Olajos magvak a diétában? - Itt a válasz, hogy mennyit és hogyan fogyaszthatjuk

olajos magvak, dió, mandula, mogyoró
Shutterstock/Copyright (c) 2015 Dionisvera/Shutterstock. - Shutterstock
nassolás diéta egészség olajos magvak
Aprócska, a madarak is azt eszik. Vajon ránk milyen hatással van?

A különféle magvak roppant ízletesek, felejthetetlenné teszik a salátákat, kenyereket, sütiket. Zsemlemorzsa helyett vagy azzal összekeverve húsok, zöldségek panírozásához is kitűnőek, és a búzalisztet is helyettesítheted velük, ha elég finomra őrlöd. Vízzel összeturmixolva remek növényi tejet, pürére krémesítve pedig vajat készíthetsz belőlük. Ez utóbbiakat joghurthoz vagy pirítóshoz is eheted, olívaolajjal és ecettel összekeverve pedig salátaöntetként használhatod. Szóval mindenképp érdemes állandósítani az éléskamránkban, ám a magas a zsírtartalmuk miatt 8-10 szemnél ne egyél többet belőlük naponta. 

Mi mindenre jók a magvak? 

  • Magas telítetlen zsírtartalmuk miatt a szív- és érrendszeri betegségektől óvnak
  • Védenek a csontritkulás ellen
  • Rendben tartják a vérnyomást
  • Serkentik a szexuális étvágyat
  • Gyulladáscsökkentő hatásuk is van
     
olajos magvak
Zsemlemorzsa helyett vagy azzal összekeverve húsok, zöldségek panírozásához is kitűnőek az olajos magvak.
Forrás: Shutterstock

Egy tanulmány megállapította, hogy ha rendszeresen fogyasztunk diót, az meghosszabbíthatja az életünket. Erről itt írtunk bővebben. 

Mindemellett az ásványi anyag-, rost- és vitamintartalmuk is jelentős. Magas a B- és E-vitamin tartalmuk, és jelentős a cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas szintjük. Fontos, hogy természetes, natúr formában fogyasszuk a magvakat. A sós, pirított változatok sokkal jobban hizlalnak, és az egészségünket sem védik annyira - hívja fel a figyelmet a Diéta és Fitnesz

Nem feltétlenül igaz, hogy az olajos magvak rosszat  tesznek a bőrnek. Tény, hogy tartalmaznak allergéneket, és ezek gyulladást okozhatnak az erre érzékenyeknél. Ha megjelennek a pattanások a bőrön, akkor allergiáról lehet szó, de még ekkor sem kell elbúcsúzni a magvaktól. Heti 1-2 marékkal nem csak szabad, de kötelező is enni belőlük, mert többet használnak, mint ártanak.  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.