szponzorált tartalom nemi élet menstruáció
A cikluszavar és PMS az intim együttlétekbe is bezavarhat. A havivérzés idején a szex még ma is sokaknál tabunak számít. Vannak párok, akik el sem tudják képzelni, hogy ilyenkor is összebújjanak, pedig a menstruáció alatti intim együttlétnek áldásos hatásai is lehetnek. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatban.

Szabad szexelni menstruáció alatt?

A menstruáció alatti szex elhagyását orvosi szempontból semmi sem indokolja, ám ha téged feszélyez ez az állapot, nyugodtan mondj nemet a párodnak. Sok nő azonban jobban kívánja a szexet a menstruáció alatt. Ez a hormonváltozásnak köszönhető, ekkor a legmagasabb a progeszteronszint, ezáltal a libidó is emelkedik. Ráadásul az orgazmus görcsoldó hatással bír az ilyenkor felszabaduló oxitocinnak, endorfinnak és dopaminnak köszönhetően.

A menstruáció alatti szex lerövidítheti a vérzés idejét. Az orgazmus oxitocint szabadít fel, emiatt a méh többször összehúzódik, így több vér is távozik. A menzesz során fokozódik a véráramlás és a keringés, ez növelheti az érzékenységet, ezáltal pedig intenzívebb lehet az orgazmus.

Hirdetés

Lehetnek veszélyei a menstruáció alatti szexnek?

A menstruáció alatt a nők sokkal fogékonyabbak a különböző fertőzésekre. Ennek az az oka, hogy a havi vérzés idején a méhszáj enyhén kinyílik, így könnyebben jutnak be a baktériumok, ráadásul ilyenkor a vagina pH-értéke is megváltozik. Normális esetben 3,8 és 4,2 között van a hüvely kémhatása, egyensúlyát főleg a hüvelyfalban lévő sejtek, és a hüvelyben természetesen jelenlévő jótékony baktériumok, a Lactobacillusok vagy más néven tejsavbaktériumok által termelt tejsav tartja fenn. A vérzés alatt azonban lúgosabb a hüvely pH-értéke. A menstruáció alatti együttlét során az ondó a hüvelyhez képest lúgosabb kémhatása tovább csökkentheti a jótékony baktériumok számát, ami gyengíti az intim terület saját védelmi rendszerét, ezáltal szintén fokozhatja a hüvelygomba kialakulásának esélyét. Ezek a gombák normál esetben is jelen vannak a hüvelyben, csak éppen addig nem okoznak problémát, amíg a tejsavbaktériumok száma megfelelő. Viszont a menstruáció, valamint a menstruáció alatti szex felboríthatja az intim terület kényes egyensúlyát, ez pedig könnyen utat engedhet a Candida elszaporodásának.

Beautiful,Brunette,Girl,And,Guy,Lying,In,Bed,And,Holding
A menstruáció alatti szexnek áldásos hatásai is lehetnek.
Forrás: Shutterstock

Ilyenkor is teherbe lehet esni?

Tévhit, hogy a havivérzés alatti szextől nem lehet teherbe esni, tehát ha másképpen nem védekezik valaki, akkor mindenképpen ajánlatos az óvszer használata.

Jobban kell ügyelni a higiéniára?

A havivérzés ideje alatt a méhszáj nyitottabb, így könnyebben juthatnak a kórokozók a medencébe és a hasüregbe, ez pedig kedvez a szexuális úton terjedő betegségeknek és fertőzéseknek. Ha az aktus előtt és után is zuhanyozunk, nincs komoly veszélye a menzesz alatti szeretkezésnek. 

Nem árt, ha a környezetünkre is jobban odafigyelünk ilyenkor, érdemes több törölközőt is az ágyra teríteni, így biztosan nem kell szex után azonnal nagymosást tartani.  

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.