A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban

szép fiatal nő
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Master1305/Shutterstock. No use without permission. -
szponzorált tartalom regenerálás hüvelyflóra
Ha felborul a hüvelyflóra kényes egyensúlya, az számos kellemetlen tünettel járhat, de komolyabb betegség is kialakulhat, ha nem fordítunk figyelmet a regenerálására. A balansz helyreállításában a legfőbb segítségünkre a pre- és probiotikumok lehetnek, de nem mindegy, milyet használunk.

Az egészséges hüvelyflóra hiányában a bakteriális és gombás hüvelyfertőzések egyaránt újra és újra visszatérhetnek. Az egészséges állapot fenntartásához fontos, hogy a hüvelyflóra kényes egyensúlyát megőrizzük. Az egészséges hüvelyben a védő hatású tejsavtermelő baktériumok, azaz Lactobacillusok vannak túlsúlyban, az általuk termelt tejsav felel a hüvely enyhén savas kémhatásáért. Ennek köszönhető, hogy a hüvelyflórában élő "rossz" baktériumok nem tudnak szaporodni. 

Természetesen minden nő hüvelyflórája egyedi, és folyamatosan változik például a hormonok hatására, de befolyásolja az étkezés, a stressz és a higiénés szokások is.

 Amennyiben felborul a balansz, megváltozik az intim terület enyhén savas kémhatása, a hüvelyben élő kórokozó baktériumok pedig gyorsan el tudnak szaporodni. Mindez a mindennapi komfortérzetünkre és a szexuális életünkre egyaránt negatív hatással lehet. 

Hirdetés

Mitől borulhat fel az egyensúly?

A hüvelyflóra megváltozhat egy antibiotikumkúra után, és a túlzásba vitt vagy elégtelen intimhigiénia is okozhat problémát. Fontos tudni, hogy a hüvely öntisztuló, vagyis a belső mosása és az orvosi javaslat nélkül végzett irrigálás tilos, a külső nemi szerveket pedig illatanyagmentes termékekkel érdemes tisztítani. 

Az egyensúly felborulásának hátterében állhatnak a női szervezetben zajló hormonális változások (fogamzásgátló szedése, várandósság, változókor), bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő), krónikus betegségek (diabétesz) vagy pszichés okok (lelki trauma vagy tartós stressz) is.

 Ezeken kívül még az immunrendszert gyengítő betegségek vagy az alkohol- és drogfogyasztás is szerepet játszhat a probléma megjelenésében. Továbbá a szűk, szintetikus anyagból készült fehérnemű viselését ugyancsak érdemes kerülni.

Hogyan vesszük észre, ha felborult az egyensúly?

Intő jel, ha megváltozik a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe vagy szaga. A testünk bőséges, híg, halra emlékeztető folyással jelzi, ha idegen baktériumok szaporodtak el, azaz bakteriális hüvelyfertőzésünk van. 

Ez az intim betegség gyakran egyáltalán nem jár gyulladással vagy viszketéssel, leginkább csak kellemetlen érzést okoz. 

Mindenképpen tisztában kell legyünk azzal, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés nem fog magától elmúlni. Ilyen esetekben érdemes mihamarabb felkeresni a nőgyógyászunkat. Azért is fontos ezt megtenni, mert a szexuális úton terjedő fertőzések – számos egyéb figyelmeztető tünet mellett – ugyancsak a hüvelyfolyás megváltozásával járnak. 

Hogyan regeneráljuk a hüvelyflórát?

A hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására, vagyis a regenerálására több lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Használhatunk például helyileg probiotikumokat. Fontos azonban tudni, hogy ilyenkor egy idegen, tartályban "tenyésztett" baktériumot juttatunk a hüvelyünkbe.

A helyileg alkalmazható prebiotikumok ezzel szemben a hüvelyben található jótékony baktériumokat táplálják, erősítik, vagyis az ilyen szerek alkalmazásával azt érhetjük el, hogy "visszaáll a természetes rend".

 A prebiotikumok használata az egyénre jellemző flóra helyreállításában segít, ami azért különösen hasznos és hatékony, mert – mint említettük – minden nő flórája egyedi. Ez hosszú távú és tartós segítséget nyújt.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.