a menstruációs ciklusunkra.

Hirdetés

A cikluszavar különféle tünetekkel járhat


1. Túl gyakori vagy túl ritka menzesz. Gyakori vérzés a 21 napnál gyakrabban ismétlődő menstruáció, a ritka menzesz 35-90 naponta jelentkezik.

2. A menstruációs vér mennyisége rendellenes, amikor a vérzés megfelelő gyakoriságú, de mindössze 1-3 napig tart, és csupán kis mennyiségű vér távozik, vagy amikor a menzesz ugyan rendes időben jelentkezik, de a normálisnál hosszabb ideig tart, és jelentős vérvesztéssel jár.

3. A menstruációtól függetlenül jelentkezik vérzés. Méhvérzésről beszélünk, ha a méhből származó vérzés nem a normális menzesz időpontjában, hanem két ciklus közötti időszakban jelentkezik, többnyire rendszertelenül, vissza-visszatérve.

4. A fájdalmas, görcsökkel járó menstruációt dysmenorrhoeának nevezzük, és a cikluszavarokhoz soroljuk.

 

A cikluszavar gyakori oka a stressz


A cikluszavar hátterében fizikai elváltozások, betegségek is állhatnak, tehát mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Ha a nőgyógyász nem talál semmi bajt, akkor az életvitelünkben is kereshetjük a probléma okát. A stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a túlzásba vitt diéta és az erőteljes fizikai aktivitás mind a ciklusunk rendjének felborulásával járhat. De mit tehetünk akkor, ha nincs fizikai elváltozás a cikluszavar hátterében? Ha úgy véljük, hogy erőnkön felül sportolunk, érdemes egy kicsit visszavennünk, és ugyanez igaz a diétázásra is. Ha túl keveset eszünk, vagy valamely tápanyagot teljesen mellőzzük az étrendünkből, az negatív hatással lehet a ciklusra, ahogyan a kóros soványság is, amely a menstruáció teljes elmaradásával járhat. Ha a fentiek egyike sem igaz ránk, akkor érdemes a napi szokásainkat is megvizsgálnunk, pláne, ha megfigyeltük már, hogy nehezebb élethelyzetben a menstruációs zavaraink is fokozódnak.

diéta, fogyókúra, éhezés
A túlzásba vitt diéta is felboríthatja a havi ciklusodat. 
Forrás: Shutterstock

A vizsgaidőszak, egy közeli hozzátartozó súlyos betegsége, munkahelyi problémák, párkapcsolati konfliktusok mind kibillenthetnek és ki is billentenek bennünket a megszokott rendünkből, és innen csak egy lépés a menzesz felborulása. Ha túlságosan aggódó típus vagy, érdemes relaxálnod, ha pedig folyton pörögsz és teljesíteni akarsz, itt az idő a lassításra, vagy egyenesen az életed újratervezésére. A toxikus munkahely vagy nem működő párkapcsolat magunk mögött hagyása a testünk működésére is hatással lehet. Nem biztos azonban, hogy a stressztől két perc alatt és segítség nélkül szabadulsz meg. Ha úgy érzed, hogy apró változtatásokkal nem jutsz előrébb, érdemes szakember segítségét kérned, hogy fel tudd dolgozni a téged ért ingereket és le tudd csendesíteni az elmédet.

Az életmódbeli változtatások mellett bizonyos gyógynövényi hatóanyagokkal is megtámogathatod a menstruációs ciklusodat. A barátcserje például hormonmentes alternatívát kínál a cikluszavarok és a PMS rendezésére, de jótékony hatású lehet egyebek között a cickafarkfű, a pásztortáska vagy a málnalevél is.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.