A párkapcsolatba és a mindennapi életvitelbe is bezavarhat a hüvelygomba

We,Have,A,Problem.,Young,Upset,Girl,Sitting,On,The
Shutterstock/VGstockstudio -
szponzorált tartalom betegség párkapcsolat
Statisztikai adatok alapján a nők háromnegyede találkozik élete során a hüvelygomba tüneteivel, még akkor is, ha nem él szexuális életet, ugyanis a gomba a szervezet működésének zavara miatt kezd el szaporodni. A többi között okozhatja ezt a nem megfelelő táplálkozás, a stressz, a szélsőséges higiéniai szokásaink. Bizonyos szabályok betartásával csökkenthetjük a hüvelygomba kialakulásának esélyét, ha pedig már megbetegedtünk, akkor sem kell kétségbeesni. A kellemetlen tünetek kezelhetők, a kiújulás pedig jó eséllyel megelőzhető apróbb életviteli módosításokkal.

Mi az a hüvelygomba?

A hüvelygombát a Candida nevű gombatörzsek, leggyakrabban a Candida albicans elszaporodása okozza. A Candida minden nő hüvelyi mikrobiomjának része, ám a hüvely kémhatása pont annyira savas, hogy szaporodásában gátolja a gombát. A hüvelyflóra mikrobiológiai egyensúlyáért a tejsavtermelő baktériumok, más néven Lactobacillusok felelnek. Ha megváltozik a mikrobiológiai egyensúly és a savas pH lúgos irányba tolódik, kedvezőek lesznek a feltételek a Candida gomba elszaporodásához. A hüvelygomba tehát nem szexuális úton terjedő betegség.

A mindennapokat is megkeserítik az alábbi jellegzetes tünetek:

• viszketés, irritáció

• szinte szagtalan, fehér, túróra vagy aludttejre emlékeztető folyás

• a hüvelybemenet és a szeméremajkak kivörösödése, duzzanata

• fájdalmas közösülés

• égő, csípő érzés vizeléskor

Bezavarhat a párkapcsolatba

A hüvelygomba a párkapcsolatban is gondot okozhat. 

 

                                               Hirdetés

Kellő edukáció híján a nők gyakran gyanakodnak arra, hogy partnerük félrelépett, visszatérő fertőzés esetén pedig arra, hogy a férfi fertőzi folyton vissza. A férfiak ugyanígy féltékenyek lehetnek, ha párjuk hüvelygombával küzd, úgy vélhetik, valaki mástól szedhette össze. 

Ha valaki visszatérő hüvelyfertőzéstől szenved, akkor nem a párja hűségét kell megkérdőjeleznie, inkább a saját életmódjában kell keresnie az okokat. Ettől függetlenül, ha hüvelygombával küzdünk, érdemes felfüggeszteni a szexuális életünket, ugyanis az irritált hámfelszínt jobb ilyenkor védeni a külső hatásoktól.

A munkahelyen is problémákat okozhat

A hüvelygombát sokan hajlamosak úgy értelmezni, hogy piszkos vécére ültek vagy valakitől összeszedték a munkahelyükön a fertőzést. Ez, mint ahogyan szó volt róla, biztosan nem így van, ennek ellenére az irodában is kellemetlenül érezhetjük magunkat a tüneteink miatt. A viszketés, a csípő, égő érzés miatt nem kellemes egész nap üldögélni, ráadásul, ha rosszul érezzük magunkat, a munkánkra is kevésbé tudunk odafigyelni, esetleg kevésbé vagyunk vevők az új kihívásokra. A tüneteinket azonban tudjuk enyhíteni a patikában kapható kúpokkal és krémekkel, amelyek segítenek átvészelni a gyógyulásig szükséges időt.

Feeling,Tired,And,Stressed.,Frustrated,Young,Woman,Keeping,Eyes,Closed
A viszketés, a csípő, égő érzés miatt nem kellemes egész nap üldögélni
Forrás: Shutterstock

Sport közben is kellemetlen lehet a folyamatos viszketés

Ha testedzést végzünk, a szokásosnál is fokozottabban izzadunk, a nedves, párás környezet pedig kiváló táptalaj a gombák szaporodásához. Ezért a legjobb és legfontosabb, hogy edzés után azonnal öltözzünk át, nyáron a strandon pedig – ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a hüvelygombára – úszás után cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát. Ha éppen hüvelygombával küzdünk, nem tragédia pár kimaradt edzés. Miután meggyógyultunk, bepótoljuk.

A túlzásba vitt tisztálkodás se tesz jót

Ha az orvos nem rendel el speciális hüvelyöblítést, inkább ne kísérletezzünk a drogériákban kapható termékekkel, pláne, ha egyébként semmiféle tünetünk nincsen. A rendszeres irrigálás nemcsak az esetleg pangó váladékot vagy menstruációs vért mossa ki, hanem a jótékony Lactobacillusokat is. Ezek hiánya pedig a Candida elszaporodásához vezethet. A mesterséges illatanyagokat tartalmazó intim mosakodók, nedves törlőkendők, síkosítók és társaik felboríthatják az egészséges hüvelyflórát, ezektől is jobb távol tartani magunkat.

A menstruációt ne vedd félvállról!

Ne hagyd bent túl sokáig a tampont, és a betétet is rendszeresen cseréld, akkor is, ha úgy érzed, még szükségtelen. A menzesz idején megváltozik a hüvely pH-értéke, aminek következtében megbomlik az egészséges egyensúly, és gyakrabban fordulhat elő hüvelyi fertőzés.

A fehérnemű sem részletkérdés

Az alsónemű elsődleges feladata a védelem: meg kell akadályoznia, hogy szennyeződések érjék az intim tájékot, hogy kidörzsölje a többi ruhadarab, és esetleg befülledjen az intim területet. A jó fehérnemű pamutból készül, méretben megfelelő és kényelmes, jó szellőzést biztosít. A műszálas anyagok szellőzése nem jó, beleizzadunk, a nyirkos közeg pedig kedvez a gombás megbetegedések kialakulásának.

Minimalizáld a stresszt!

Tartós stressz esetén a testünk elkezd kortizolt termelni, ez pedig gyengíti az immunrendszer működését. A legyengült immunrendszer nem lesz képes megállítani a Candida szaporodását. Ha gyakran szenvedünk különféle egészségi panaszoktól, érdemes megvizsgálni, hogy a mentális egészségünkben nem történt-e negatív változás. Ha úgy véljük, igen, akkor – nem csak a hüvelygomba elkerülése miatt – érdemes változtatnunk.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.micovag.hu/


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.