egészség vaspótlás vashiány
A vashiány bárkit érinthet, az emberek azonban többnyire nem észlelik időben testük jelzéseit, gyakran csak akkor tesznek ellene vagy fordulnak orvoshoz, amikor már az egészségük megromlott. A szervezet vasraktárai lassan merülnek ki, ezért a vashiány fél-egy évig is észrevétlen maradhat.

A vashiány nagyon gyakori, minden harmadik embert érint a Földön. A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység pedig a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti. Azért is riasztó adatok ezek, mert a vas elengedhetetlen a vérképzéshez, a szívünk és az izmaink megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességünk, valamint a fizikális és mentális energiaszintünk fenntartásához. A vas nagyon lassan ürül ki a szervezetből, és ugyanilyen sokáig, akár 3-6 hónapig is tarthat a visszapótlása. Tartósan fennálló, kezeletlen vashiány esetén vérszegénység alakul ki, amely életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő állapot.

Hirdetés

A vashiány ismert és kevésbé ismert tünetei

A vashiányos betegek az orvosnál leggyakrabban a tartós fáradtságot, a sápadtságot, a koncentrálóképesség csökkenését említik. A leggyakoribb panaszokon kívül egyéb, kevésbé ismert jelek is utalhatnak vashiányra. Ezek a következők lehetnek: fejfájás, halláscsökkenés, légszomj, memóriazavar, csökkent libidó, az ajkak berepedezése, fekélyek a szájban, sérülékennyé vált bőr, töredezett körmök, hajhullás, de jelentkezhet a hidegre való érzékenység vagy nyugtalan láb szindróma, és olyan bizarr tünetek is, mint az ehetetlen dolgok után való sóvárgás.

A vas pótlása

A hiányállapotot elsősorban az egészséges, változatos táplálkozással tudjuk kivédeni. Fogyasszunk vasban gazdag élelmiszereket! Ilyenek a vörös húsok és a belsőségek, a halak és a tenger gyümölcsei, a búzacsíra, a bab, a lencse, a zöldborsó vagy a tökfélék. Előfordulhat azonban, hogy a vashiányos állapot leküzdéséhez nem elég a magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztása. Várandósság idején például a magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat és nyomelemeket, így a vasat is az anyai szervezetből „szerzi be”. Vérzéssel is veszíthetünk vasat, például a menstruációval, egy baleseti sérüléssel vagy bélrendszeri vérzéssel. Az emésztőrendszer gyulladásos betegségei pedig meggátolhatják a vas felszívódását.

vasan gazdag ételek
A hiányállapotot elsősorban az egészséges, változatos táplálkozással tudjuk kivédeni
Forrás: Shutterstock

Ha már kialakult a vashiány, akkor annak kezelésére szedjünk olyan vaspótlót – lehetőleg gyógyszerminőségűt –, amellyel hatékonyan és biztonságosan pótolhatjuk a vasat.

Vannak olyan vitaminok és nyomelemek, amelyek gátolják a vas felszívódását, ilyen a magnézium, egyes antibiotikumok, a savcsökkentők és azok a hormonkészítmények, amelyeket pajzsmirigybetegség esetén alkalmaznak. Számos táplálék – ilyenek a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek, a tannin tartalmú tea és kávé, vagy a tej és egyéb tejtermékek – szintén gátolja a vele egyidejűleg bevett vas felszívódását.

Ha valakinél vashiányt állapítanak meg, nagyon fontos, hogy utánajárjon az okoknak, mert egyrészt komoly betegségek is húzódhatnak a háttérben, másrészt amíg a vashiány oka nem szűnik meg, addig a vaspótlás sem lesz hatékony.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.