Mérgező kombinációk: ezeket soha ne szedd együtt, többet ártanak, mint használnak

Shutterstock - Lordn
egészség vitamin étrend-kiegészítő
A szakértők szerint egyes étrend-kiegészítő párosítások a hatékonyság csökkenéséhez, de akár súlyos egészségügyi kockázatokhoz is vezethetnek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Egyre többen szednek étrend-kiegészítőket az egészségük javítása érdekében, azonban sokan nem járnak utána, hogy hogyan érdemes és szabad ezeket kombinálni. 

egészség, étrend-kiegészítő, vitamin
Érdemes odafigyelni az étrend-kiegészítők kombinációjára.
Forrás: Shutterstock

12 étrend-kiegészítő, amiket soha szedj együtt

A szakértők javaslata

Az orvosok és egészségügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy bizonyos étrend-kiegészítők párosítása többet árthat, mint használ: míg egyes kombinációk jól működnek együtt, mások felerősítik a mellékhatásokat, vagy megzavarhatják a felszívódást, ami potenciálisan nagyobb egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

 Ezért fontos, hogy kikérd kezelőorvosod vagy gyógyszerészed véleményét, pláne, hogy a bizonyos adagok időzítése is mérvadó lehet.

 Íme 10 étrend-kiegészítő, amit nem érdemes együtt szedni. 

1. Kalcium és vas

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az étrend-kiegészítők rossz párosítást eredményezhetnek, ha kiiktatják egymást, ennek tökéletes példája a kalcium és a vas, ugyanis ez a két vitamin verseng a felszívódásért. A kalcium csökkenti a vas mennyiségét a szervezetben, így ezeket nem érdemes együtt szedni. 

2. Cink és réz 

Sokan szednek rezet és cinket az immunrendszer erősítésére, azonban a táplálkozási szakértők szerint nem ajánlott együtt szedni őket, ugyanis a kalcium és vas kombóhoz hasonlóan szintén csökkentik egymás hatékonyságát. 

3. C- és B-12-vitamin

E két kiegészítő egyidejű bevétele csökkentheti a B-12-vitamin szintjét a szervezetben. A B-12 hiánya vérszegénységet okozhat, ami fáradtsághoz, légszomjhoz, egyensúlyi problémákhoz és memóriazavarokhoz vezethet. 

4. E- és K-vitamin 

Ezt a két vitamint semmiképp sem szabad egyszerre bevenni, mivel ezek ellentétes hatással lehetnek a véralvadásra. Az E-vitamin nagy dózisai gátolhatják a K-vitaminból származó véralvadási faktort, ami gyomor-bélrendszeri vérzést és akár koponyán belüli vérzést is okozhat. 

5. Halolaj és ginkgo biloba

Mindkét kiegészítő véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek szinergikusan növelhetik a vérzés kockázatát, különösen nagy dózisban, vagy más vérhígítókkal együtt. 

6. Folsav (B9-vitamin) és B-12-vitamin

Egy tanulmány szerint kockázatokat rejthet magában a két vitamin kombinálása, ugyanis a B9-vitamin és a B-12-vitamin túlzott fogyasztása semlegesíti a B-12-vitamin-hiány tüneteit, emiatt pedig fennáll a kockázata annak, hogy ha olyan ember szed folsavat, akinél nem diagnosztizáltak a B12-vitamin-hiányt, akár idegrendszeri károsodást is szenvedhet. 

Vigyázat! Ha így fogyasztod ezt a zöldséget, tönkreteheti a vesédetA bőrgyógyászok szívrohamot kaptak: marhafaggyút kennek arcukra az influenszerekEzeket az ételeket soha ne edd éhgyomorra, mert megbetegedhetsz

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.